7 המחלות הכי פשוטות, אבל ללא פיתרון
מדע הרפואה נמצא בתנופה, אבל יש כמה מחלות ממש פשוטות שהחוקרים עדיין לא פתרו: מכאבי ראש ובחילות, דרך אלרגיות ועד כאבי גב. ואל תיכנסו לדיכאון (כי לזה יש תרופה). 7 הכי
אבל חוקרי הבריאות עדיין עומדים חסרי אונים מול מספר לא שולי של תופעות בריאותיות פשוטות, שתוקפות כמעט כל אחד מאיתנו במהלך חייו, אבל טרם נמצאה להן תרופה. את הרשימה הנוכחית הרכבנו משבע מחלות כאלה.
מספר לא ייאמן של כ-90 אחוז מבני האדם סובלים מכאב ראש לפחות פעם בשנה. אצל כ-5 אחוזים מתוכם כאב הראש מהווה תסמין של מחלה רצינית יותר (גידול מוחי, דלקת קרום המוח וכדומה). לכל השאר יש פשוט כאב ראש. הכאב יכול לנבוע מבעיה שרירית, עצבית, ואף מכאבי שיניים.
אין פיתרון, אבל: מספר התרופות לכאבי הראש משתנה בהתאם למספר הגורמים, וכמו במקרה של בחילות (ע"ע), לכל התרופות יש תופעות לוואי. כל אדם אשר סובל לראשונה בחייו מכאב ראש חזק, או שעוצמת כאבי הראש שלו

זה קורה בכל חורף לכל אחד. מישהו מגיע קצת מנוזל לעבודה, וביום למחרת כולם משתעלים. ההצטננות, המכונה common cold, היא אחת המחלות העתיקות בעולם, והסימנים שלה כמעט ולא השתנו במשך ההיסטוריה – נזלת, שיעול, כאב גרון, לפעמים כאב ראש, חום נמוך, והרגשה כללית גרועה.
חשוב להבחין בין הצטננות רגילה לשפעת, שנגרמת על ידי וירוסים מסוימים, וגם היא נטולת מרפא, אך לפחות קיים נגדה חיסון. להצטננות הנפוצה אין כיום תרופה מכיוון שמדובר במגוון וירוסים רחב, שמשתנים באופן תדיר. אפילו אם החוקרים היו מפתחים תרופה נגד אחד הווירוסים, עדיין היינו בסכנת פגיעה מהשאר.
אין פיתרון, אבל: כיום אין דרך לטפל בהצטננות, אלא רק בתסמינים שלה – בעיקר באמצעות כדורים להורדת חום ונגד כאבי ראש, ותרופות לשיעול וצינון שמנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) מפקפק ביעילותן. נותר לנו רק להמליץ על הימנעות משהייה בקרבת חולים (וזה כולל ביטול של ההרגל המגונה להגיע לעבודה ולהפיץ את המחלה בין כל הקולגות). בנוסף, תמיד אפשר לנסות את ההמלצה של סבתי – תה ותהילים. אם לא יועיל – גם לא יזיק (באידיש זה נשמע יותר טוב).

כאבי הגב הם מעין "מגיפה" של העולם המודרני, ובכל אופן, אחת הסיבות העיקריות לכך שאנחנו מחליטים לפנות לרופא המשפחה. בין הגורמים לכאבי גב ניתן למנות ישיבה ממושכת, חוסר בפעילות גופנית שמוביל לחולשה בשרירי הגב והבטן והשמנה. הטיפול המומלץ הוא לרוב מנוחה ותרופות משככות כאבים.
אין פיתרון, אבל: ניתן למנוע כאבי גב תחתון, או לפחות להפחית את תדירותם על ידי הקפדה על פעילות גופנית סדירה, וכמובן - לעשות את ההפך ממה שאולי גורם את הכאב: הימנעות מישיבה ממושכת ושמירה על משקל תקין.

רבות הן הסיבות לבחילה. במהלך נסיעה, למשל, עלול להיווצר חוסר התאמה בין הקלט שהמוח מקבל מהעין, לבין הקלט שמגיע מתנועת הנוזל באוזן הפנימית. בתחילת הריון, ההסבר לבחילה הוא שינויים הורמנליים. בחילות יכולות גם לבשר התחלה של מיגרנה, ובמקרה כזה הן קשורות למחלה הבסיסית שגורמת למיגרנה.
אין פיתרון, אבל: הרפואה מחפשת פתרונות לבחילות, אך מכיוון שמנגנונים כה רבים גורמים להן – לא ניתן למצוא תרופה אחת, וגם כאשר מוצאים כזו, היא לא פועלת במאה אחוז, ויש לה תופעות לוואי רבות עקב המנגנונים השונים המעורבים ביצירת הבחילה. וכאן בדיוק אנחנו מגיעים למגוון של אלטרנטיבות: החל מג'ינג'ר ודיקור סיני ועד לתרופות הומאופטיות ושימוש במגנטים.

ההרפס, המכונה גם "פצעי קור", הוא פצע המופיע על השפה בעקבות מחלת חום, חשיפה לקור, ולעיתים גם כתגובה ללחץ נפשי או לווסת. את התופעה גורם אחד מווירוסי ההרפס המשתכן בתוך העצב ופורץ בתגובה לאחד מהמצבים הנ"ל.
אין פיתרון, אבל: יש אמנם משחות שמטפלות בפצע, ואף מונעות את הופעתו אם מורחים אותן בזמן, אך אין כיום תרופה שמרפאת הרפס שפתיים, ומהרגע שנדבקים בו, הצער רב: הווירוס נשאר איתנו לשארית חיינו, פה בפה, ועלול, כמובן להגיע אל אהובינו המנושקים.

טחור הוא בעצם איבר נורמלי לחלוטין הממוקם בפי הטבעת. הוא הופך לתופעה כואבת ומביכה כאשר כלי הדם שבו מתנפחים. טחורים מופיעים בכל מקרה שבו יש עליה בלחץ התוך-בטני, בין אם מדובר בהריון, בעצירות ממושכת או בגידול חמור – בכולם יש טחורים, וכנגד כולם אין טיפול.
אין פיתרון, אבל: ממליצים על משחות להקטנת הנפיחות, על אמבטיות, על מרככי צואה, ואף על דיקור סיני ושינוי תזונתי, אבל דבר לא מרפא טחורים פרט לניתוח, וגם זה לא באופן מוחלט.

אחת המחלות המציקות ביותר, שכוללת שילוב בלתי נסבל של גודש באף, נזלת, גירוד והתעטשויות. הבעיה היא שבניגוד ל"סתם" הצטננות, נזלת אלרגית לא חולפת, אלא מתעוררת בכל פעם שנחשפים למעורר האלרגיה. זה יכול להיות אבקנים, סוגים שונים של עובש, ולמעשה – כל דבר באוויר.
אין פיתרון, אבל: הטיפול הוא על ידי תרסיסים למניעת נזלת, ובמקרים מסוימים גם תרופות נוגדות אלרגיה. גם כאן, החיסרון הוא שהתרופות אינן ממוקדות רק לנחיריים, אלא פועלות על כל הגוף וגורמות לישנוניות, לחוסר ריכוז ולתופעות לוואי נוספות.
