תאי השומן לא משתנים, הם רק מתחלפים
מספר תאי השומן בגוף נקבע בגיל ההתבגרות ונשאר יציב וללא שינוי במהלך החיים הבוגרים, גם אם עושים דיאטה. כשיורדים או עולים במשקל, משתנה הנפח של תאי השומן, ולא הכמות שלהם
מובילת המחקר, ד"ר קירסטי ספלדינג, ועמיתיה נטלו דגימות של תאי שומן בטני מ-687 בני אדם, רזים ושמנים, ותיעדו את המספר ואת הגודל של תאי השומן, כמו גם את הגיל, המין וה-BMI שלהם (מדד מסת הגוף). בשילוב עם מידע קודם שנלקח מילדים, מצאו החוקרים שהמספר הממוצע של תאי שומן עלה עד גיל 20, ואחר כך נשאר באופן יחסי קבוע, וקרוב לתוצאה של ה-BMI.

נשים משתזפות. צילום: גטי אימג'
החוקרים גם נטלו נתונים מ-20 בני אדם שהיו שמנים ועברו ניתוח לקיצור קיבה. שנתיים לאחר ההליך הם נמדדו פעם נוספת, והתוצאה לא הצביעה על ירידה במספר תאי השומן. למשתתפים היו עדיין יותר מ-80 ביליון תאי שומן בגוף, על אף שהם איבדו בממוצע 18 אחוז ממשקל גופם. "זה היה הנפח של תאי השומן שירד, ולא המספר", הם דיווחו בכתב העת.
"המשמעות של הממצא היא שאנשים שהעלו במשקל במהלך הילדות עשויים להתקשות בירידה במשקל בהמשך החיים, בהשוואה לאלה שעלו במשקל כבר בגיל בוגר", מסבירה ד"ר ספלדינג.
התקווה: תרופה נגד חידוש תאים
עורכת המחקר מדגישה עוד כי על אף שמספר תאי השומן נשאר אחיד במהלך השנים, התאים עצמם משתנים בתהליך דינמי של מוות וחידוש מלאי. לדבריה, "אם ביולוגים שמתמחים בתאי הגוף יוכלו לגלות בדיוק כיצד מתבצע חידוש המלאי של התאים, זה עשוי לסייע בבניית תרופות שיפריעו לתהליך, ובאופן פוטנציאלי לסייע לאנשים לשמור על ירידת המשקל ברגע שאיבדו אותו".
לדברי ספלדינג, טיפול כזה עשוי להינתן בצורה הכי טובה רק לאחר שהמטופלים עברו איבוד משקל דרסטי, כמו בניתוח.
"צריך להיות מאוד זהיר בהליך כזה", היא מזהירה. "זה יהיה מאוד מסוכן לתת לאנשים תרופות כאלה כל עוד הם עדיין שמנים".
ירידה במסר תאי השומן בזמן שהאדם עדיין שמן עלולה להטיל את כובד המשקל על תאי השומן שנוצרו וליצור סיבוכים מטבוליים כמו סוכרת, היא מסבירה ומוסיפה: "אני לא חושבת שזה הולך להיות פשוט כמו: 'קח כדור, אבד משקל והבעיה פתורה'. אולי הממצא הכי חשוב במחקר הוא האישור שתאי שומן יכולים לצמוח במהירות בילדות, ולא בבגרות.