"מחקר מעניין, אבל ראשוני"

לדעת המומחים, המחקר שמצא קשר בין חלב לסרטן לא צריך להשפיע עלינו. לפחות בינתיים

מוריה בן ברק | 7/1/2008 7:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המחקר שפורסם הבוקר הקושר בין צריכת חלב עם הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס עורר תגובות מעורבות בקרב מומחי רפואה ותזונה, אך על דבר אחד מסכימים כולם: לא צריך להוציא את מוצרי החלב מהמקרר. לפחות בינתיים.

ביקשנו ממומחה לסרטן, רופא ילדים בכיר ושתי דיאטניות לחוות את דעתם על המחקר. התגובות לשיפוטכם.
פרופ' קוטן: ממצא מעניין, דרושים עוד מחקרים

פרופ' אברהם קוטן, מנהל המערך האונקולוגי הקריה הרפואית רמב"ם: "הממצא מעניין, ויש לו תוקף סטטיסטי. אנחנו יודעים שיש קשר בין תזונה לסרטן המעי הגס, סרטן השד וסוגי סרטן נוספים בארצות המערב. התזונה משפיעה על אוכלוסיות: כך, למשל, האמריקנים ניזונים מהרבה שומן וסובלים יותר מרטן לעומת האפריקנים, שאוכלים יותר סיבים תזונתיים. אנחנו יודעים שצריכה של חלב סויה מפחיתה את הסרטן, ומוצרים שמגיעים משומן של החי נחשבים פחות טובים לסרטן מעי הגס".

"אבל ברור

יש עוד גורמים: לאשכנזים יש יותר סרטן מעי הגס, ולערבים פחות. מדוע? האם זה תזונה, או גנטיקה, או שיתוף פעולה בין השנים? בשביל לבחון מחקר כזה, צריך לברר האם יש מחקרים נוספים שתומכים בו? האם יש הסבר לתופעה? האם יש עוד גורמים מלבד החלב שגרמו לסרטן? ומה עם עישון או לחץ?"

"לדעתי לא צריך לפסול על הסף את תוצאות המחקר, אבל גם לא כדאי להיכנס ללחץ ממנו, בעיקר מפני שהוא ראשוני בתחומו ודורש כעת מחקרים נוספים שיאששו אותו".

ד"ר גרוסמן: כדאי להשקות הילד בחלב

ד"ר צחי גרוסמן, ראש רשת המחקר של רופאי הילדים בישראל: "בין הליקויים בשיטת בה התבצע המחקר, כדאי להדגיש את העובדה שהחוקרים בדקו קשר בין משתנה מסוים בילדות (צריכת חלב) לבין סרטן המעי הגס, שמתרחש יותר מחמישים שנה אחר כך. אבל מה עם משתנים נוספים? סרטן לא נוצר באופן ממוקד: הוא קורה לאורך שנים וקשור להרבה גורמים. הניסיון להקיש ממשתנה אחד בילדות למשהו שהתרחש 60 שנה אחר כך מתקבלת אולי על הדעת מבחינה מחקרית, אבל לא מבחינה קלינית".

בנוסף, חייבים להזכיר שהמחקר הנוכחי אינו בודד בזירה: יש מחקרים רבים נוספים שנעשו על מבוגרים ושהראו קשר חיובי בין צריכת מוצרי חלב לבין הורדת שיעור הסרטן, כפי שהציגו גם עורכי המחקר.

"אני חוזר ומזכיר את ההמלצה האחרונה של החברה לרפואת ילדים בישראל שקוראת להורים לתת חלב לילדים. החלב אינו מזיק לילדים הסובלים מאסתמה, שיעול וליחה ומומלץ לבעלי חוסר סבילות ללקטוז".

התזונאית אביבה שמש: מחקר בעייתי

אביבה שמש, דיאטנית ב"מכבי שירותי בריאות", ומרצה לתזונה באוניברסיטה העברית ובמכללת אריאל: "אני לא מתרגשת מהמחקר. יש בו הרבה בעיות, ביניהן העובדה שהוא לא מציע מנגנון ביולוגי שיסביר את הממצאים, ועוסק בתקופה שונה לחלוטין לעומת היום. אי אפשר להסיק ממנו מסקנות הנכונות לכאן ולעכשיו".

התזונאית גילה אדלר: מדאיג

גילה אדלר, דיאטנית קלינית וספורט ומטפלת ברפואה סינית. "המחקר אמין בעיני ובמיוחד מאוד מדאיג מפני שהצריכה הממוצעת של חלב בישראל נחשבת לגבוהה. צריך להמשיך ולעקוב אחרי מחקרים כאלה, ומחקרים אחרים ששחטו פרות קדושות. זה כואב במיוחד כשהפרות יקרות לחברות המסחריות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים