מחקר: הסרטן עבר, ההשמנה החלה

ילדים שהצליחו להחלים מסרטן נוטים לפתח השמנת יתר, מסיבה שאינה ידועה. ההשערות: חילוף חומרים או הורים מתירנים

דן אבן | 2/3/2009 9:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ילדים שמחלימים בגיל צעיר ממחלת הסרטן, כך מתברר, אינם יכולים לנשום לרווחה, שכן, כעת עליהם לחשוש ממחלה חדשה - השמנת יתר.

חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא מדווחים כי ילדים שנאבקו והכריעו את מחלת הסרטן נמצאים בסיכון יתר לפתח השמנה שנותרת לאורך זמן. כיום מחלימים מסרטן שיעורים גבוהים, של בין 80 ל-90 אחוז מהילדים.

במחקר שעקב אחר ילדים שהחלימו מסרטן נמצאה השמנה בשכיחות גבוהה במיוחד. במעקב כעבור ארבע שנים, שבוצע במרפאה לאנדוקרינולוגיה בבית החולים לילדים על-שם ספרא, התברר, כי מתוך 149 ילדים שהחלימו ממחלת הסרטן, 27 אחוז פיתחו עודף משקל ו-‭13.5‬ אחוז פיתחו השמנת יתר (שהיא דרגת השמנה גבוהה יותר ביחס לגובה, לעומת עודף משקל) - שיעור הגבוה פי שניים עד שלושה בהשוואה לילדים ישראלים בריאים.

שליש מהילדים שהחלימו מגידולים סרטניים במוח אובחנו עם עודף משקל שנותר במשך ארבע שנים לפחות, ושיעור גבוה במיוחד של 28 אחוז סבלו מהשמנת יתר. כמו כן, רבע הילדים שהחלימו מסרטן הדם מסוג לוקמיה סבלו מעודף משקל ו-11 אחוז סבלו מהשמנת יתר.
השערה: ההורים לא מגבילים

"הילדים נותרו במשקל עודף גם כעבור ארבע שנים. הם לא צברו עודף משקל נוסף, אך גם לא רזו", ‬ מציינת ד"ר דלית מודן-מוזס, אנדוקרינולוגית ילדים בכירה בבית החולים לילדים על־שם "ספרא" בשיבא, ראש צוות החוקרים, שהציגה את המחקר בכנס החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית. "ילדים אלה עלולים לפתח גם מחלות נלוות להשמנה, כמו הפרעה בוויסות הסוכר ונטייה לסוכרת, הפרעות ברמות השומנים בדם ועלייה בתחלואה במחלות לב‭,"

להערכת החוקרים, הסיבות להתפתחות השמנה עשויות להיות גופניות או נפשיות. "הילדים נמצאים במעקב מסודר, ולא אובחן אצלם חסר הורמונלי כתוצאה מהטיפול שהוביל לעודף משקל‭,"‬ מעדכנת ד"ר מודן-מוזס. "ייתכן

ששינוי בחילוף החומרים של הילדים בגלל המחלה או הטיפולים הוביל להשמנה. ייתכן שמדובר בתוצאה של שינוי התנהגותי בילדים שהבריאו, שאינם מרבים לעסוק בפעילות גופנית, או שהוריהם מתקשים להגבילם לתזונה בריאה בלבד‭."‬

לפי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, בישראל כ-900 חולי סרטן בני 10 עד 14 וכ-‭1,650‬ חולי סרטן בני 15 עד 19. דירוג מחלות הסרטן הנפוצות בילדים ובבני הנוער נפתח בלימפומה מסוג הודג'קין, ואחריו - סרטן הדם, גידולי מוח, ולימפומה שאינה הודג'קין.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים