מה בתפריט: תחזית הטרנדים הבריאותיים של 2009
הטרנד האורגני יצליח לצבור תאוצה למרות המיתון, החסה תחזור לשלוט במקום עלי הבייבי, והבשר יהיה מחיות שאוכלות עשב, ולא דגנים. מבחר ספקולציות לקראת שנת המזון הבאה

חברות המזון מנסות ללא הרף לאבחן את הטרנדים העתידיים כדי לקלוע למטרה, ולבדוק אם הצרכן ייטה לקנות מוצרים בריאותיים יותר, זולים יותר, מעובדים יותר - או פשוט טעימים יותר.
שנת 2009 העומדת לפתחנו מסקרנת במיוחד, שכן מצד אחד היא באה כהמשך ישיר למגמת הבריאות שמאפיינת את תחום המזון, ומצד שני היא עומדת בסימן מיתון, מה שלא תמיד עולה בקנה אחד עם מוצרים בריאותיים יותר, שהרבה פעמים גם המוצרים היקרים יותר.
שאלנו כמה מומחים מה יהיו לדעתם המגמות העיקריות בתחום התזונה לשנת 2009, וחזרנו , איך לא, עם לא מעט תשובות סותרות.
ד"ר ניבה שפירא, דיאטנית קלינית ודוברת עמותת "עתיד", טוענת כי בשנת 2009 נראה שתי מגמות הפוכות: "מצד אחד הכיוון של מזון שמקנה יתרונות בריאותיים יישאר כיוון משמעותי מאוד, והמזון יהיה לא רק משהו שנתפס כמונע מחלות אלא גם כמקנה איכות חיים, כלומר, מעניק שובע, יופי, רוגע ומערכת עיכול תקינה יותר", היא אומרת.
"עם זאת, המשבר הכלכלי יביא בו זמנית למגמה הפוכה: אנשים רבים יצרכו אוכל זול יותר ומשביע יותר, מזון עתיר שומן, סוכר וקלוריות. במקביל למגמה הבריאותית שראינו עד כה ושתמשיך להיות בתודעה הציבורית, רבים יעדיפו לחזור לקנות מצרכים בסיסיים, כגון לחם פשוט וממרח ופחות ביצים או בשר".
לדעת עמלי חביב-מסיקה, דיאטנית ראשית של קבוצת שטראוס, הצרכנים ימשיכו לרכוש גם בשנת 2009 מזון טבעי יותר ומלא יותר, אך עם זאת הנהירה אחרי מזון אורגני תיחלש בגלל מחירו הגבוה: "מי שאכל אורגני ימשיך לאכול אורגני, אבל בכמויות קטנות יותר", היא סבורה, "מעטים הצרכנים שיתחילו לרכוש מזון אורגני בשנה הבאה.
"כמו בשנת 2008, אנשים אמנם ימשיכו לחפש את המוצרים הבריאים יותר, אבל זה יהיה מאוד תלוי במחיר. כדי לפתור את הדילמה, צרכנים רבים יחפשו את המוצרים שהם באמצע - כלומר, לא פרמיום אבל גם לא חסרי ערכים תזונתיים בכלל. הם לא יחזרו לאכול לחם לבן, אבל גם לא יוציאו 15 שקלים על כיכר לחם מלא איכותי, אלא יצרכו את הלחמים המשולבים".
הסופרת והעיתונאית לענייני אוכל שרי אנסקי, לעומת זאת, סבורה כי הטרנד הבריאותי מיצה את עצמו, וכבר בשנה הבאה נראה את המגמה מתהפכת: "אנשים יחזרו לאוכל טעים יותר עם דגש מופחת על בריאות", היא אומרת, "אנשים יסתכלו פחות על רשימת הרכיבים התזונתיים, ויחפשו את האוכל הזול והטעים יותר, את האוכל המנחם, שעושה מצב רוח.
"אם ניקח כדוגמה את הסלט הביתי, אני בטוחה שעלי בייבי, שהם פחות טעימים מחסה, יאבדו את מקומם חזרה לטובת החסה הפשוטה, או כל ירק אחר חסר גבעולים. גם הג'אנק פוד או החצי ג'אנק פוד ישגשג. אנשים ילכו למקדונלד'ס בלי נקיפות מצפון, בגלל שזה אוכל מהיר, משביע וזול. בכלל, אנשים יאכלו פחות בבית בשנה הקרובה, כי לאכול בבית הרבה פעמים זה עסק מאוד יקר, במיוחד כשמזמינים אורחים לארוחה".
הדיאטנית אולגה רז סבורה כי מגמת הבריאות דווקא הולכת להישאר איתנו גם בשנת 2009, וכי השפעת המיתון, אם תהיה, תורגש רק בהקשר של קצב התהליכים: ככל שהמיתון יהיה עמוק יותר כך התהליכים הללו יתחזקו לאט יותר. כך או כך, לדעתה, אין ספק שהטרנד של מזון פונקציונלי - מזון שמכיל רכיבים חיוניים, הולך להתחזק. "כבר בשנה האחרונה מזון פונקציונלי תפס מקום משמעותי בקרב חברות המזון, וגם בשנה הבאה זה הולך להתחזק", היא אומרת.
"במיוחד יתחזק התחום של מזון פונקציונלי שמתאים לקטגוריות שונות של אנשים, כגון משקאות לספורטאים, מזון לחולי סוכרת, חלב שמתואם לאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז. בעיקר יהיה דגש על תוספת של ויטמין D, כיוון שקיים מחסור עצום בוויטמין D אצל אנשים רבים, בעולם וגם בישראל".
גם לדעת נגה שוורץ, מנהלת תחום חדשנות ובריאות בתנובה, טרנד הבריאות ימשיך איתנו גם לשנה הבאה בדגשים שונים: "הצפי הוא מעבר מבריאות שנובעת מהעשרות ברכיבים שמעניקים מגוון תועלות בריאותיות שלא בהכרח מוכרות לצרכן, לשני כיוונים שמעניקים פשטות עבור הצרכן: הסרה או הפחתה של רכיבים מזיקים ובמקביל העשרה ברכיבים שהתועלת הבריאותית שלהם מוכרת לצרכן, אינה דורשת חינוך ולרוב מתיישבת בעולם התוכן של אותה קטגוריה באופן טבעי, כמו למשל סידן בחלב".
שרית עטיה שמואלי, דיאטנית קלינית בחברת אסם, טוענת כי המגמה של הפחתת רכיבים מזיקים תלך ותגדל: "בחברות הגדולות כמעט לא משלבים היום צבעי מאכל שאינם טבעיים, ומשתדלים להפחית את שומן הטרנס", היא מסבירה, "בנוסף, יש הפחתה בשימוש של חומרים משמרים ושיעורי מלח".
גם איש השיווק יוני סער מחברת פרומרקט סבור כי המלח והסוכר הולכים להיות "מוקצים" בשנת 2009, שכן הם מזוהים כמסייעים להתפתחות מחלות, ולכן, לדעתו, בשנה הקרובה נאכל כולנו פחות מתוק ופחות מלוח. כמו כן, משקאות הדיאט יסבלו מירידה במכירות בשנה הקרובה, שכן הצרכנים יעדיפו משקאות מופחתי סוכר ולא משקאות דיאטטיים.
מה שכן, תחום הדיאטות ימשיך להכתיב מגמות. לדעת עטיה שמואלי, המגמה של שמירה על המשקל תמשיך להכתיב את ייצור המוצרים: נראה יותר ויותר מוצרים שיימכרו לפי גודל מומלץ של מנה, ובכך יסייעו לצרכן לנהל את כמויות המזון שהוא צורך.
כמו כן, יהיה דגש על רכיבים שמקנים תחושת שובע, כמו סיבים תזונתיים, במטרה להתמודד עם משקל עודף. נראה גם יותר ויותר מוצרים שמתמקדים בבריאות מערכת העיכול, פרוביוטיקה במוצרים ופרה ביוטיקה - סיבים תזונתיים שמהווים מצע לחיידקים הידידותיים.
לדעתו של הנטורופת והרופא ד"ר דני קרת, בשנה הקרובה יגיע לארץ מארצות הברית טרנד ששם דגש על אכילת בשר מחיות שאוכלות עשב, בניגוד לכאלה שניזונות מתערובת דגנים. לצרכן יהיה חשוב לדעת מה החיה אכלה, למרות שזה, כמובן, יהיה יקר יותר ותלוי במצב הכלכלי בתקופה הקרובה.
לדעת קרת, יימשך הוויכוח הנצחי בנושא דיאטות בין תזונה עתירת חלבונים ושומנים, כגון דיאטת אטקינס, לעומת דיאטות עתירות פחמימות שמכילות אינדקס גליקמי נמוך. בכלל, על המונח "אינדקס גליקמי" אנחנו הולכים לשמוע עוד הרבה בשנה הבאה, שכן הוא ימשיך להעסיק את הקהילה הרפואית ואת הצרכנים לאור העלייה העצומה של אנשים הסובלים מתסמונת מטבולית (הפרעה במערכת הסוכר, יתר לחץ דם, השמנה וכדומה).