מתיחה לא מצחיקה
נשים רבות סובלות מכך שהבטן לא חוזרת למקום או למימדים הנכונים אחרי ההריון, אבל הסיבה היא לא תמיד עודף משקל שנובע מאכילת יתר. הנה 5 סיבות אחרות, וכל הפתרונות
אבל בסוף הדרך הארוכה הזו, חיכתה לי הפתעה, שממש הפכה לי את הבטן - הבטן! נותרתי עם בטן משונה, לא שטוחה ולא עגולה, עם טפיחות קלות בצדדים ופופיק מעוצב מחדש במרכז. רצתי לחדר הכושר, רצתי לשירותים, רצתי לאלבומים להיזכר אם זו הייתה הבטן שלי מאז ומעולם...
רצתי ורצתי עד שנתקלתי בד"ר ירון רבינוביץ', מומחה לטיפולי פריון, מיילדות וגינקולוגיה, שקרא לילד בשמו "היפרדות שרירים". מתברר שהתופעה בעלת השם ה"סקסי" הזה היא רק אחת מתוך מיני מכות אפשריות לשינוי מבנה הבטן, לצד בקע, קרעים ועוד תחלואים, ומתברר שהריונות ולידות הם גורמים משמעותיים, שעלולים לגרום לתופעות המרנינות האלו.
לפניכם רשימה של סיבות (לא תירוצים) לכך שהבטן לא חזרה לעצמה. נכון שזה קצת מדכא, אבל יש פתרונות, ומידע שכזה חשוב לא לשמור בבטן. ד"ר רבינוביץ' מציג את חמש המכות, וגם את הפתרונות:
הבקע הוא אזור חלש בדופן הבטן, הממוקם סביב המפשעה או הטבור, מסביר ד"ר רבינוביץ'. מכיוון שהבטן היא איבר שנתון ללחצים בלתי פוסקים, חולשה בדופן הבטן, כמו זו הנגרמת בהריון, עלולה לגרום לבליטות. מכיוון שהטבור של כל אחד מאיתנו היה בעבר פתוח (דרכו עבר חבל הטבור), אנשים רבים
האם בקע טבורי עלול להכאיב או להיות מסוכן?
כל עוד מדובר בבליטה קטנה בעלת קוטר קטן, אין לכך משמעות קלינית, הסכנה הגדולה היא שהמעי יחדור לחור הזה, ייכלא שם ויגרום לחסימת מעיים - במקרה זה נדרש פתרון כירורגי. אצל חלק מהנשים, הדבר הזה בולט בזמן ההריון ואחרי הלידה - מרגע שהלחץ הבטני נחלש חלה נסיגה.
הפתרון: בחלק מהמקרים של הבקע הטבורי הטיפול הוא ניתוח כירורגי פשוט, אשר על פי רוב נעשה אחרי תום ההריונות ותוך זמן קצר מחזיר את המצב לקדמותו. אם מדובר בבקע קטן, מנסים להתגבר על הבעיה באמצעות ירידה במשקל וחיזוק השרירים.
תופעה נוספת שעלולה להיגרם כתוצאה מלידות היא היפרדות שרירים. שרירי הבטן המרכזיים "רצים" מלמעלה למטה לאורך הבטן כמו אוטוסטרדות, וביניהם יש אזור שאינו שרירי. בהריון ובלידה, כשהאזור נמתח, שני השרירים בורחים הצדה ונוצר ביניהם שקע (ניתן לחוש אותו בעזרת האצבעות).
הפתרון: זו אינה בעיה רפואית אלא אסתטית, והטיפול בה כירורגי (ניתוח היסטרוסקופיה) רק במקרים של בעיה חמורה.
הזהירו אותנו בקמפיין רב שנים ש"בעצב תלדי בנים", רק ששכחו להוסיף הערה בכוכבית "וגם קרעים וכתמים". מתברר, שגם אם הבטן חזרה להיות שטוחה, ייתכן שעדיין לא תוכלי לזהות אותה, שכן היא התקשטה בכתמי פיגמנטציה.
סימנים של היפר-פיגמנטציה הם כתמים חומים העלולים להופיע, בין היתר, באזור הטבור או קו הבטן. מדובר בתופעה הורמונלית שעלולה להופיע כבר בשלבי ההריון המוקדמים, במיוחד אצל נשים בעלות עור כהה. על פי רוב הכתמים נסוגים, אבל לא אצל כולן. חלק מהנשים סובלות מכך שנים ארוכות אחרי ההריון.
הפתרון: "הטיפול העיקרי הוא הימנעות מחשיפה לשמש. רופאי העור ממליצים בדרך כלל על משחות מלבינות שעוזרות לרוב הנשים וכמובן שקיימת אופציה של טיפולי לייזר", מסביר ד"ר רבינוביץ'.
אצל 90%-50% מהנשים ישנם סימני מתיחה על העור בזמן ההריון. מדובר בסימנים סגולים-ורודים המופיעים בכל מיני מקומות בגוף ובעיקר בבטן. בהריון התופעה מתעצמת בשל העלייה במשקל לצד סיבות הורמונליות, שינויים באלסטיות העור וגנטיקה כמובן. סימני המתיחה עלולים להפוך לצלקות שעם הזמן מתבהרות, מצטמקות ונעשות פחות בולטות, מסביר ד"ר רבינוביץ'.
הפתרון: "עדיין אין מחקרים שהוכיחו שהמשחות החיצוניות יעילות בצורה חד משמעית", טוען ד"ר רבינוביץ'. "אך לאחר הלידה יש אפשרות לטפל בצלקות במשחות או בטיפול מקומי בלייזר. כדי למנוע קרעים של העור, מומלץ בזמן ההריון להימנע מעלייה מופרזת במשקל".
כתוצאה מהתרחבות הבטן והצטמקותה, ייתכן מצב שבו רקמת העור לא תחזור לקדמותה בשל עודפי העור. הדימוי המתאים הוא של בלון שנמתח בעת מילוי אוויר, לאחר שהאוויר מוצא ממנו - האלסטיות לא מאפשרת בהכרח לחזור למצב ההתחלתי.
הפתרון: במקרים של עודפי עור ניתן לעשות "מתיחת בטן". מדובר בהליך קוסמטי נפוץ, שבו מסירים את עודפי העור. אם יש צורך בניתוח, מומלץ לעשות אותו אחרי ההריון האחרון, כיוון שהריון נוסף עלול לפגוע בתוצאה שהושגה.