החבר הפסיק לעשן? בקרוב אצלך

הגמילה מידבקת: הסיכוי של מעשן להמשיך להדליק סיגריות לאחר שאחד מקרוביו נגמל יורד בצורה דרמטית - כך עולה ממחקר חדש ומקיף שנערך בארה"ב. "לחברים שלך יש תפקיד מרכזי בהחלטה אם להיגמל", קובע עורך המחקר

nrg מעריב | 23/5/2008 10:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר חדש מצא שגמילה מעישון יוצרת אפקט הדומה להידבקות במחלה: הסיכוי של מעשן להמשיך לעשן לאחר שבן זוגו, אחיו, חברו, או עמית לעבודה שלו נגמל מעישון, פוחת בצורה דרמטית. 

המחקר פורסם אתמול בכתב העת לרפואה ניו אינגלנד, והמדענים שעומדים מאחוריו פרסמו במהלך השנה החולפת מחקר ברוח דומה, שקבע כי ההשמנה מידבקת אף היא. החוקרים, מבית הספר לרפואה בהרווארד, בחנו את חי החברה של 12,067 בני אדם, במסגרת מחקר הלב פרמינגהאם, שעקב אחר מצב הבריאות של תושבים בפרברי בוסטון בין השנים 1971 ל-2003.
 
פרויקט השאיפה האחרונה
פרויקט השאיפה האחרונה צילום: רובי קסטרו. עיבוד מחשב

המחקר הנוכחי התמקד בהרגלי העישון של האנשים הנמצאים באותה רשת חברתית. החוקרים הצליחו לבנות מודל של הקשרים הקיימים בין משתתפי המחקר, מאחר שהיתה להם רשימת אנשי קשר שכללה בני משפחה, חברים, עמיתים לעבודה ושכנים של כל אחד מהתושבים.

השכיחות של מעשנים שהשתתפו במחקר במהלך השנים שיקפה את המגמות הכלליות בארה"ב. באופן לא מפתיע, ההשפעה הרבה ביותר נצפתה בקשרים קרובים: כאשר בן זוג נגמל מעישון, למעשן יש 67 אחוז פחות סיכוי להמשיך לעשן. כאשר מדובר בחבר שנגמל, סיכויו של המעשן יורד ב-36 אחוז. ירידה של שליש נרשמה גם כשהתקיימה השפעה מצד עמיתים לעבודה ואחים.

עוד העלה המחקר כי גם לאנשים פחות קרובים יש השפעה על הסיכוי של המעשן להיגמל: כשאדם אחד מפסיק לעשן, הסיכוי שאדם המרוחק ממנו שתי רמות ברשת החברתית (כלומר, שאין ביניהם קשר ישיר, אלא יש אדם נוסף שמכיר את שניהם), ימשיך לעשן יורד ב-29 אחוז. כשהמרחק הוא שלוש רמות – הסיכויים הם 11 אחוז.
גם חוק העישון השפיע?

לפי ממצא נוסף שאיתרו החוקרים, מעשנים נוטים להפסיק לעשן בקבוצות, ואלה שלא נגמלים מוצאים את עצמם נדחפים יותר ויותר אל הקצה של המעגלים החברתיים שלהם. "ה'התנהגות העישונית' שלך תלויה לא רק בהתנהגות העישונית של אנשים שאתה מכיר, אלא גם באנשים שהם מכירים, וכך הלאה", אומר ד"ר ניקולאס כריסטאקיס, סוציולוג רפואי בבית הספר לרפואה בהרווארד והעורך הראשי של המחקר.

"הממצאים תומכים במחקרים קודמים שמראים שלהשפעה של עמיתים יש תפקיד מרכזי בהחלטה של אנשים להיגמל מעישון. בנוסף, ניתן לראות בממצאים עוד הוכחה לכך של"מערכת החבר'ה" (buddy system) יש תפקיד בזמן הפסקת עישון, ירידה במשקל ואלכוהוליזם".

ד"ר יוסי עזורי, מנהל היחידה למחקרים קלינים במכבי שירותי בריאות וממייסדי העמותה הרפואית למניעה וגמילה מעישון בישראל, מציין כי בסדנאות הגמילה מעישון מתרחשים לעיתים קרובות תהליכים דומים. לדבריו, "שיעורי הגמילה עולים באופן משמעותי כאשר יש יותר מבן משפחה אחד שמשתתף בתהליך.

הרבה פעמים ההצלחה שלו גוררת הצלחה של מישהו אחר.

"עם זאת, במחקר מסוג כזה חשוב מאוד לוודא שהגורמים החיצוניים נוטרלו. למשל, אם אצל האנשים שנגמלו היה מקרה של מוות במשפחה, מה שעשוי להשפיע על הסביבה הקרובה, או חוק העישון שנכנס לתוקף לאחרונה". 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים