מחדלים בביה"ח הפסיכיאטרי באר-יעקב
שני דוחות של משרד הבריאות איתרו ליקויים של היעדר מעקב ותיעוד במתן תרופות הרגעה, וקשר בעייתי בין המיון למחלקה הפתוחה בבית החולים באר-יעקב
הדוח הראשון בדק את נסיבות מותה של אישה בת 43, שאובחנה עם הפרעה כפולה של פיגור שכלי וסכיזופרניה. היא אושפזה לראשונה בגיל 15 בבית חולים פסיכיאטרי בנס ציונה, ומאז שוחררה והתאשפזה כ-30 פעמים.
בחודש אפריל לפני כשנתיים היא אושפזה בתנאי בידוד בבאר-יעקב, ובבית החולים טענו כי היא הייתה במעקב של הצוות מדי שעה. בשעה שש בערב באחד הימים, היא קיבלה את ארוחת הערב, וכחצי שעה מאוחר יותר נמצאה ללא רוח חיים בחדרה, כשהיא נשענת על מזרון, וצלחת עם שאריות האוכל מפוזרות סביבה.
בבאר-יעקב הסבירו כי החולה דרשה השגחה כדי למנוע נזק לעצמה וסביבתה, וכי סיבת המוות לא הובהרה בשל סירוב המשפחה לניתוח שלאחר המוות, והדגישו כי לא נמצאו על גופה חבלות. גם ועדת הבדיקה לא מצאה קשר בין מותה של המאושפזת לטיפול או לאוכל שניתן לה, ובחקירה לא נמצא כי האוכל גרם לה להרעלה או לחנק.
עם זאת, כותבי הדוח איתרו ליקויים בניהול הטיפול ובמעקב אחר מתן התרופות לחולים כרוניים במחלקה, ובפרט, נמתחת ביקורת על היעדר תיעוד על הטיפול הניתן לחולים בתרופות הרגעה.
בנוסף, קובע הדוח של ועדת הבדיקה כי אין מדיניות בבית החולים לגבי מתן אוכל או כלי אוכל לחולים מבודדים, מתוך חשש שינסו לפגוע בעצמם. במשרד הבריאות התקיים בירור עם מנהלת המחלקה בה נפטרה החולה. מבאר-יעקב נמסר כי חלק מהליקויים תוקנו. ראש שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות מבצע בימים אלו מעקב אחר תיקון הליקויים.
החולה הצליח להתאבד
ועדה נוספת שהוקמה במשרד הבריאות בדקה את נסיבות מותו של מטופל פסיכיאטרי מבאר-יעקב בן 46, שברח מבית החולים והתאבד במקום עבודתו. הגבר, בעל עבר דיכאוני, טופל במסגרות פסיכיאטריות ציבוריות (של קופות החולים) ופרטיות.
באחד הימים בחודש יוני 2006, לאחר שרמז על האפשרות של התאבדות, הופנה החולה לבאר-יעקב, ואושפז במחלקה הסגורה, כשהוא מאובחן במצב דכאוני פסיכוטי, עם מחשבות אובדניות. במחלקה לא התרשמו הרופאים מחומרת מחלתו, והעבירו אותו למחלקה ד', המשמשת
מחלקה פתוחה עם תנאי אשפוז שהוגדרו "הסתכלות מיוחדת". אך למרות זאת הצליח המטופל לברוח מבית החולים.
בבאר-יעקב הסבירו כי החולה הורשה לצאת מהמחלקה לחצר בליווי הוריה של אשתו, ובהמשך נעלם משטח בית החולים, והתאבד בתלייה במקום עבודתו. הוועדה מצאה ליקויים בקשר בין צוות המיון לצוות המחלקה, שהובילו לכשלים בשמירה על החולה בבית החולים. בעקבות החקירה הוחלט במשרד הבריאות לבטל את האשפוז בתנאים של "הסתכלות מיוחדת" במחלקות פתוחות בבתי חולים פסיכיאטריים.