אירובי או אנאירובי? תלוי בסוג הסיב
קבוצת הסיבים האדומים הנמצאת בשרירי השלד פועלת בצורה שונה מהסיבים הלבנים. מה קובע? סוג הפעילות
אני נתקל בשאלות אלו מדי יום על ידי מתאמנים רבים הסבורים שניתן להסתפק בפעילות אירובית ללא ביצוע פעילות אנאירובית (כלומר, תרגילים המתבצעים כנגד מכונות כוח ייעודיות, משקולות, אביזרי עזר שונים ועוד) בכלל וחיזוק שרירי הרגליים בפרט.
מטרת הפעילות האנאירובית שונה בתכלית ממטרת האימון האירובי. במקרה הראשון המטרה היא חיזוק שרירי השלד, שיפור התפקוד היומיומי, העלאת הכוח והמסה של השרירים, יצירת פרופורציה, מניעת נפילות (רלוונטי במיוחד בגיל המבוגר), זירוז תהליך השיקום מפציעה, העלאת חילוף החומרים (נכון לגבי חשיבות חיזוק כל שרירי השלד) ועוד.

ספינינג. צילום יחצנות
כשעוסקים בפעילות אירובית המטרות הן שונות לחלוטין. העיקריות הן: שיפור סבולת לב-ריאה, שמוביל לשינויים חיוביים רבים נוספים, הפחתת גורמי סיכון למחלות נפוצות כמו מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת, אסתמה ועוד, סיוע בתהליך הירידה במשקל, סיוע בשמירה על משקל חדש שהושג עקב תהליך של דיאטה להפחתה במשקל.
בפעילות אירובית חוזרים על התנועה המתבצעת (לדוגמה: רכיבה באופניים) מאות ואף אלפי פעמים במשך זמן רב יחסית (60-30 דקות ויותר). האינטנסיביות בה פועלים שרירי הרגליים נמוכה אך העצימות הנדרשת ממערכת לב-ריאה גבוהה (בתלות בדופק בו מתבצע האימון).
בעת אימון אנאירובי נהוג לבצע כמה מערכות (סטים) לכל קבוצת שרירים בדרגת קושי גבוהה ובאמצעות כך לגרום להעלאת מסת השריר, העלאת הטונוס השרירי (מתח), שיפור בחילוף החומרים הבסיסי ועוד.
בשרירי השלד קיימים סיבים לבנים וסיבים אדומים. הסיבים הלבנים מהירים ומתכווצים במהירות ולכן הם אחראים על פעילויות קצרות ומהירות כמו קימה מישיבה. הסיבים האדומים הם איטיים יותר ואחראים על פעילויות ממושכות.
בעת ביצוע פעילות אירובית מפעילים בעיקר את הסיבים האדומים ולא את הלבנים. הדבר מהותי במיוחד עם העלייה בגיל בצירוף חוסר פעילות גופנית הפוגעת בתפקוד הסיבים הלבנים. או אז שכיחה התופעה שהסיבים הלבנים 'מחקים' בהתנהגותם את הסיבים האדומים ולא מתפקדים כתמול שלשום. התוצאה היא שיום אחד אדם יכול למצוא את עצמו קם מהכיסא בהילוך איטי, נזקק לתמיכה כדי לצאת מהמכונית או כדי לקום מהספה או להתקשות בעת ביצוע פעילויות ספורטיביות.
על הכותב
ד"ר איתי זיו הוא סגן מנהל בית הספר "שיאים" במרכז הבינתחומי לספורט באוניברסיטת ת"א, מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר, מומחה לפעילות ספורט, פעילות גופנית וחדרי כושר, הוציא לאור את האנציקלופדיה לפעילות גופנית "עוצמות חדשות, כושר במעגלי החיים"