סחבת בחוק ההשתלות מעכבת תרומת איברים
הוראת משרד הבריאות שלא לממן השתלת איברים בחו"ל, ועיכוב במתן הטבות לתורמים בארץ יצרו רשימת ממתינים להשתלות שהולכת ומתארכת

בחודשים האחרונים הורה משרד הבריאות לקופות החולים להפסיק את מתן האישורים להשתלות איברים מהחי בחו"ל. הכוונה בעיקר להשתלות כליה ולהשתלות אונות כבד. עד לאחרונה בוצעו בכל שנה למעלה כ-180 השתלות בחולים ישראלים בחו"ל על רקע המחסור בתרומות איברים בישראל במימון קופות החולים.
עם אישור חוק ההשתלות בכנסת ניתן תוקף חוקי לחוזר משרד הבריאות האוסר על מימון השתלות במדינות בהן קיים חשד לסחר באיברים, וארבע קופות החולים ביטלו את האפשרות למימון ההשתלות בחו"ל מתורמים חיים הן דרך הביטוח הבסיסי והן דרך תוכניות הביטוח המשלים.
במאי חתם משרד הבריאות על אמנה בינלאומית באיסטנבול להסדרת תחום השתלות האיברים בין מדינות העולם. בחודש האחרון אף פנתה הלשכה המשפטית במשרד הבריאות למפקח על הביטוח במשרד האוצר במטרה לאסור גם על חברות הביטוח הרפואי הפרטיות לאשר השתלות בחו"ל מתורמים חיים עקב החשד לסחר באיברים.
במקביל לסגירת השערים להשתלות איברים של ישראלים בחו"ל, יישום חוק ההשתלות שאמור לעודד השתלות איברים בישראל מתקדם בעצלתיים. אמנם ההטבות להם יזכו תורמי איברים יחולו רטרואקטיבית על כלל התורמים החל ממאי ,2008 אולם תקנות המסדירות את ההטבות טרם הוגשו לכנסת, ואישורן כנראה יידחה לאחר הבחירות.
בהתאם לחוק, יינתן החזר הוצאות לתורמי איברים
כמו כן, ועדה מקצועית בראשות פרופ' גבריאל גורמן דנה בימים אלה בשינוי שיטת הדירוג ברשימות ההמתנה להשתלות בישראל, כך שמי שיחתום על כרטיס אדי ויהפוך בהמשך לחולה הנזקק להשתלה, יזכה בעדיפות גבוהה יותר ברשימות ההמתנה.
במשרד הבריאות מסבירים כי ההוראה שניתנה לקופות החולים היא הכרחית ומוסרית. "גם לפני כניסת החוק לתוקף היו במשרד הנחיות ברורות להשתלות בחו"ל, אך קופות חולים מסוימות העדיפו ללכת לקראת המבוטחים, וסיבותיהן עמן," אומר עו"ד מאיר ברודר מהמחלקה המשפטית במשרד הבריאות.
"כיום קיבלו כל הקופות את רוח החוק, והן מסרבות לאשר השתלות בחו"ל במקרה של חשש
לסחר באיברים." לדבריו, כתוצאה מהמדיניות החדשה עלה מספר התלונות של חולים לוועדת הערר של משרד הבריאות על אי אישור השתלות בחו"ל. "האיסור על סחר באיברים צריך להיות מוחלט. זוהי החלטה מוסרית," מסביר ברודר.
משרד הבריאות קובע את מדיניותו בנושא זה בתיאום עם ד"ר פרנסיס דלמוניקו, רופא אמריקאי מבוסטון היועץ לארגון הבריאות העולמי למניעת סחר באיברים, וזאת לאחר שנים בהן נמתחה ביקורת על ישראל על כך שגופים ציבוריים מסייעים לממן השתלות איברים בחו"ל שמקורם בתורמים חיים.
במשרד הבריאות נמנעים כרגע מיצירת "רשימה שחורה" של מדינות בהן נאסר לבצע השתלות. "בהשתלות מהחי הקו ברור - על התורם והמושתל להוכיח קשר מקדים המלמד על תרומה אלטרואיסטית, וב-99% מהמקרים לא ניתן להוכיח קשר כזה", אומר ברודר. "לפעמים המושתל לא יודע אפילו לבטא את שמו של התורם הסיני או הפיליפיני".
למרות העדר הרשימה, במשרד הבריאות הוחלט לאחרונה לאסור מימון השתלות של חולים ישראלים בקוסובו, לאחר שהתקבל מידע על חשד לסחר באיברים במדינה זו. בסין הופסק מימון השתלות הכליה בעקבות פעילותו של ד"ר דלמוניקו לקראת האולימפיאדה שנערכה בקיץ בבייג'ינג, לאחר שהתברר כי התורמים הם אסירים ונידונים למוות.
אך מעדויות שהתקבלו במעריב מתברר כי בפועל גם במדינות בהן מותרות השתלות, התארך תהליך השגת האישורים מאז שעבר חוק ההשתלות, והשתלות דחופות כמעט ואינן מבוצעות בחו"ל.