מחקר: קולה מזיקה לכבד
שתיה של יותר מחצי ליטר קולה או דיאט קולה מגדילה את הסיכון של אנשים בריאים לחלות בכבד שומני
המחקר נערך ביחידה למחלות כבד במרכז הרפואי רבקה זיו בצפת ותוצאותיו יוצגו השבוע בכנס האמריקאי לחקר הכבד שיתקיים בסן-פרנסיסקו.

דיאט קוקה קולה צילום: יחסי ציבור
החוקרים עקבו אחר 310 תושבי צפון הארץ שאובחנו עם הצטברות שומנים מסוכנת בכבד במשך שלוש שנים. מתוכם נבדקו 31 משתתפים שפיתחו כבד שומני על אף שהיו בריאים לגמרי לפני כן, ולא סבלו מגורמי הסיכון כמו סוכרת או עודף שומנים בדם.
תוצאות המחקר העלו כי המשותף לרוב המשתתפים הבריאים הוא שתייה מרובה של משקאות קלים. 80 אחוז מהמטופלים הנבדקים שתו יותר משתי כוסות משקאות קלים ביום (400 מ"ל), בהשוואה ל-20 אחוז בלבד בקבוצת הביקורת. 40 אחוז מהנבדקים אף שתו יותר מארבע כוסות משקאות קלים ביום.
המשקאות הפופולאריים ביותר היו קוקה קולה (40 אחוז מהנבדקים), דיאט קוקה קולה (40 אחוז) ומיצים ממותקים (20 אחוז).
להעדיף מים
ד"ר נימר מסביר כי הממתיק פרוקטוז המצוי במשקאות קלים נספג במהירות רבה יותר מהסוכר הרגיל גלוקוז, ועלול להגיע לכבד ולעודד הצטברות שומנים. לדבריו, משקאות דיאט מכילים אספרטיים שעלול גם הוא לעודד הצטברות שומנים בכבד. "ההמלצה העיקרית היא לשתות מים, ולהקפיד על שתיית משקאות קלים באופן לא מופרז. משקאות ממותקים מסוכנים לא רק לכבד, אלא גם מגדילים הסיכון לסוכרת ומחלות לב", מבהיר ד"ר נימר.
בימים אלה החל בבית החולים מחקר המשך שנועד לברר באיזו מידה שתיית משקה קל יכולה לנבא התפתחות
כבד שומני, בהשוואה לגורמי הסיכון המוכרים למחלה.
מחברת "קוקה קולה" ישראל נמסר בתגובה לממצאים כי "כל משקאות החברה בטוחים ומאושרים לצריכה על-ידי רשויות הבריאות בישראל ובכל העולם".
כבד שומני הוא ביטוי להצטברות שומנים בכבד ברמה מסוכנת. איתור התופעה מתאפשר בבדיקת אולטרה-סאונד. לפי מחקר שנערך בעבר בבית החולים איכילוב, 30 אחוז מהאוכלוסיה הבוגרת מפתחים כבד שומני, וכחמישית מהחולים יפתחו מחלת כבד כרונית שמגדילה הסיכון לשחמת הכבד או לגידולים בכבד המצריכים השתלת כבד.