מדריך מלא לסובלים מפיסורה

זה לא טחורים, אבל הכאב והדימום דומה: פיסורה מופיעה בעיקר בקרב צעירים, מסיבות שעדיין לא ידועות. ויש פתרונות, כמו אמבטיית ישיבה, תפריט מרוכך, ובמקרה הכי גרוע: ניתוח

ד''ר קרן לנדסמן | 26/6/2008 9:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פיסורה היא המונח הלועזי המתאר סדק בפי הטבעת. למעשה, זו פציעה שאינה נרפאת, בשל חיכוך מתמיד ובעיה באספקת הדם לאיזור. הסימנים של פיסורה הם כאבים בזמן מעבר הצואה, שעלולים להימשך בין דקות לשעות לאחר היציאה מהשירותים, ולעיתים גם דימום.

"פיסורה שכיחה בעקר בצעירים בגילאי 18 עד 30, ופחות במבוגרים", מסביר ד"ר יחיאל זיו, מומחה בכירורגיה כללית וקולו-פרוקטולוגית ב"מכבי שירותי בריאות", יושב ראש החברה הישראלית לכירורגיה של הקולון והרקטום, וחבר הוועד האירופאי לקולו-פרוטקטולוגיה.

מה גורם לבעיה?
"הגורמים לפיסורה לא ידועים כיום. אנחנו כן יודעים שיש קשר למצבי מתח נפשי, לאכילה מופרזת של מאכלים חריפים, לשתיה מופרזת של אלכוהול, ולירידה דרסטית במשקל, אבל במקרים רבים הפיסורה מופיעה באנשים בריאים לחלוטין".

לעיתים הפיסורה מתחילה כתוצאה ממעבר צואה קשה, אך במקרים אחרים גם יציאות מרובות או שלשולים יכולים לגרום לתופעה. "יש לחץ מוגבר בשני שרירי סוגר פי הטבעת, ולכן כל מעבר תוכן של המעי גורם לפציעות חוזרות ונשנות בדופן פי הטבעת", מסביר ד"ר זיו. "פציעות אלה גורמות לחתך שבתחילה הוא שטחי, אך הוא הולך ומעמיק ומתרחב. פיסורות נוצרות כל הזמן, אבל הגוף שלנו מתגבר עליהן".

הפיסורה הופכת לבעייתית כאשר היא חוזרת על עצמה למשך תקופה. המקרים הקשים יותר מופיעים לעיתים קרובות בשילוב עם מחלות אחרות, כמו מחלת קרוהן (מחלת מעי דלקתית).  פיסורה כרונית מוגדרת כאשר נמצאים שניים מארבעה ממצאים: שוליים מעובים של הסדק, חשיפה של השריר הפנימי של סוגר פי הטבעת, גדילת פרע בשר, או בליטה דמוית פוליפ".

אז איך מבדילים בין פיסורה לטחורים?
"הכאבים האופייניים לפיסורה מופיעים מספר דקות לאחר שהאדם סיים את פעולת ההתרוקנות ולא במהלכה", מבאר ד"ר זיו, "והם יכולים להימשך שעות רבות. בהמשך, אם החולה אינו מטופל, הכאבים עלולים להימשך כל הזמן. לעיתים יש דימומים קלים מפי הטבעת".

ואיך מאבחנים?
את האבחנה מבצע כירורג כללי או כירורג קולו-פרוקטולוגי, על ידי פיסוק העכוזים, מה שמאפשר לראות את הסדק, שלרוב ממוקם בדופן האחורית. כאשר הפיסורה היא צדדית, יש לוודא שאין מחלה דלקתית כרונית של המעיים. "לא מומלץ לעשות בדיקה רקטלית במקרים של פיסורה, מכיוון שהדבר מחמיר את הכאבים", מזהיר ד"ר זיו.
הטיפול הקונבנציונלי

מטרתם של כל הטיפולים הקונבנציונליים היא להוריד את הלחץ המופעל על שרירי סוג פי הטבעת. ההנחה היא שהסדק יתרפא ברגע שהלחץ יפחת.

תזונה

אחד ההיבטים של הטיפול כולל שינוי תזונתי, ולעיתים משלב גם נטילה של מרככי צואה. "משך הטיפול השמרני הוא בין ארבעה שבועות לששה שבועות, עד שהפיסורה נעלמת, אולם כבר בתוך עשרה ימים יש הקלה ניכרת בכאבים", מסביר ד"ר זיו. לפי ההערכות, טיפול זה מרפא את הפיסורה, או לפחות מפחית את הכאבים ואת הדימום ב-50% מהמקרים.

"המטרה התזונתית בטיפול בפיסורה היא לאפשר יציאה רכה, וממש לא לאכול מזון רך, כפי שטועים לעיתים לחשוב," אומרת גילה אדלר, תזונאית קלינית ב"מכבי שירותי בריאות" ומטפלת ברפואה סינית.

"כדאי להתחיל את הבוקר עם שתי כוסות מים פושרים על קיבה ריקה, שיניעו את המעי לפעולה. חשוב לשתות עוד עשר כוסות מים במשך היום כדי למנוע עצירות. אפשר לגוון עם מיץ אלוורה בנוסף למים. כף שמן זית או קיק לפני ארוחת הבוקר בכדי לרכך את היציאות, וכן להוסיף אבקת נבט חיטה לארוחת הבוקר.

"מבין הפירות והירקות מומלץ לאכול שזיפים, תאנים, קיווי, עלי ארטישוק, תרד, שורש סלק או לפת. את הפירות והירקות כדא לאכול עם קליפתם. לשיפור העיכול כדאי לצרוך תמר הינדי בצורת ריבה או כתמר יבש המניע את המעיים בזכות Tartaric acid שנמצאת בו.

"חשוב לאכול דגנים מלאים, בין אם מדובר בחיטה מלאה, קוואקר או אורז מלא, מכיוון שבקליפת הדגן נמצאים סיבים תזונתיים החשובים לעיכול תקין. גם סיבים תזונתיים שמקורם בזרעים כמו פשתן טחון או פסיליום טובים לעיכול. כיום יש יוגורט שמכיל סיבים כמו אינולין (שמגיע משורשי הצמחים). האינולין ביוגורט בצירוף עם חיידקי החלב ועם הלקטוז (סוכר החלב) משפרים את סדרי היציאות.

בנוסף, חשוב להימנע ממאכלים עתירי שומן, מאכלים מטוגנים, פירות הדר, חיטה או מוצרי חלב.

תרופות

טיפול נוסף המיועד לריפוי הפיסורה ניתן במריחה באמצעות משחת ניפדיפין או משחת ניטרוגליצרין. לכל אחת מהן תופעות לוואי שונות, כמו כאבי ראש, אדמומיות, וירידת לחץ דם. לפי הנחיות  האיגוד האירופי לטיפול בפיסורות, הטיפול הראשוני המועדף הוא ג'ל ניפדיפין, מפני שג'ל הניטוגליצרין עלול לגרום לכאבי ראש בקרב כשליש מהחולים, וחמישה אחוזים מהם נאלצים להפסיק את הטיפול בשל כאבי הראש.

בוטוקס

השיטה האחרונה לטיפול בפיסורה היא על ידי הזרקת בוטוקס לשריר הסוגר, ובכך לגרום להרפיה שלו. כאשר השריר מתכווץ בעוצמה פחותה, איזור הפיסורה נמתח פחות, ולכן הכאב מופחת.

ההרפיה כתוצאה מהבוטוקס נשמרת במשך כשלושה חודשים, תקופה שאמורה להספיק לריפוי חלקי של הפיסורה. תופעות הלוואי של הבוטוקס גורמות לתחושה דמוית שפעת ולשטף דם באיזור ההזרקה. במידה וניתן מינון לא מתאים עלולה להיווצר בעיית שליטה על סוגרים. לנשים בהריון אסור להשתמש בזריקות בוטוקס.

הפיתרון הכירורגי

הניתוח המקובל ביותר לטיפול בפיסורה כיום הוא על ידי חיתוך של סוגר פי הטבעת. מטרת הניתוח היא להקל על איזור הפיסורה, להפחית את הלחץ שבו, וכך לאפשר את ריפוי הסדק. אפשר לעבור את הניתוח בהרדמה מקומית, כללית או אזורית, בהתאם לשיקול דעתו של המנתח. שיעורי ההצלחה בניתוח עומדים על למעלה מ-90%. בשאר המחקרים חוזרת הפיסורה ואז המטופל נאלץ לעבור ניתוח חוזר.

"הטיפול המקובל ביותר כניתוח בחירה בעולם הוא חיתוך צידי חלקי של שריר הסוגר הפנימי, והוא הפך למקובל ביותר משום שאם נגרמת אי שליטה בסוגרים שלא חולפת זמן קצר לאחר הניתוח, קל לתקן אותה בניתוח נוסף", מפרט ד"ר זיו. "זאת בניגוד לניתוח הישן של הרחבה של פי הטבעת, שהוא קריעה בלתי מבוקרת של סיבי השריר".

הטיפול המשלים

ד"ר זיו מדגיש כי עד היום לא נערכו מחקרים שהראו שהרפואה המשלימה יכולה לפתור את בעיית הפיסורה. "הטיפולים המשלימים מתאימים בעיקר לעזרה בטיפול בכאב".

אברהם פלד, מטפל ברפואה סינית ומומחה בתזונה, מסביר כי פיסורה יכולה להיגרם מכמה סיבות, ביניהן חום במעיים, יובש בכלי הדם, או צניחה של הטחול. בהתאם לכך, הטיפול בפיסורה משלב מספר גישות: טיפול בצמחי מרפא, דיקור ותזונה.

צמחי מרפא

"הטיפול בצמחי מרפא מתמקד בעצירת הדימום מהפיסורה", מסביר פלד. לשם כך אפשר גם להשתמש במשחת הממליס להפחתת הכאב ולהקטנת הנפיחות באיזור".

דיקור

"הטחול ברפואה הסינית אחראי על שמירת הדם בכליו, וכאשר הוא חלש נוצרת פיסורה. לכן המטרה הראשונית בדיקור היא לחזק את הטחול. הטחול גם אחראי להעלאת האיברים למעלה, ולמשוך את מה שצונח מפי הטבעת. כאן ניתן לראות דמיון בין טיפול בטחורים לבין הטיפול בפיסורה.

הפסקת הכאב קשורה גם לנקודות של המעי הגס. אם מדובר בכאב חזק, ניתן להשתמש באלקטרואקופונקטורה, שזהו מכשיר שמתחבר למחטים ויוצר פולסים חשמליים. המטרה היא ליצור סטימולציה חזקה על מנת להוריד את הכאב מהר יותר.

עוד גיוונים

גם ד"ר זיו מסכים שאחד הפתרונות לריפוי הפיסורה הוא אמבטיות ישיבה. "אמבטיות ישיבה מרפות את שרירי הסוגר, ובכך מטפלות בפיסורה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים