הכה את המומחה: פה רגיש

מה הסיבה לכך שהפה שלי הפך להיות רגיש לטעמים, איך קרה שאוכל קצת פיקנטי שורף בלשון כמו סחוג חריף? התשובה המלאה: ד"ר אלי רונן, מומחה לכירורגיה של הפה והלסתות ברשת "כללית סמייל" של שירותי בריאות כללית

דן אבן | 25/1/2009 21:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שמי א'. בדרך כלל אני אוכל אוכל חריף ללא בעיה. בחודשיים אחרונים הפה שלי הפך מאוד רגיש, ואם אני טועם אוכל מעט פיקנטי שורף לי מאוד בלשון ובחך העליון. כמו כן אני מרגיש כאילו אבד לי חלק מחוש הטעם. האם ניתן לקבוע מה העלה אצלי את הרגישות לטעמים בצורה כזו? ומה אוכל לעשות?

רגישות הריריות בחלל הפה (חניכיים, חך, שפתיים, לשון ועוד) יכולה לנבוע מדלקות בריריות, מזיהומים פטרייתיים, משימוש בתרופות מסוימות כמו אנטיביוטיקה או תכשירים לשטיפות פה, מניוון בלוטות רוק ועוד.

אם הרגישות לא חלפה בינתיים מומלץ לפנות לרופא השיניים או לרופא אף-אוזן-גרון לאבחון הגורם לתופעה. כשמתעורר קושי באבחנה תתבקש חוות דעת מומחים ברפואת הפה או בכירורגיה של הפה והלסתות.

לילד שלי, בן ה-10, הופיעו לאחרונה כיבים ושלפוחיות בתוך חלל הפה. האם ידוע מה גורם לכך? זה מסוכן? ומה הטיפולים האפשריים למחלה הזו?

מומלץ שרופא שיניים או רופא אף-אוזן-גרון יבדוק את הילד על מנת לקבוע אם מדובר בכיבים מסוג אפטה, השכיחים בחלל הפה, אז ניתן להקל על הכאבים הנלווים באמצעות תכשירים שונים, או שמדובר בנגעים אחרים אשר דורשים התייחסות וטיפול שונה לחלוטין.

כיצד משפיעה מחלת הסוכרת על בריאות חלל הפה? שמעתי שהמחלה עשויה לגרום ליובש קיצוני בפה? האם יש לה השלכות נוספות באזור זה? ומה ניתן לעשות כדי למנוע את ההשפעות הללו?

מחלת הסוכרת מעלה את הסיכון לזיהומים בכל הגוף, ובכלל זה חלל הפה. פצעים מסוגים שונים, כולל במצבים שלאחר ניתוח (למשל עקירה) מתרפאים לאט יותר אצל חולי סוכרת מהמקובל במקרים רגילים. יובש בפה יכול להיות קשור לסוכרת, אך גם להשפעת תרופות מסוימות, לניוון בלוטות הרוק ולמחלות נוספות.

יש לשאוף לכך שהסוכרת תהיה מינימלית ו/או מאוזנת בהתאם לדיאטה ולתרופות שמכתיב הרופא המטפל. יש לדווח לרופא השיניים על הסוכרת (כחלק מדיווח על מצב הבריאות) על מנת שינקוט אמצעי מנע בהתאם לטיפולים השונים שהוא מתכנן.

האם קיימת בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה? אם כן, באילו תנאים מומלץ לבצעה? אם לא, כיצד מאבחנים סרטן בחלל הפה?

הבדיקה הבסיסית לאבחון סרטן בחלל הפה מתבצעת על ידי רופא השיניים או רופא אף-אוזן-גרון, שבודק באופן יסודי את חלל הפה: ריריות לחיים ושפתיים, השפתיים עצמן, לשון, חך, רצפת הפה ובלוטות רוק.

כמו כן נבדקות קשריות הלשד (הידועות בשפה העממית כ"בלוטות הלימפה" ). אם נצפה נגע חשוד מתבצעות בדיקות נוספות, כגון ציטולוגיה או היסתופתולוגיה (ביופסיה), לרוב על ידי מומחה לרפואת הפה או כירורג פה ולסתות. כל פצע בחלל הפה אשר מקורו אינו ברור ושאינו מתרפא בתוך שבועיים-שלושה, מחייב בדיקת רופא כמתואר לעיל.

כואב לכם? כתבו אלינו

בשבוע הבא יוקדש המדור לשאלות בנושא הפרעות ראייה ומחלות עיניים. שאלות אפשר להפנות למייל: health@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים