שתי תרומות איברים הצילו חייהם של 9

תשעה ישראלים קיבלו חיים חדשים השבוע בזכות שתי תרומות איברים. באופן נדיר, אחת הכליות התאימה לאחד החולים התאמה מלאה

דן אבן | 5/7/2008 17:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תשעה ישראלים קיבלו חיים חדשים בשבוע החולף משתי תרומות איברים. אחת התרומות הייתה מיוחדת: הכבד של התורם חולק לשניים, והושתל בשני חולים. כמו כן, אחת הכליות שנתרמו התאימה לאחד החולים בהתאמה מלאה, התאמה כזו היא אירוע נדיר שלא קרה בארץ מזה שנים.

מי שאיבריו נתרמו והצילו את חייהם של חמישה הוא צעיר בן 26 שנפטר במרכז הרפואי רמב"ם כמה ימים לאחר שעבר ניתוח בראשו. כמו כן, בזכות התרומה הוענק מאור עיניים לילד נוסף. בזמן שהתקבלה ממשפחת הצעיר הסכמה לתרומת האיברים נמצאו ברשימת הממתינים שני חולים שהמתינו בדחיפות להשתלת כבד: פעוט בן חצי שנה וגבר בן 32 הסובל ממחלת כבד קשה.

לאור המצב הוחלט לבצע פיצול של הכבד, שבוצע עוד בעת הוצאת הכבד מהגוף ברמב"ם, ושני חלקי הכבד הושתלו בשני החולים. לדבריו של פרופ' איתן מור, מנהל יחידת ההשתלות בבתי החולים בלינסון ושניידר, "פיצול של הכבד הוא פעולה שנעשית בערך אחת לשנה, כשברשימת הממתינים יש שני חולים עם מחלות כבד קשות, כמו במקרה זה".
כבד שחולק לשניים הציל שני בני אדם

הפעוט שקיבל את אחת משתי אונות הכבד במרכז שניידר לרפואת ילדים הוא הישראלי הקטן ביותר שעבר השתלת כבד. הפעוט, אחד מזוג תאומים ממרכז הארץ, נולד כפג בשבוע ה-27 להיריון במשקל קילו אחד בלבד, סבל ממחלת כבד מולדת, ונזקק להשתלה דחופה להצלת חייו.

ניתוח ההשתלה בוצע עלי ידי צוות מחלקת ההשתלות בשניידר: פרופ' איתן מור, ד"ר רן שטיינברג, ד"ר יבגני סולומונוב וד"ר מילה קצ'קו. בישראל ממתינים כיום חמישה ילדים נוספים להשתלת

כבד.

אונת הכבד הנוספת הושתלה בבית החולים בילינסון בבן 35 שהיה מאושפז במצב קשה, לאחר שהועבר מבית חולים בנצרת. אחיו כבר היה מוכן לתרום לו חלק מהכבד כתורם חי, כשהגיעה ההודעה כי נמצאה לו תרומת הכבד ברמב"ם.

בבדיקת התאמה של הכליות של התורם מרמב"ם, שנעשתה במעבדה הארצית לסיווג רקמות במרכז  הרפואי שיבא, נמצאה התאמה מלאה של סיווג הרקמות של התורם לאחד החולים הממתינים להשתלה, אירוע שנחשב לנדיר ביותר.

לא זכור מקרה של התאמה מלאה מאז 2000

"בהשתלות כליה ולבלב נהוג לבצע מבחן הצלבה כדי לברר מי מסוגל לקבל כליה מאותו סוג הדם כמו התורם, ובתוכנת מחשב נקבע לפי פרמטרים מי יקבל את הכליה על סמך נתונים כמו זמן המתנה, גיל המקבל, רמת נוגדנים וסיווג רקמות", מסביר ד"ר רוני לבנטל, מנהל המעבדה לסיווג רקמות בשיבא.

ד"ר לבנטל הוסיף כי "במקרה זה בבדיקת סיווג הרקמות אחד המקבלים הפוטנציאלים היה בהתאמה מלאה לתורם, ולכן הועלה לראש הרשימה, כי ההנחה שבהשתלה שכזו הכליה תחזיק זמן רב יותר. לי לא זכור מאז שנת 2000 מקרה דומה", הוא הסביר.

כמו כן, השתלת הכליה בהתאמה מלאה בוצעה בבלינסון בגבר בשנות השישים לחייו, והשתלת כליה נוספת ולבלב בוצעה בבית החולים איכילוב. כיום ממתינים להשתלת כליה כ-550 ישראלים. מאיברי הצעיר בוצעה גם השתלת ריאות בבלינסון. אחת הקרניות הושתלה בילד בן 4 ברמב"ם, והקרנית השניה תושתל בקרוב בבית החולים בחולה נוסף.

כמו כן, בוצעה השבוע תרומת איברים מבת 45, שנפטרה כתוצאה מדימום מוחי בבית החולים הדסה, שהצילה חייהם של ארבעה חולים: כבד הושתל בהדסה בבן 56, שתי ריאות הושתלו בבלינסון בבן 54, כליה הושתלה באיכילוב בבת 68, וכליה נוספת הושתלה בבלינסון בבן 66.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים