הכה את המומחה: טיפול בחרדות
איך מטפלים בחוסר בטחון, בשיתוק חברתי ובחרדת טיסה? התשובות באדיבות ד"ר מיכל לוסטיג, מומחית בפסיכיאטריה ורפואת שינה, רופאה בכירה במכון להפרעות שינה ועייפות, בית חולים שיבא, וכן עובדת ביחידה להפרעות קשב וריכוז במבוגרים - אגודת ניצן וכפסיכיאטרית בקהילה בקליניקה בתל אביב

הטיפולים האפשריים לחרדה שנראית כמו הפרעה טורדנית כפייתית יכולים להיות תרופתיים או טיפול התנהגותי קוגנטיבי או טיפול משולב. השינויים במצב הרוח יכולים להוות סימפטומים של בעיות שונות. ידוע כי להפרעות חרדה ולהפרעה טורדנית כפייתית מתלוות הפרעות נפשיות נוספות. צריך לאבחן בבדיקה אישית, ולטפל בהתאם.
למה אנשים מסוימים מרגישים חרדה משתקת כשהם צריכים להתקשר אנשים זרים?
הסיבה לכך נעוצה באירועים שקרו לנו בעבר. יש שידברו מההבט הקוגנטיבי התנהגותי, לפיו חרדה או אירוע טראומתי הופיעו במהלך שיחה עם אנשים, ומכאן היתה למידה לא תקינה שלנו והכללה של החרדה כלפי כל מצב של שיחה עם זרים.
מההיבט הדינמי מדובר על תהליך לא תקין, עוד בילדותינו, של התפתחות הביטחון העצמי והערכה העצמית שלנו שמביאים לכך. אלו הן הסיבות בפשטנות מרובה ובפשטות.
השאלה החשובה היא כיצד אפשר לתקן זאת. אחת האופציות הטובות הנה טיפול התנהגותי קוגנטיבי קבוצתי, המשלב חשיפה הדרגתית למושא החרדה, הקניית טכניקות הרפיה, קבוצת תמיכה, ושינוי דפוסי החשיבה האוטומטים המביאים להכללת החרדה, ועל ידי כך מאפשר לפטור את האדם מהחרדה.
מה עושים כשחייבים לטוס וסובלים מחרדת טיסה? מה אפשר לעשות נגד פחד במה?
במידה וחייבים לטוס במיידיות כדאי להשתמש בכדור הרגעה, בינהם קלונקס, וואבן, לוריבאן. אפשר גם לשקול כדור שינה בהתאם לאורך הטיסה, למצבו הבריאותי של האדם ולתרופות אחרות שהאדם נוטל. במידה וטסים טיסות מרובות כדאי לטפל בחרדה לעומק על ידי טכניקות שונות של טיפול התנהגותי המשלבות טיפול קוגנטיבי. לאחרונה החלו טיפולים בעזרת הדמייה ממוחשבת כחלק מהטיפול הכולל בחרדה.
איך מבדילים בין סתם לחץ להפרעת חרדה?
ההבדל הוא בהשפעה על אורח ואיכות החיים שלנו, ועל מידת ההפרעה בתפקוד. אם הלחץ מתמשך, מונע שינה לאורך זמן וגורם לאדם להימנע מפעילויות הגורמות ללחץ, הרי שמדובר בהפרעת חרדה.
אם הלחץ קצר, למשל התרגשות לפני בחינה שמביאה ללימוד ולא משתקת, מדובר על תגובה לגורם ולא על הפרעה.
מה הוא טיפול בהביוריסטי ומה בעצם ההבדלים בין הגישות? ואיך יודעים איזה מהן לבחור?
הטיפול הפסיכותראפי הקלאסי הדינמי, שאבותיו המייסדים היה פרויד, הוא אחד העיקריים מבין סוגי הפסיכותראפיות. זהו טיפול הנמשך תקופה ארוכה, מבוסס על שיחות, אינו ממוקד לבעיה ספיציפית (גם אם התחיל מכזו), אינו מתוחם בזמן, ומינימום הפגישות בו הוא פעם בשבוע.
טיפול ביהביוריסטי הוא טיפול התנהגותי. כיום הטיפול הביהביוריסטי הנו חלק מטיפול כוללני יותר, התנהגותי קוגניטיבי, והוא לרוב קצר יותר וממוקד יותר.
לפי הטיפול הדינמי, התיקון ההתנהגותי בהתנהלות יכול להיעשות על ידי עבודה על קשיים ברגשות שלנו, ועל ידי חשיפה לקשיים אלה דרך הקשר והאינטראקציה הבינאישית, כלומר בין המטופל למטפל. הקשיים ברגש לפי גישה זו נובעים מקשיים בעבר.
לעומת הטיפול הדינמי, טיפול התנהגותי קוגניטיבי יוצא מנקודת הנחה כי קיימות טעויות חשיבתיות שנבנו לאורך הדרך, ואלה מביאות למחשבות והכללות של מצבים המכוונים את דרכינו. טיפול זה מטפל בשלושה
המישור השני הוא חשיפה התנהגותית למצבים שמביאים לתחושות הקשות, תוך למידה שחשיפה תביא להעלמת התחושה הקשה. המישור השלישי הוא למידת השליטה על הפרמטרים הפסיולוגים המופעלים כתוצאה מהשילוב של החשיבה והרגש - דופק, לחץ דם, הזעה ופעולת גלי מוח מסויימים. במקרה זה הטיפול הוא טיפול בטכניקות הרפיה - הרפיה פשוטה, ביופידבק ,נאורופידבק וכו.
רוב הפרעות החרדה למיניהן והפרעות הדיכאון. ניתנות לטיפול על ידי טיפול התנהגותי קוגנטיבי לעיתים בשילוב עם טיפול תרופתי. הטיפול הדינמי יכול להיות יעיל כטיפול בקשיים ובהפרעות אישיות, כהתערבות ספציפית במשבר דרכו ניתן לשפוך זרקור על מקורותיו. טיפול פסיכותראפי נוסף הנו הטיפול התומך, המלווה משברים כאלה ואחרים ללא חדירה עמוקה פנימה לתוך הנפש.