זבנג ודי: טיפול שיניים בהרדמה כללית
היא חוסכת את רעש המקדחה, אבל כרוכה בסיכונים: הרדמה כללית בטיפול שיניים, שיטה שמתאימה לבעלי פוביה דנטלית וגם לעשירים
עבור חלק מאיתנו אין בכלל ספק. בתקופה האחרונה מציעות יותר ויותר מרפאות ברחבי הארץ טיפולי שיניים בהרדמה כללית. עדות לעלייה בשכיחות של השיטה ניתן למצוא בכך שבבתי הספר לרפואת שינים מקדישים כיום קורס נפרד לטיפול בהרדמה מלאה.
שיטת העבודה פשוטה: המטופל מגיע למרפאה, עובר את ההכנות המוקדמות הנדרשות, כמו צילומים או מדידות, ואז מתיישב על הכיסא, כדי לקבל את זריקת ההרדמה. במשך 30 דקות עד שש שעות מבצע רופא השיניים את ההליכים הנדרשים בפה – מסתימות, דרך טיפולי שורש, השחזה לכתרים, ועד השתלות ומבנים. ואז מתעוררים, מתאוששים והביתה. בחלק מהמקרים יידרשו ביקורי השלמה נוספים.
הטיפול מיועד לאנשים בכל הגילאים שסובלים מפוביה דנטלית, והוא ניתן בדרך כלל רק כמוצא אחרון. "אני מנסה לשכנע את האדם לקבל טיפול בדרך הרגילה, אבל אם הוא מחליט שהוא לא מעוניין והפה שלו מוזנח במיוחד, אין לי ברירה אלא לטפל בהרדמה כללית", אומרת ד"ר נעמי צ'רני, מנהלת מרפאת השיניים במרכז הרפואי "בני ציון" בחיפה. מצבים אחרים שמצדיקים הרדמה מלאה הם מקרי פיגור או אוטיזם.
הסוג האחרון של מטופלים שמעדיפים להיעלם לכמה שעות הוא אנשים חסרי זמן ובעלי כיסים נפוחים. "פינוק זה לא המקרה השכיח, אבל יש כאלה שמעדיפים לרכז את כל הטיפולים בפעם אחת, כדי לחסוך זמן ולהקל על החיים". עלות ההרדמה נעה בסביבות 1,700 שקלים לשעה, וקופות החולים לא משתתפות כיום בהוצאה.
למרות היתרונות המובהקים, בממסד הרפואי כבר נשמעים קולות נגד התופעה. "ההרדמה הכללית אינה מומלצת בגלל שהיא מסוכנת, ועדיף לשמור אותה כאופציה טיפולית אחרונה, אחרי שמנסים להשתמש בתרופות הרגעה או בגז צחוק", טוען ד"ר מתן אביטל, מומחה בשיקום הפה ומשנה למנכ"ל "מכבידנט".
"מעבר לכך, אני מתנגד להרחבת התחום בגלל הטיעון הערכי. טיפול שיניים הוא חוזה של אמון בין רופא לפציינט, וכדאי שהוא יגיע לדרגת עומק כזו שלא תצריך הרדמה כללית. המטופל צריך לבטוח בכך שהרופא לא יבצע פעולות מכאיבות שיפתיעו אותו. רפואת שיניים כיום אינה כואבת".
אבל