מחקר: סוכר גבוה בדם עלול לפגוע בזיכרון

המחקר הגדול בעולם בתחום הסוכרת איתר סיבוך נוסף של סוכרת מבוגרים: ערכים גבוהים של סוכר בדם עלולים לגרום לירידה ביכולת הלמידה, המהירות והזיכרון

דן אבן | 12/3/2009 10:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ערכים גבוהים כרוניים של סוכר בדם בקרב אנשים שסובלים ממחלת הסוכרת קשורים ביכולות הלמידה והזיכרון, כך לפי עולה ממחקר שמתפרסם החודש בכתב העת "Diabetes Care".

סוכרת מסוג 2 המכונה גם מבוגרים היא הסוכרת השכיחה יותר, ממנה סובלים עד שישה אחוזים מהאוכלוסיה. מחקרים מראים כי אנשים עם סוכרת הם בעלי סיכון של פי 1.5 לסבול מהידרדרות מואצת בתיפקוד השכלי ופי 1.6 לפתח דמנציה בהשוואה לבריאים.
 
ייתכן שאיזון קפדני של רמות הסוכרת יימנע את ההידרדרות. בדיקת סוכר .
ייתכן שאיזון קפדני של רמות הסוכרת יימנע את ההידרדרות. בדיקת סוכר . צילום המחשה: אלי דסה

המחקר הנוכחי הוא חלק מהמחקר הגדול ביותר בעולם עד כה בתחום הטיפול בסוכרת שנערך בקרב נבדקים מארצות הברית ומקנדה. בראש צוות החוקרים עומדת ד"ר טלי צוקרמן-יפה מהיחידה לחקר מחלות לב וכלי דם במכון המחקר "גרטנר" ומהמכון האנדוקריני במרכז הרפואי שיבא, שם מוקמת בימים אלה מרפאה ייעודית שתעסוק בטיפול בסוכרת בגיל המבוגר.

במחקר נותחו נתונים על 2,977 נבדקים מעל גיל 55, שביצעו ארבעה מבחנים קוגניטיביים הבודקים יכולות למידה, זיכרון, חשיבה, מהירות ויכולת התמודדות עם מצבים חדשים ועם מספר משימות בו- זמנית.

החוקרים מצאו כי כי המדד לערכי סוכר כרונים גבוהים בדם (A1C) היה קשור בציונים נמוכים יותר בכל המבחנים הקוגניטיביים, כשהפגיעה הקשה ביותר נצפתה במבחן שבודק זיכרון, למידה ומהירות. כל עליה של אחוז במדד הייתה קשורה בירידה של 1.75 נקודות במבחן זה.
הצפי: יותר ליקויים שכליים

לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי חיים כיום בעולם 240 מיליון חולי סוכרת, ומספרם צפוי לעלות תוך עשרים שנה ל-380 מיליון חולים. בישראל מוערך כי חיים 380 אלף חולים ב"סוכרת מסוג 2", המחלה שנבדקה במחקר.

"עם העליה בשכיחות של מגפת הסוכרת והזדקנות האוכלוסיה, אנו צפויים לעליה גם בשכיחות של ליקויים בתיפקוד השכלי ובדמנציה", מסבירה ד"ר צוקרמן-יפה, "יש לכך השלכות גם לחולה הפרטני וגם למטפל בו, כיוון שסוכרת

היא מחלה מורכבת הדורשת לצורך הטיפול בה תיפקודים שכליים תקינים".

"ליקויים בתיפקוד השכלי ודמנציה הם בעיות שישפיעו עלינו כחברה וכפרטים בעשורים הקרובים", טוענת ד"ר צוקרמן-יפה. "לאור העליה הצפויה בשכיחות הסוכרת חשוב לנסות ולהבין מה יכול להאט את ההידרדרות השכלית המואצת שאנשים עם סוכרת חווים. תוצאות המחקר מרמזות כי ייתכן שאיזון קפדני של רמות הסוכרת עשוי לתרום במניעת ההידרדרות המואצת".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים