הכה את המומחה: על גלוקוז, לחם לבן ומחלת הסוכרת
האם יש קשר בין סוכרת לרגישות ללחם לבן, ומה היתרון של התרופות החדשות נגד המחלה? על התשובות: ד"ר אלנה יצחקוב מהמכון לאנדוקרינולוגיה, יתר לחץ דם ומטבוליזם בביה"ח איכילוב
ערכי גלוקוז בדם מתחת ל-100 מ"ג/דל נחשבים תקינים. אבחנת סוכרת מתבססת על לפחות שתי בדיקות דם לגלוקוז בצום, ובהן יותר מ-126 מ"ג/דל, או בדיקת דם אקראית בערכי גלוקוז של יותר מ-200 מ"ג/דל.
סוכרת סמויה או גבולית מאובחנת אצל אנשים בעלי ערכי גלוקוז בצום בין 100 ל-125. אנשים הללו בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת גלויה בעשר השנים הבאות, בשיעור
הגורמים העיקרים המשפיעים על הפיכת סוכרת סמויה לסוכרת גלויה הם: השמנת יתר, גיל מתקדם, נטייה גנטית, חוסר פעילות גופנית, דחק נפשי או גופני. במקרה שלך אני ממליצה על השלמת בירור במבחן העמסת סוכר. בלי שום קשר לבדיקה יש מקום להתחיל בפעילות גופנית חצי שעה ליום נוסף על תזונה נבונה.
לאחרונה פותחו ונכנסו לשימוש שתי תרופות חדשות לטיפול בחולים סוכרתיים מסוג 2: ג'נוביה (Januvia) ובייטה. שני תכשירים משפרים איזון סוכרת באמצעות הגברת פעילות האינקריטינים בהשפעתם על תאי ביתא (הגברת הפרשת אינסולין) ועל תאי אלפא (הפחתת הפרשת גלוקגון) שבלבלב.
ייחודיות התכשירים ביכולתם להשפיע על הורמון גלוקגון - האנטגוניסט של אינסולין. אך יש הבדלים: ג'נוביה ניתנת דרך הפה פעם אחת ביום, ומשפרת משמעותית איזון סוכרת בשילוב גלוקופאג', ואינה גורמת עלייה במשקל או היפוגליקמיה (נפילת חדה מדי בערכי הסוכר). בייטה ניתנת בזריקות תת-עוריות פעמיים ביום, ונוסף על השפעה מיטבית על איזון סוכרת גורמת ירידת משקל. אם טיפול בתרופות אלה ניתן בשלבים המוקדמים של סוכרת אפשר לעכב משמעותית את זמן תחילת הטיפול באינסולין.

הגורמים להיפוגליקמיה תגובתית הם שונים: היפוגליקמיה אלימנטרית (לאחר ניתוחים בדרכי העיכול), קדם?סוכרת , היפוגליקמיה משנית לחסרים הורמונלים, חוסר באנזימים מסוימים (רגישות לפרוקטוז, רגישות ללאוצין), היפוגליקמיה מאוחרת אצל חולי סוכרת.
הטיפול בהיפוגליקמיה תגובתית קדם סוכרת הוא הפחתת פחמימות פשוטות בדיאטה שכוללות בין היתר קמח לבן.
בשבוע הבא יוקדש המדור לשאלות בנושא ספורט וכושר גופני.
שאלות אפשר להפנות למייל: health@maariv.co.il