החזון האבוד
אומרים לנו שחזה גדול זה סקסי, אך כשהוא גדול מדי, יכולות להיגרם שלל בעיות בריאותיות. מתי עושים ניתוח להקטנת חזה ומהן תופעות הלוואי? וגם: מתי גברים צריכים הליך דומה?
"חזה גדול נחשב ליפה וסקסי למי שמסתכל מבחוץ, אבל רק אני ידעתי מה קורה כשהחזייה יורדת ואיך אני נראית ללא תמיכה צמודה. הסמקתי ממבוכה בכל פעם שהגעתי למצב אינטימי עם בחור. נכון, לא היה לי חזה כל כך גדול שגרם לי בעיות גב, אבל כן לבעיות אחרות כאשר ביטחון עצמי היא המרכזית שבהן. בעלות החזה הטבעי הגדול מאוד יהיו האחרונות שיתגאו בו, בניגוד מוחלט לאחיותיהן השטוחות שעושות ניתוח הגדלה ושנייה לאחר מכן רצות לבחור את חולצת המחשוף הראשונה. אני למשל הייתי קונה חולצות שגדולות עלי בכמה מידות העיקר שלא יבלוט העיקר לא למשוך תשומת לב".
כבר בזמן שירותה הצבאי החלה התוכנית של ד' להקטנת החזה לקרום עור וגידים. היא ידעה שמטרת העבודה הראשונה שלה אחרי השיחרור היא חיסכון לקראת ניתוח ההקטנה. "כל המשוחררים סביבי רק פינטזו על חוף הים בתאילנד אבל אני חלמתי על השיחרור הפרטי שלי מכבלי החזיות הענקיות והחולצות המסתירות". ד' התעקשה על ביצוע הניתוח למרות שמידע בסיסי לגבי ההליך, ההחלמה והסיכונים לא היו בנמצא. "בסוף שנות ה-90 זה היה קצת אחרת: גוגל היה רק שם של משקה להפגת כאבי גרון ואינפורמציה על התהליך לא הייתה זמינה, גם לא מצד הרופאים. כשהגעתי למנתח הפלסטי שמצאתי בהמלצת קרובה הוא היה חסר סבלנות וענה לי על השאלות כלאחר יד. למרות הכול לא וויתרתי ומימשתי את החלום שלי".
"הניתוח ארך שלוש שעות ואני נשארתי לילה בבית חולים להשגחה. במשך שבועיים היה אסור לי לעשות פעילות גופנית וגם לא היו לי תחושה בפטמות בשבועות הראשונים אבל לאט לאט התחושה חזרה ואני התרגלתי להסתובב עם חזייה במידה cup C, חולצות צמודות, וביטחון עצמי שגדל וצמח"
לא רק הבטחון העצמי מטריד עשרות נשים בישראל הפונות לפתרון הכירורגי של הקטנת החזה. לפעמים אלו כאבי הגב, ומגוון של סיבות נוספות. יצאנו לבדוק איך מתבצעים ניתוחי ההקטנה ומהם הסיבוכים והסכנות שבהם. המומחים עונים.
"חזה גדול אינה רק הפרעה אסתטית אלא הפרעה תפקודית", מסביר ד"ר דין עד-אל, מנהל מחלקת כירורגית פלסטית בבית חולים בילינסון. "בין היתר מדובר בכאבי גב, כתפיים וצוואר, הפרעה בפעילות ספורטיבית, הפרעה בתחושה בפטמה, הפרעה בהנקה ופטרת בקפלים מתחת לשדיים".
באיזה גיל אפשר לעבור ניתוח הקטנת חזה?
"ניתן להקטין את החזה מסיום גיל ההתבגרות, בערך בגיל 18 אבל במקרים חריגים שבהם יש התפתחות שדיים ענקיות בגיל יותר צעיר אפשר לנתח כבר מגיל 13".
איך מתבצע הניתוח?
"הקטנת שד מבוססת על כריתה סלקטיבית של רקמת שד ובניית השד החדש סביב הרקמות הנשארות תוך העברת הפטמה למקומה החדש, כל הקטנה היא בהכרח גם הרמת שד. הניתוח
האם אפשר לעבור ניתוח הרמת השדיים ללא הקטנה?
"בהחלט. ניתוח הרמה ללא הקטנה עושים כאשר נפח השד מספק או קטן, אבל השד צנוח כתוצאה של מאפייני גיל, גנטיקה ולידות".
ניתוחים פלסטיים מותירים אחריהם כמובן סימנים: ממש כמו בניתוחי הגדלת החזה, גם לאחר ניתוחי ההקטנה יישארו צלקות באזור. ד"ר יצחק מאייר, מומחה בכירורגיה פלסטית ומנהל מאייר קליניק מרכז רפואי, מסביר כי עם השנים, השתנתה צורת הצלקות הנותרות על העור. "בעבר, כשעשו הקטנת שדיים הצלקת הייתה מסביב לעטרה - קו אנכי תחתון וצלקת רוחבית מאמצע החזה. בגלל העובדה שאצל חלק מהאנשים נותרת צלקת אדומה, היה צורך להקטין את נזק הצלקות, ולפיכך התפתחו מספר שיטות בהן, במרבית המקרים, נמנע השימוש בחתך רוחבי. כיום, הצלקת הנגרמת מהניתוח נקראת 'סוכרייה על מקל', כלומר צלקת מסביב לעטרה והקו האנכי יורד באמצע השד".
"הצלקות שנותרות אחרי ניתוח זה הן קבועות ואינן נעלמות". אומר ד"ר מיכאל שפלן, מומחה לכירורגיה פלסטית מהמרכז הרפואי עתידים. "במהלך תקופת ההבשלה הביולוגית של הצלקת שעשויה להימשך שנתיים או יותר תחול הבהרה, השטחה וריכוך של פני העור. לא ניתן לצפות מראש כיצד תתרפאנה הצלקות ויש לציין שזמן התהליך ואופיו שונים מאישה לאישה וכך גם טיב הצלקות".
לפי ד"ר שפלן, סיבוכים ותופעות לוואי יכולים להופיע בכל ניתוח ואצל כל רופא ואינם מעידים על רשלנות.
דימום: מתרחש בשכיחות של כאחוז אחד מכלל האוכלוסיה. דימום קורה בשעות הראשונות שלאחר הניתוח ומאובחן על ידי הרופא וצוות המרפאה. הדימום מאובחן על ידי הבדלי גודל משמעותיים בין השדיים, נפיחות, מתח וכאבים באותו שד. בנוכחות דימום מסוג זה יש לחזור לחדר הניתוח על מנת להפסיקו. ניתוח נוסף זה נערך בהרדמה כללית ועשוי להאריך את משך האשפוז במספר שעות.
זיהום: שכיחות זיהום אחרי ניתוח מסוג זה היא כחצי אחוז ויכולה להופיע בין שבוע לשלושה שבועות לאחר הניתוח. על מנת למנוע זיהום תקבלי טיפול אנטיביוטי רחב טווח בזמן הניתוח.
זיהום יכול להופיע בקו התפר ולהשפיע על משך ההחלמה מהניתוח ועל אופי הצלקות.
א-סימטריה של השדיים: מצב נתון לפני הניתוח ועשוי להישאר כך גם אחריו. לעיתים בשכיחות של בין אחוז אחד לשני אחוזים, תוחמר הא-סימטריה בין השדיים לאחר הניתוח ועשוי להתהוות הצורך בניתוח מתקן. א-סימטריה כזו – בין אם הייתה קיימת בטרם הניתוח, או נוצרה בעקבותיו, ( גם זו אפשרות לא נדירה) יכולה להיות בגודל השדיים, בצורת השדיים, בגובה השדיים, בגובה הפטמה והעטרה, בקוטרן, בגובה ועומק הקפל התת שדי ועוד. יש להמתין תקופה של בין שלושה לשישה חודשים לפחות לאחר הניתוח בטרם ניתן לקבוע אם יש צורך בניתוח נוסף אם לאו. אך גם באם מתבצע ניתוח נוסף, לא ניתן להגיע לסימטריה מושלמת בין השדיים.
עודפי עור מתחת לשדיים: לעיתים בניסיון למנוע צלקת אופקית מתחת לשדיים, סומך המנתח על יכולתו של העור להתכווץ. במידה ונותרים עודפי עור מתחת לשדיים, ממתינים תקופה של כארבעה חודשים ואם העור לא מתכווץ ומפריע למטופלת עולה הצורך בניתוח נוסף קטן בהרדמה מקומית וטשטוש לכריתת עודפי העור בתוספת צלקת אופקית.
נמק בפטמה או בעטר: הסיבוך הקשה ביותר אך גם הנדיר ביותר בניתוחים להקטנת שדיים. נמק הוא תוצאה של פגיעה באספקת דם לפטמה והעטרה המועתקים ממקומם הטבעי למיקום יותר גבוה על גבי השד . נמק כזה קורה בשכיחות של 1 ל-500 מטופלות ובדרך כלל בשדיים מאוד גדולים עם צניחה קשה מאוד, אצל נשים מעשנות או כאלו שסובלות מבעיות בזרימת הדם. סיבוך כזה יכול להאריך את תקופת הריפוי ועשוי להצריך ניתוחים נוספים בעתיד לשחזור הפטמה והעטרה".
האם קיימת סכנה של אובדן תחושה באזור השדיים עקב הניתוח?
"כ-2 אחוזים מכלל הנשים שעוברות ניתוח להקטנת שדיים נמצאות בסיכון לאובדן תחושה בפטמה ובעטרה לצמיתות", אומר ד"ר שפלן. "שינויים בתחושה בפטמה ובעטרה בצד אחד, בשני הצדדים ובעור השדיים בכלל, הם שכיחים אחרי ניתוח הקטנה".
"ברוב המקרים השינויים הם זמניים בלבד והאזור שב למצב הטבעי תוך שישה עד שנים עשר חודשים אחרי הניתוח. פגיעה או שינויי תחושה אינם בהכרח קשורים לגודל השדיים בטרם הניתוח או להיקפו ויכולים לקרות גם בניתוחי שדיים אחרים"
ניתן להניק אחרי הניתוח?
"לא ניתן לצפות מראש אם יהיה אפשרי להיניק אחרי ניתוח להקטנת שדיים", מדגיש ד"ר שפלן. "לא קיים קונסנזוס רפואי לגבי היכולת להיניק אחרי הליך זה. מניסיוני האישי, נשים רבות שעברו ניתוח להקטנת שדיים היניקו בהצלחה שנים רבות לאחר הניתוח. יש לזכור שגם נשים שלא עברו אף ניתוח בשדיהן אינן מסוגלות לעיתים להיניק מסיבות שאינן ידועות, ולכן לא ניתן להעריך את פוטנציאל ההנקה".
גם 10 אחוז מהגברים סובלים מתופעה של שדיים מוגדלים - תסמין שנקרא "גניקומסטיה". ד"ר מאייר מסביר כי התופעה מפריעה להם לא פחות מאשר לנשים. "הגיע אלי למרפאה ילד בן 17 עם אמא בוכה", הוא מספר. "מסתבר שהאמא מצאה את בנה עוטף את פלג הגוף העליון בסלוטייפ לפני שהוא לבש חולצה, כדי להשטיח את השדיים המוגדלים".
התופעה מתרחשת בגיל ההתבגרות: שדי הגבר והאישה מתפתחים כחלק מסימני המין המשניים. אצל גבר רגיל - אחרי שבוע או חודש הם מפסיקים להתפתח, ואילו אצל האישה הם ממשיכים עד שמגיעים למימדים שלה. אצל חלק מהגברים, תהליך גירוי השד על ידי ההורמונים נמשך תקופה קצת יותר ארוכה, ולכן יכולה להתפתח רקמת שד עודפת והתוצאה שדיים לכל דבר.
שיטת הביצוע של ניתוח להקטנת שדיים אצל גברים שונה לחלוטין מאשר זו שתוארה בקרב הנשים. "בגברים עושים שאיבת שומן מקומית, יוצרים חתך על מחצית ההיקף העטרה וכורתים את היתרה העודפת", מתאר ד"ר מאייר. "נשארת צלקת מסביב לעטרה, שאינה בולטת, ולפעמים השערות על חזה הגבר מסתירות אותה. הניתוח פשוט יחסית, אבל מבחינה תדמיתית מקפיץ את הביטחון העצמי של הגבר בכמה דרגות, וזה הכי חשוב".