מעשן עם צרבת או צרידות? דרושה בדיקה
מחקר חדש מגלה עלייה חדה במספר החולים בסרטן הגרון בישראל, כתוצאה מעישון סיגריות
ד"ר יעקב שבירו, מנהל השירות לבעיות קול בבית החולים בילינסון, איתר במשך 46 שנים 1,443 ישראלים שחלו בסרטן הגרון וטופלו בבית החולים, בו פועלת מרפאת הקול המרכזית בארץ. רובם המכריע של החולים - 96.2 אחוז- הם מעשנים. רק 3.8 אחוז מהחולים לא עישנו מעולם או שהפסיקו לעשן 12 שנים ומעלה לפני אבחון המחלה. "מדובר בסרטן שתוקף מעשנים בישראל, ומרביתם מעשנים כבדים, שמעשנים לפחות 25 סיגריות ליום במשך כמה שנים", מסביר שבירו.
המעשנים פיתחו גידולים סרטניים קשים יותר בגרון, בהשוואה ללא-מעשנים, מאחר שאובחנו בשלבים מתקדמים יותר של הגידול. עוד נמצא, כי המעשנים פיתחו גידולים סרטניים בגרון בגיל צעיר יותר בהשוואה ללא-מעשנים. "אנשים שלא עישנו בעבר תופסים את הגידולים בדרגה התחלתית, אך מעשנים לא תמיד שמים לב לצרידות, שהיא הסימן העיקרי למחלה", אומר שבירו.
הסיכון לפתח סרטן הגרון
נמצא גבוה יותר בגברים מעשנים בהשוואה לנשים מעשנות. רוב החולים שאובחנו עם הגידולים (87 אחוז) היו גברים, אולם לאורך השנים חלה עלייה במספר הנשים החולות, כנראה על רקע עלייה בשיעור הנשים בארץ שמעשנות סיגריות.
לאחרונה מצטברות עדויות בספרות המדעית על גורם נוסף להתפתחות סרטן הגרון פרט לעישון - צרבת. "ההנחה היא כי חזרה של מיצי קיבה דרך הוושט עלולה לפגוע במיתרי הקול, ולגרום לסרטן הגרון במנגנון שעדיין אינו ברור", אומר שבירו. בכתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית דווח לפני שנה וחצי על עלייה של 79 אחוז בסיכון לפתח סרטן הגרון אצל אנשים הסובלים מצרבת.
נוסף על כך, לפני חמש שנים דיווחו חוקרים ישראליים מהמרכז הרפואי רמב"ם על גורם נוסף לסרטן הגרון - שתייה מרובה של מאטה - משקה עתיר קפאין העשוי חליטת צמחים, החביב במיוחד על יוצאי דרום אמריקה.