ואלה זוכי פרס הנובל המשעשע
החוקרים שזכו השנה בפרס האלטרנטיבי מצאו כי משקה הקולה קוטל זרע וגם שככל שהתרופה יקרה יותר, גדלה ההשפעה שלה
תוצאות המחקר הזה פורסמו, למרבה ההפתעה, בכתב העת היוקרתי "ניו-אינגלנד ג'ורנל אוב מדיסין" ב-1985, ועל כך זכתה כעת אנדרסון בפרס השנתי המיועד רשמית למחקרים "לא סבירים".

האיג נובל הוא פרס שניתן מדי שנה, זו הפעם ה-18, למחקרים שממבט ראשון נראים מוזרים, ואפילו "שטותניקיים", אבל בדיעבד מסתבר ש"יש בהם משהו". הפרס ניתן כמה ימים לפני סדרת ההכרזות על חתני פרסי נובל השונים – בתחומי הרפואה, פיסיקה, כימיה, כלכלה, שלום וספרות, שתחל מחר.
פרופ' אנדרסון שמעה על השימוש בקוקה קולה כאמצעי מניעה מסטודנטית לרפואה שאותה לימדה. מאוחר יותר, היא שמעה על הרעיון הזה מאחד מעמיתיה. "זה היה חלק מפולקלור נרחב סביב אמצעי המניעה בשנות ה-50 וה-60, כששיטות מודרניות היו נדירות או טרם פותחו", היא סיפרה בטקס.
ההנחה של החוקרים היתה שהחומצה הפחמנית (קרבוניק אקסיד) שבקולה קוטלת זרע. לשם כך הם ערבבו 4 סוגים שונים מהמשקה הקל בזרע. כאשר הזרעים נחשפו לדיאט קוקה קולה – מתו כולם כעבור דקה.
"אני נרגשת לזכות ב'איג-נובל' כיוון שהמחקר שלי היה במידה לא מעטה פרודיה", אמרה המדענית בטקס הענקת הפרס באולם אוניברסיטת הרווארד בבוסטון. "ועם זאת אינני ממליצה לאיש להשתמש בקולה כאמצעי מניעה, כיוון שהוא אינו יעיל וטוב במידה מספקת. גם בהתזת קוקה קולה לנרתיק, הזרע עדיין יכול להגיע לתעלת צוואר הרחם ואז כבר לא ניתן יהיה ללכוד אותו".
שלושה כימאים מביה"ס לרפואה באוניברסיטת טייפה הצטרפו לזכייתה של פרופ' אנדרסון, לאחר שהם מצאו בניסוי שערכו כי המשקאות השחורים הם קוטלי זרע בלתי יעילים. המאמר, שניסח עורך המחקר צ'ואנג יא-הונג, פורסם בכתב העת Human Toxicology.
בפרס "איג נובל" ברפואה זכה החוקר הישראלי דן אריאלי, מומחה לכלכלה התנהגותית מאוניברסיטת דיוק בצפון קרוליינה. המחקר הזוכה נערך על ידי אריאלי בתקופה שבה שהה ב-MIT, יחד עם שותפו למחקר זיו כרמון. החוקרים נתנו לשתי קבוצות של סטודנטים תרופות דמה (פלסבו) ש"התחזו" למשככי כאבים. לקבוצה אחת בניסוי נאמר כי מחיר כל כמוסה 2.50 דולר ואילו לחברי הקבוצה האחרת – שמחיר כל כמוסה 10 סנט בלבד. המתנדבים לא שילמו על התרופות, אבל התברר כי מי שקיבל את התכשיר היותר יקר, דיווח על כך שחש פחות כאבים לאחר שקיבל הלם חשמלי לעומת מי שקיבל תרופת דמה זולה.
דיווח על הניסוי פורסם בחודש מרץ השנה ב-Journal of the American Association. מסקנת המחקר היתה כי מחיר התרופה משפיע על
אריאלי סיפר כי בילה שלוש שנים בבית חולים עקב כוויות דרגה שלישית שכיסו 70% מגופו. הוא גילה שכאשר חולים כמוהו שהתעוררו באמצע הלילה עם כאב חד חזרו לישון מיד לאחר שקיבלו זריקת הרגעה. אחת האחיות הודתה כי לעתים קרובות הזריקה היתה תרופת דמה, שמורכבת מתמיסת מלח. וכך נולד הרעיון למחקר.
עוד בין הזוכים בפרסי "איג-נובל" 2008: צוות ביולוגים צרפתי שגילה כי פרעושים הנמצאים על כלב מנתרים גבוה יותר מהפרעושים שעל חתול ביחס של 3 ל-2. הצוות, ובראשו מארי-כריסטין קדירג מביה"ס לווטרינריה בטולוז, פרסם על כך מאמר בכתב העת Veterinary Parasitology בחודש אוקטובר 2000.
הפסיכולוג ג'פרי מילר מאוניברסיטת ניו-מקסיקו ועמיתיו ערכו ניסוי ממנו עלה כי חשפניות ורקדניות עירום זוכות בטיפים הגבוהים ביותר כאשר הן בשיא מחזור הביוץ שלהן. לפי המחקר, הגברים שמעניקים את התשר עושים זאת באופן בלתי מודע. המחקר פורסם בשנת 2007 בכתב העתEvolution and Human Behavior.
מידע נוסף על הזוכים, והפרסים שניתנו בשנים עברו אפשר למצוא כאן.