שיא התקפי הלב: בימי ראשון בבוקר
סקר חדש שערך האיגוד הקרדיולוגי מעלה כי שיעור התקפי הלב בישראל נמצא בירידה במהלך השבוע. "הימים הבטוחים: שישי ושבת. כשליש מהישראלים מוותרים על האמבולנס ומגיעים לביה"ח בעצמם
סקר הלב הארצי נערך כל שנתיים. הסקר האחרון נערך ב-26 מחלקות קרדיולוגיות בכל בתי החולים הכלליים, וכלל 2,000 ישראלים שעברו התקפי לב ואושפזו בבתי החולים בחודשים אפריל ומאי 2008. ממצאיו יוצגו בכנס רפואי ביום שישי הקרוב.

התקף לב. צילום: ראובן קסטרו
על פי נתוני הסקר החדש, במרוצת השבוע מתרחשת ירידה בשיעור התקפי הלב, כשבשישי ובשבת מתרחשים רק 12 אחוז מההתקפים. "הישראלים מוגנים מהתקפי לב בסופי שבוע", אומר פרופ' שלמה בכר, יו"ר הוועדה לסקרים ולמחקרים באיגוד הקרדיולוגי וקרדיולוג בכיר במרכז הרפואי שיבא.
בשעות הבוקר יש סיכוי רב יותר להתקפי לב - השיא הוא בין השעות 6:00 ל-10:00 בבוקר. עוד עולה מהסקר כי 37 אחוז מהישראלים שלקו בהתקפי לב מגיעים לבתי החולים ברכבם הפרטי או באמצעות תחבורה ציבורית, ולא באמבולנס כנדרש. על פי האיגוד הקרדיולוגי, מדובר בנתון יציב בעשור האחרון.
"זהו נתון מסוכן ביותר, כי האנשים הללו עלולים להרגיש סחרחורת או עילפון בזמן הנסיעה ולגרום לתאונה, וכבר היו דברים מעולם. בהמשך הם גם מאחרים לקבל טיפול", מתריע פרופ' בכר, "כשהאמבולנס מגיע לחולה, הטיפול מתחיל כבר בבית, אך אם החולה מגיע ברכבו הפרטי לבית חולים, חל עיכוב משמעותי בתחילת הטיפול. חשוב לזכור, בהתקפי לב כל דקה קובעת".
מנצחים בצנתורים
בנוסף, על פי הממצאים מהשנים האחרונות חלה ירידה במשך האשפוז של חולי לב בישראל. בשנת 2000 עמד משך האשפוז על שבעה ימים, אולם בשנת 2008 ירד משך האשפוז לחמישה ימים בלבד. עם זאת, רק 2.6 אחוז מהמטופלים המגיעים לבתי חולים נפטרים בשבעת הימים הראשונים לאחר ההתקף, ירידה בהשוואה ל-5.1 אחוז בשנת 2000.
גם כעבור חודש מהתקף הלב נרשמה ירידה של 51 אחוז בשי?עור התמותה, מאז שנת 2000. "זו התמותה הנמוכה ביותר שנרשמה בישראל מהתקפי לב", מדווח פרופ' בכר. הטיפול לאחר התקף לב זהה בין נשים וגברים אולם הגיל הממוצע של התקף לב אצל גברים עומד על 60 שנה, ואילו
נשים לוקות בממוצע בהתקף לב בגיל 70".
הסקר גם מציג את ישראל באור חיובי יחסית לשאר העולם: למעלה מ-90 אחוז מהחולים מטופלים בצנתור כנדרש, נתון גבוה ביותר בהשוואה למדינות אחרות. בסקר אירופי שנערך ב-31 מדינות לרבות ישראל דווח במדינות עשירות כמו ספרד, גרמניה ואיטליה על שיעור צנתורים נמוך יותר של 80 אחוז.
במזרח אירופה היו מדינות בהן רק מחצית מהמטופלים עוברים צנתור. "הטיפול בצנתור הוא המומלץ ביותר היום על ידי האיגודים הקרדיולוגיים גם בארה"ב ובאירופה", אומר פרופ' בכר, "הראינו כי רוב החולים בישראל מטופלים בשיטות המודרניות ביותר".