חיסון חצבת - עד 6 ימים
משרד הבריאות קובע: מי שנחשף לחצבת יקבל חיסון נגד המחלה עד 6 ימים ממועד החשיפה
הנוהל החדש קובע כי מי שנולד לפני שנת 1957 אינו זקוק לקבל חיסון נגד חצבת לאחר חשיפה לחולה, כיוון שהוא נחשב מחוסן באופן טבעי. אנשים שנולדו לאחר שנה זו יחוסנו רק אם שני תנאים יתמלאו: א. הם לא קיבלו שתי מנות חיסון בעבר. ב. לא עברו יותר מששה ימים מאז החשיפה. בשאר המקרים - אם ניתנו כבר שתי מנות חיסון, או אם עברו יותר מששה ימים - לא יינתן חיסון.
בנוהל מצוין עוד כי יוצאי הדופן לכלל זה הם אוכלוסיות בסיכון, כגון החרדים, שיוכלו לקבל חיסון גם אם חלפו ששה ימים מרגע החשיפה, וזאת על מנת למנוע הידבקות עתידית במחלה. "ההחלטה האם לתת את החיסון לאחר שישה ימים לאנשים בקבוצות סיכון תהיה נתונה לשיקול דעתו של רופא הנפה או המחוז בלשכת הבריאות", מבהיר ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור.
המניין: 1,273 חולים
גיבושו של הנוהל התבצע על ידי הוועדה המייעצת למחלות זיהומיות וחיסונים במשרד הבריאות, שהתכנסה על רקע מחסור עולמי בחיסון הסביל נגד חצבת. "מלאי החיסונים הסבילים מוגבל בכל העולם, ולכן במקרה האפשרי יש להשתמש בחיסון פעיל", הסביר ד"ר גרוטו. החיסון הסביל מורכב מנוגדנים נגד המחלה, המכונים "אימונוגלובולינים", בניגוד לחיסון הפעיל, שמכיל נגיפים מוחלשים של חצבת.
בהתאם לכך, הנוהל מגביל את מתן החיסון הסביל רק לנשים בהריון, תינוקות עד גיל חצי שנה, תינוקות עד גיל שנה בטווח שבין 3-6 ימים מזמן החשיפה, וחולים הסובלים
מפגיעה במערכת החיסונית.
מחלת החצבת התפרצה בארץ לפני תשעה חודשים, ועד כה נמנו כבר 1,273 חולים. במקביל לישראל, הנגיף התפשט גם בבריטניה, בשוויץ, במחוז בוואריה שבגרמניה, בעיר סן-דייגו שבארה"ב וביבשת אפריקה.
חצבת היא מחלה נגיפית, שלרוב מתבטאת בתסמינים קלים, לרבות דלקת גרון, דלקת עיניים, נזלת, שיעול, חום ופריחה, אך היא עלולה לגרום לסיבוכים בדרכי הנשימה והמוח, ואחד מכל אלף חולים נפטר מהמחלה. החיסון נגד חצבת ניתן בשתי מנות בחיסון המשולב חצבת-חזרת-אדמת. המנה הראשונה ניתנת בגיל שנה והשניה - בכיתה א'.