הכה את המומחה: ויטמין B12
האם צריכה של תוסף ויטמין B12 מעודדת את התיאבון? • איך אפשר לעודד את הספיגה של הוויטמין? • כל התשובות: רונית ענבר, דיאטנית קלינית ב"מכבי שירותי בריאות"
השם ויטמין מצביע על החיוניות של החומר לגופנו, שלא יכול להתקיים בלי הוויטמינים. ויטמין B12 נמצא בבשר וכן במוצרים שמקורם מהחי, כמו מוצרי חלב וביצים. כמו כן אפשר
אי אפשר. אין מאכלים שמשפיעים על ספיגת ,B12 אבל יש מחלות המפחיתות את ספיגת הוויטמין מהמזון. ספיגת B12 נעשית במספר מקומות במערכת העיכול. חוסר בוויטמין B12 הוא נפוץ, וקשור לצריכה פחותה של הוויטמין, לבעיות ספיגה או לשילוב בין השניים. יש אנשים הנמצאים בסיכון לפתח חוסר ב-B12 לאחר ניתוח מעי נרחב, מחלות מסוימות של הקיבה, מחלות מעי דלקתיות וכדומה. במקרים של חוסר בוויטמין B12 שאינו נובע מתזונה דלה בוויטמין - יש לפנות לבירור רפואי.
בספרות המקצועית אין דיווחים על כך שתוספת B12 עוזרת לשיפור התיאבון, אבל חוסר בוויטמין B12 עלול לגרום אנמיה שגורמת חוסר תיאבון, לכן מתן B12 משפר את התיאבון (על ידי תיקון האנמיה.(
ויטמין ,B12 הנקרא גם קובלמין, מעורב במערכות רבות בגוף. הוא קשור לייצור תאי דם אדומים, לשמירה על תאי עצב ולתיקון חומר גנטי שנוצר בעת חלוקת תא.
חוסר בוויטמין B12 פוגע בנשים ובגברים, ומתבטא בעיקר באנמיה ובנזק למערכת העצבים. סימנים ראשונים לחוסר ב-B12 הם עייפות, סחרחורות, חיוורון, קוצר נשימה וירידה במשקל. ככל שהוא נמשך, הפגיעה מעמיקה ומתפתחים סימנים של פגיעה במערכת העצבים, כמו דיכאון ובלבול, עצבנות ואף הזיות ופגיעה בעצב הראייה.
תלוי בגורם הבעיה. אם מדובר בבעיית ספיגה, אז בהחלט יש להמשיך לקחת תוספת ויטמין B12 כל החיים, גם אם מדובר באנשים בעלי תזונה ספציפית (טבעונים למשל,( אשר לא מקבלים B12 מהמזון.
אם מדובר בהפרעה בספיגת B12 בשל מחלה כלשהי, אז לאחר שמטפלים במחלה אפשר לעשות ניסיון של הפסקת נטילת B12 לתקופה מסוימת, תוך ניהול מעקב אחר רמות הוויטמין בדם. ניסיון כזה יש לעשות בהתייעצות רופא בלבד.