עצה על ביצה

מה יותר מזין – חלמון או חלבון? למה לביצה יצא שם רע, והאם כדאי לאכול חביתה כל יום?

נאוה רוזנפלד | 18/1/2008 1:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חביתה, עין, קשה, עלומה, שקשוקה. המגוון הרחב של מאכלי הביצים יכול ללמד אותנו עד כמה הן חלק בלתי נפרד מהתפריט הישראלי. אצל חלק גדול מאיתנו, האסוציאציה הראשונה שהמילה ביצים מעלה היא כולסטרול (שלא לומר מחלות לב וכלי דם). היש דברים בגו(גל מוגל)? מה החשיבות של הביצים בתפריט והאם צריך להגביל אותן?

החלבון (חלב-לבן) מהווה שני שלישים מהביצה. הוא מכיל חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, קל לעיכול ואיכותי במיוחד. החלבונים בכלל מהווים את אבני הבניין של הגוף וחשיבותם מתעצמת בתקופה של גדילה והתפתחות. פרט לחלבונים בחלבון הביצה יש גם ויטמינים מקבוצה ‭,B‬ ומינרלים כמו מגנזיום, אשלגן ועוד.

החלמון (לימון-צהוב) הוא השליש הנותר של הביצה. הוא מכיל שומן, חלבונים ואת מרבית הוויטמינים והמינרלים שבביצה, כמו ‭,D ,E ,A‬ ברזל, מנגן, יוד ועוד. ידוע שביצים מכילות כמות גבוהה יחסית של כולסטרול, כ-220 מ"ג בביצה, כשההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-300 מ"ג ביום. ההמלצה הכללית למבוגרים היא לצרוך כשלוש עד ארבע ביצים בשבוע, כולל אפייה ובישול. אין המלצה רשמית לילדים.
בהתאם לתפריט הכללי

אז מצד אחד הביצים מזינות ואיכותיות, מן הצד השני הן עשירות בכולסטרול. איך פותרים את הבעיה? בתכנון. במקום לדאוג כמה ביצים לאכול, חשוב יותר לבדוק ולתכנן את התפריט באופן כללי. כולסטרול מקבלים גם ממקורות אחרים: גבינות עתירות שומן כמו גבינות צהובות וקשות, שמנת, מוצרי בשר מעובדים כמו המבורגרים ונקניקים, ממתקים כמו גלידות ועוגות. במקרה של תפריט כזה, צריכה של ביצה כמעט כל יום אינה רעיון טוב. עדיף לצרוך פחות מהנ"ל ולאכול ביצה. בנוסף לתכולת הכולסטרול, מזונות אלה עשירים בדרך כלל גם במלח לא רצוי.

אם התפריט הקבוע מכיל מזונות דלים בשומן ‭5)‬ אחוזים) וסיבים תזונתיים המצויים בפירות וירקות, אכילת ביצים כחלק מהשגרה היא בסדר. יש הטוענים שההשפעה של כולסטרול במזונות על רמות

הכולסטרול בדם אינה ישירה. ואכן, יש להוסיף גורמים נוספים כמו גנטיקה, צריכה של מזונות המכילים שומן רווי ועוד. יש להגביל את כמות השומן הרווי בתפריט יותר מאשר את הכולסטרול. שומן זה נמצא במזונות מעובדים, חטיפים מלוחים וממתקים.

לתינוקות עד גיל שנה אין לתת ביצים בגלל חשש לאלרגיה והימצאות חיידקי סלמונלה. בביצה ובקליפתה עלולים להימצא זנים שונים של חיידקי הסלמונלה שגורמים למחלה בדרכי העיכול המלווה בכאבי בטן, שלשולים והקאות. תינוקות וילדים נמצאים בסיכון גבוה. התפתחות חיידקי הסלמונלה תלויה בתנאי האחסנה, ולכן יש להקפיד על קנייה של ביצים שלמות, לא סדוקות, שבורות או מלוכלכות. שימו לב לתאריך האחרון לשיווק (לא לקנות ביצים לא מסומנות או ממקורות מפוקפקים) ואחסנו את הביצים במקרר.

על הכותבת

נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית וחברה בוועדת הספורט של עמותת הדיאטנים הקליניים בישראל (ע.ת.י.ד)

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים