הכה את המומחה: על גלוקוז, לחם לבן ומחלת הסוכרת

האם יש קשר בין סוכרת לרגישות ללחם לבן, ומה היתרון של התרופות החדשות נגד המחלה? על התשובות: ד"ר אלנה יצחקוב מהמכון לאנדוקרינולוגיה, יתר לחץ דם ומטבוליזם בביה"ח איכילוב

דן אבן | 21/9/2008 19:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אני בת 30, ונמצא לי בבדיקת דם ערכי גלוקוז ברמה של 100 יחידות. הרופא אמר שיש לי סוכרת סמויה. מה הכוונה?

ערכי גלוקוז בדם מתחת ל-100 מ"ג/דל נחשבים תקינים. אבחנת סוכרת מתבססת על לפחות שתי בדיקות דם לגלוקוז בצום, ובהן יותר מ-126 מ"ג/דל, או בדיקת דם אקראית בערכי גלוקוז של יותר מ-200 מ"ג/דל.

סוכרת סמויה או גבולית מאובחנת אצל אנשים בעלי ערכי גלוקוז בצום בין 100 ל-125. אנשים הללו בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת גלויה בעשר השנים הבאות, בשיעור

של כ-30 אחוז. לצורך האבחנה אפשר לבצע מבחן העמסת סוכר.

הגורמים העיקרים המשפיעים על הפיכת סוכרת סמויה לסוכרת גלויה הם: השמנת יתר, גיל מתקדם, נטייה גנטית, חוסר פעילות גופנית, דחק נפשי או גופני. במקרה שלך אני ממליצה על השלמת בירור במבחן העמסת סוכר. בלי שום קשר לבדיקה יש מקום להתחיל בפעילות גופנית חצי שעה ליום נוסף על תזונה נבונה.

מה יתרונן של התרופות החדשות לטיפול בסוכרת על פני התרופות הישנות?

לאחרונה פותחו ונכנסו לשימוש שתי תרופות חדשות לטיפול בחולים סוכרתיים מסוג 2: ג'נוביה (Januvia) ובייטה. שני תכשירים משפרים איזון סוכרת באמצעות הגברת פעילות האינקריטינים בהשפעתם על תאי ביתא (הגברת הפרשת אינסולין) ועל תאי אלפא (הפחתת הפרשת גלוקגון) שבלבלב.

ייחודיות התכשירים ביכולתם להשפיע על הורמון גלוקגון - האנטגוניסט של אינסולין. אך יש הבדלים: ג'נוביה ניתנת דרך הפה פעם אחת ביום, ומשפרת משמעותית איזון סוכרת בשילוב גלוקופאג', ואינה גורמת עלייה במשקל או היפוגליקמיה (נפילת חדה מדי בערכי הסוכר). בייטה ניתנת בזריקות תת-עוריות פעמיים ביום, ונוסף על השפעה מיטבית על איזון סוכרת גורמת ירידת משקל. אם טיפול בתרופות אלה ניתן בשלבים המוקדמים של סוכרת אפשר לעכב משמעותית את זמן תחילת הטיפול באינסולין.

אני סובלת מהתקפי היפוגליקמיה, ועל דעת עצמי הפסקתי לאכול מוצרי מזון עם סוכר, וגם כאלה עם קמח לבן. האם יש קשר בין סוכרת לרגישות לקמח לבן?

באגטים.
באגטים. צילום: רויטרס
ככל הנראה מדובר בהיפוגליקמיה תגובתית, שפירושה ירידת ערכי גלוקוז בדם כמה שעות לאחר ארוחה עשירה בפחמימות. ריבוי הפחמימות משרה שחרור עודף האינסולין, שנמשך גם לאחר עיכול הפחמימות וגורם תסמינים היפוגליקמיים כמו: עייפות, סחרחרות, חולשה כללית, זיעת יתר, דפיקות לב מהירות, רעד ועוד.

הגורמים להיפוגליקמיה תגובתית הם שונים: היפוגליקמיה אלימנטרית (לאחר ניתוחים בדרכי העיכול), קדם?סוכרת , היפוגליקמיה משנית לחסרים הורמונלים, חוסר באנזימים מסוימים (רגישות לפרוקטוז, רגישות ללאוצין), היפוגליקמיה מאוחרת אצל חולי סוכרת.

הטיפול בהיפוגליקמיה תגובתית קדם סוכרת הוא הפחתת פחמימות פשוטות בדיאטה שכוללות בין היתר קמח לבן.

כואב לכם? כתבו לנו

בשבוע הבא יוקדש המדור לשאלות בנושא ספורט וכושר גופני.

שאלות אפשר להפנות למייל: health@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ד''ר הצילו

מדי שבוע עונה מומחה לבריאות על שאלות חשובות שעומדות על סדר היום

לכל הכתבות של ד''ר הצילו

עוד ב''ד''ר הצילו''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים