הבדיקה שמאתרת סיכון מוגבר לסרטן
תרומות הדם שמגיעות לבנק הדם עוברות בעשור האחרון בדיקה פשוטה לאיתור נוגדנים. מחקר ישראלי מגלה: תוצאה חיובית בבדיקה יכולה לאתר סיכון גבוה לחלות בסרטן דם
ייעודה המקורי של בדיקת הדם המדוברת - המכונה בדיקת קומבס (Coombs) - הוא לאתר נוגדנים הממוקמים על גבי כדוריות הדם האדומות. תוצאה חיובית מעידה על מנת דם מסוכנת העלולה לגרום לסיבוכים רפואיים לחולים אם יקבלו אותה, ולכן הוחלט במד"א כבר לפני למעלה מעשור לפסול מנות דם שאותרו חיוביות בבדיקה, ולהפנות תורמי דם שאותרו כחיוביים להתייעצות עם רופא.

תרומות דם בבנק הדם. צילום: יהונתן שאול
לאחרונה נערך בבנק הדם מחקר מעקב אחר מדגם של תורמי דם שאותרו כחיוביים בבדיקה בהשוואה לקבוצת ביקורת, והתברר כי תשובה חיובית בבדיקת הקומבס מצביעה על סיכון מוגבר של תורמי הדם לפתח גידול סרטני.
במסגרת המחקר בוצע מעקב אחר 586 תורמי דם שבדיקת תרומתם העלתה תוצאה חיובית, בהשוואה לקבוצת ביקורת של 2,344 תורמי דם שבדיקת מנת הדם שלהם העלתה תוצאה שלילית. בניתוח סטטיסטי התברר כי תוצאה חיובית בבדיקה מצביעה על סיכון גבוה פי 2.11 ללקות בסרטן, ועל סיכון גבוה פי 8 לפתח סרטן במערכת הדם, בעיקר סרטן הלימפומה אך גם סרטן הדם (לוקמיה).
"יש עדות לסיכון משמעותי מוגבר לסרטן בקרב תורמי דם חיוביים בבדיקה, אפילו בתקופות מעקב קצרות יחסית", קובע צוות החוקרים מבנק הדם של מד"א והמחלקה להמטולוגיה בבית החולים הדסה, בראשות האונקולוג ד"ר יקיר רוטנברג וד"ר ורד יהלום ובהשתתפות מנהל רישום הסרטן הלאומי של משרד הבריאות ד"ר מיכה ברחנא.
למרות הממצאים, בבנק הדם של מד"א הוחלט בינתיים שלא לעדכן את תורמי הדם שאותרו כחיוביים בבדיקה בדבר הסיכון המוגבר לפתח סרטן עד לחיזוק הממצאים במחקרים נוספים. "כיום אנו רק נוהגים להפנות את התורמים שיצאו חיוביים בבדיקה להמשך בירור אצל הרופא המטפל, ובמקביל פוסלים את מנת הדם", מסבירה ד"ר ורד יהלום, סגנית מנהלת שירותי הדם של מד"א ואחת החוקרות.
"עדיין יש לזכור כי לא כל תורמי הדם החיוביים בבדיקה נמצאים בסיכון לסרטן, ועדיין פחות מעשרה אחוז מפתחים לבסוף גידול סרטני. לא צריך להכניס אוכלוסייה שלמה לפאניקה". כמו כן מבהירים במד"א כי לא ניתן עדיין לאמץ את הבדיקה כבדיקת סקר לאיתור הסיכון לסרטן במערכת הדם, עד לחיזוק משמעותי של הממצאים.
"עדיין קיימת שאלה עד כמה הקשר למחלת הסרטן שנמצא במחקר שלנו הוא מובהק. יש להרחיב את המחקר למספר נבדקים גדול יותר כדי לקבוע שמדובר בסמן גורף להתפתחות סרטן", אומרת ד"ר יהלום.
תוצאה חיובית מביאה לפסילת תרומת הדם
בדיקת קומבס (Coombs) מבוצעת בבנק הדם של מד"א במסגרת הסריקה הכללית שעוברות כל מנות הדם הנתרמות עבור חולים, ובשנים האחרונות פותחו מכשירים המאפשרים לבצעה באמצעים טכנולוגיים.
"מעבר לבדיקות השגרתיות שעוברות מנות הדם לאיתור זיהומים כמו נגיפי איידס והפטיטיס ,C מבוצעת גם סריקה כדי לוודא אם מנת הדם שנתרמה עשויה לגרום לחולה שאמור לקבלה לפתח נוגדנים כנגד כדוריות הדם האדומות, בדיקה המכונה אוטוקונטרול," מסבירה ד"ר יהלום.
במסגרת זו, מתבצע בירור לגבי תגובה בעייתית אפשרית
בין כדוריות הדם לבין נוזל הדם (פלסמה) בתוך מנת הדם. בפחות מאחוז מתורמי הדם מאותרת תוצאה חיובית בבדיקת האוטוקונטרול, ובמקרה זה מורחבת הסריקה, ומנת הדם מועברת לבדיקת קומבס. תוצאה חיובית מעידה על הימצאות נוגדנים על גבי מעטפת כדוריות הדם האדומות במנת הדם שנתרמה, והיא גורמת לפסילת מנת הדם.
מבין כלל תורמי הדם במד"א, שיעור התורמים שמאותרים כחיוביים בבדיקת קומבס נמוך 0.02 - אחוז בלבד מכלל תורמי הדם ומבין 24 אלף מנות הדם שמתקבלות בבנק הדם של מד"א מדי חודש מאותרות כחמש מנות חיוביות בבדיקת קומבס.