מגמדים את הסרטן
לתושבי הכפר לוחה באקוודור יש 3 דברים במשותף: הגובה שלהם לא יותר ממטר וחצי, הם לא חולים בסרטן וכולם ממוצא יהודי. פרופ' צבי לרון שגילה את התופעה משער כי מחסור בהורמון הגדילה יוצר חסינות נגד המחלה. כעת נותר לבדוק: האם נמצאה הקהילה שמחזיקה את המפתח לתרופה עתידית למחלת הסרטן?

בנוסף לכך, ככל הנראה מדובר בצאצאי האנוסים שנמלטו לדרום אמריקה מאימת האינקוויזיציה הספרדית לפני 500 שנה.
בקהילה המדעית מתרגשים מאוד מהאפשרויות הרפואיות של התגלית. החוקרים סבורים שמחקר מעמיק יותר בקבוצה האנושית הזאת, ובעוד כמה מאות נמוכי קומה דומים להם החיים בעולם (לרבות כמה עשרות בישראל ובשטחים), יספקו למדע כיווני פיתוח לתרופות חדשות נגד הסרטן.
בני הקהילה באקוודור, כמו עשרות נמוכי קומה דומים, מוגדרים כבעלי "תסמונת לרון".
מדובר בבעיה רפואית תורשתית, הנושאת את שמו של פרופסור (אמריטוס) צבי לרון, כיום מנהל היחידה למחקר אנדוקרינולוגי וסוכרת במרכז הרפואי לילדים "שניידר" בפתח-תקווה.
פרופ' לרון היה הראשון בעולם שתיאר את התופעה הרפואית שגורמת לחוסר בהורמון דמוי האינסולין בנמוכי הקומה, ודיווח על ממצאי מחקרו כבר לפני
פרופ' לרון אמר אמש למעריב כי העובדה שנמוכי הקומה בעלי תסמונת לרון אינם חולים בשום סוג של סרטן, דווחה על ידו במאמר משותף עם עמיתתו אורית שבח, שפורסם עוד בתחילת 2007 בכתב עת לנושאי אנדוקרינולוגיה (חקר ההורמונים). "חקרנו 222 נמוכי קומה החסרים את הורמון גורם הגדילה. 129 מהם היו בעלי תסמונת לרון והם היו למעשה חסינים מפני הופעת סרטן. לעומת זאת בקרב 383 קרובי משחה שלהם כולם מהמעגל הראשון-שהיו נשאי התסמונת - נמצאו מקרים של סרטן".