שכחו אותי בבית: האם משתלם לרכוש חדר כושר ביתי?
חדר כושר ביתי נשמע כמו פתרון נוח וכלכלי יותר ממנוי למכון מקצועי, אבל בהחלט ייתכן שהאימון שבו יסתכם בניגוב מאומץ של אבק מההליכון
על פניו, חדר כושר בבית נראה כמו עסקה כלכלית כדאית - במיוחד אם מדובר בכמה בני משפחה שאמורים לעשות בו שימוש: קונים כמה מכשירי כושר ביתיים ובעזרת מאמץ קל הופכים את המרתף מחדר בלגן לחדר כושר עדכני. אחר כך, גוררים את כל בני המשפחה למטה, ויאללה, מתחילים להתאמן.
שיקול כזה הוביל את שרה וצחי חנגאדי ממזכרת בתיה לרכוש לעצמם חדר כושר לפני כעשור, אלא שהיום דעותיהם בנוגע להחלטה ההיא חלוקות. גם צחי, שמנסה להגן על הרכישה, מודה שאת הפעילות האירובית הוא מעדיף לעשות בחוץ, באוויר הפתוח.
"היום אני פנסיונר של משרד הביטחון", הוא אומר, "אבל בזמנו, שעות העבודה שלי היו מטורפות וכללו לא מעט נסיעות לחו"ל, כך ששמירה על שגרת אימונים מסודרת במועדון כושר הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית עבורי, ולכן חדר כושר ביתי נראה לי כאופציה טובה. בשנים הראשונות התמדתי מאוד והיו תקופות שהייתי מתאמן כל יום. עם השנים התחלתי לזייף, ואפילו נרשמתי לחדר כושר. היום אני משתדל לעשות לפחות את תרגילי הכוח על המכשירים".
שרה , שלא יכולה להתעלם משכבות האבק שמעלים המכשירים שבביתה והייתה שמחה להיפטר מהם, טוענת שאין כמו חדר כושר חיצוני. "המכשירים בבית העלו אבק, ואני ביליתי במועדון הכושר הקרוב", היא מספרת, "שם נהניתי מחברה טובה, מדריך מקצועי שפיקח על התרגילים שביצעתי ואף התקדמתי כל הזמן. ברגע שנרשמתי ידעתי שיש לי מחויבות כלפי המועדון, כלפי המדריך וכלפי עצמי, מה שעזר לי להתמיד".
לדברי איתי זיו, סגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת תל אביב, חדר כושר ביתי הוא אופציה מצוינת שמתאימה בעיקר לאנשי עסקים אשר אופי עבודתם מכתיב להם שעות אימון לא שגרתיות.
"אחד היתרונות הגדולים נעוץ בעובדה שאתה לא תלוי באף אחד", הוא אומר, "בהשקעה לא גדולה קונים חדר כושר בסיסי, ואז ניתן להתאמן 24 שעות ביממה. העצמאות הזאת שווה לא מעט
מעבר ליתרון הזמינות, חדרי כושר הם גורם השוואתי שעשוי לגרום לאנשים בעלי דימוי גוף נמוך או לאנשים בעלי עודף משקל רב, להימנע מלהגיע למקום. "כשמתאמנים בבית לבד, אין תחושת כישלון ואין השוואה לאחרים, כי זה רק אני עם עצמי", מסביר משה שחר, רכז קורס חדרי כושר בבית הספר למאמנים ומדריכים במכון וינגייט.
"אבל למרות היתרונות שיש לזה, הנזק שעשוי להיגרם למתאמן שעובד לבד בבית עולה על התועלת שבזמינות וגמישות שעות האימון. כל תוכנית אימונים היא כמו מרשם רפואי. צריך לדעת איך להעמיס באימון משקולות, למשל, על מנת שלא לגרום לנזק. לאדם מן השורה, שלרוב נשען על ידע קודם מהצבא או מהעבר, אין הידע הנחוץ שימנע ממנו לגרום לנזקים".
" צריך לזכור", מוסיף זיו, "שכמו שלוקחים את המכונית למוסך כשהיא מתקלקלת, ולא מנסים לתקן לבד, כך זה גם עם גוף האדם".
עזרה מאיש מקצוע אחת לכמה חודשים לא תפתור את הבעיה?
"אני לא ממליץ לאף אחד לבצע בביתו אימונים ללא הדרכה אישית צמודה - גם אם נדמה לו שהוא יודע מה צריך לעשות. לדוגמה, אישה בגיל 45, שבמשך שנים הרימה ילדים לא נכון מהעגלה, והיום היא סובלת מכאבים בגב התחתון שעשויים להצביע על נזק לדיסק הבין-חולייתי.
"במצב כזה, אפילו אימון פשוט על כדור פיט בול, שנראה תמים לכאורה, עשוי להרע את מצבה. באימון משקולות, המצב עלול להיות מסוכן אף יותר, ונוכחות של איש מקצוע בכל אימון היא חובה - מה שהופך את העלות הכספית לגבוהה ולא כדאית".
מכשלה נוספת שעומדת בפני מתאמנים שחפצים בחדר כושר משל עצמם היא מגבלת המקום. חדר ביתי לא מסוגל להכיל את כל מגוון המכשירים הקיימים בחדר כושר, ובכל זאת, יש לצייד אותו במספיק מכשירים שייתנו מענה לכל שרירי הגוף.
איזידור פלד, מנהל המחלקה להכשרת מאמנים בבית הספר למאמנים ומדריכים במכון וינגייט, מקפיד להתאמן בחדר הכושר הפרטי שבביתו וממליץ לא לחסוך בכסף בעת קניית המכשירים. הוא ממליץ גם לא להתפתות לקניית מכשירי משקולות ייעודיים, אלא להתמקד דווקא במשקולות החופשיות.
"חשוב מאוד שמכשיר הריצה, למשל, יהיה טוב ואיכותי, כדי שיהיה אפשר להשתמש בו כל השנה והוא ייתן את המענה של החלק האירובי", הוא אומר, "לגבי המשקולות והכוח, יש להשקיע דווקא במשקולות חופשיות, ולא במכונות עם הספות, שבהן המשקל שניתן להרים מוגבל. בנוסף לכך, הייתי ממליץ להצטייד באבזרי עזר קטנים כגון גומיות, כדור פיזיו ופיתות, שיכולים לעזור בהשלמת אימוני המשקולות וגיוונם".
ד"ר זיו מסכים עם פלד ומוסיף שמבחר משקולות יד מאפשר גיוון רב יותר של תרגילים. בנוסף, הוא ממליץ לאלה שגרים ליד פארקים או שטחים פתוחים לנצל את החוץ לפעילות האירובית. "במידה שגרים ליד פארק, ניתן לוותר על מכשיר אירובי ובכך לפנות את המקום למכשירים נוספים", הוא מסביר, "במקום מסילה, ניתן לגוון עם קרוס טריינר, סטפר או מכשיר אופניים - כל אחד לפי העדפתו האישית.
"בנוסף, הייתי ממליץ על רכישה של שני מכשירים רב-תכליתיים, שמאפשרים לבצע כמה תרגילים על אותו המכשיר. בהנחה שלא עובדים עם מאמן כושר אישי צמוד מספר פעמים בשבוע, אלא נעזרים בו רק אחת לכמה חודשים, המתאמן צריך להיות הבקר של עצמו ולהקפיד להקשיב לגוף".
"בכל מקרה של כאב יש לפנות לאיש מקצוע", ממליץ פלד, "במידה שמפסיקים להתאמן וחוזרים שוב לאחר כמה חודשים, יש להתחיל את תוכנית האימונים מההתחלה ולא מהמקום שבו הפסקנו. העמסת משקל צריכה להיות מבוקרת ומדורגת, אחרת האימון עלול לגרום לפציעות, ועשויה להופיע נסיגה ביכולת".