הצטננתי. מתי לרוץ לרופא?
מה ההבדל בין שפעת וצינון? איך יודעים מתי עדיף להישאר לנוח בבית ומתי חובה לקבל טיפול רפואי? האם יש סיבה לדאגה כשהתיאבון אובד? ומה לגבי שתיה? כך תשרדו את מחלות החורף
בשני המקרים המחלות נגרמות מוירוסים, שמועברים בקלות ברסס שנפלט במהלך שיעול או עיטוש. לכן, השכיחות של השפעת וההצטננות היא גבוהה והן פוגעות באנשים בכל הגילאים.
הצטננות היא זיהום ויראלי של דרכי הנשימה העליונות, הנגרם על ידי מגוון רחב של וירוסים שיוצרים תופעות דומות. מכיוון שאין אפשרות לדעת מהו סוג הוירוס שגרם להצטננות, ייתכן שבכל פעם יתקוף את הגוף וירוס אחר, והמחלה עלולה לחזור על עצמה. מהלך המחלה הוא הדרגתי ואיטי, והיא נמשכת בדרך כלל בין שבוע לעשרה ימים.
בדרך כלל ההצטננות
מחלת השפעת נגרמת מווירוס אחד מוכר וידוע, הקרוי "האינפלואנזה". מחלה זו סוערת יותר וממושכת, לעיתים מצריכה אשפוז ובמקרים קיצוניים היא עלולה לגרום למוות. השפעת מתחילה עם חום גבוה בסביבות ה- 38 מעלות, מלווה בחולשה, שיעול יבש, כאבי ראש וכאבי שרירים.
הדרך הטובה ביותר למנוע הן את מחלת השפעת והן את התפרצותה של המחלה כמגיפה היא באמצעות חיסון.
החיסון מומלץ אף יותר לקבוצות בסיכון, כמו מבוגרים מעל גיל 65, מאושפזים עם מחלות כרוניות, חולים עם מחלות לב, ריאות, כליה או כבד. בנוסף, מומלץ לאוורר את הבית ולשמור על הגיינה וניקיון.
כמו הצטננות, גם את מחלת השפעת ניתן באופן עקרוני לעבור ללא צורך בבדיקה או בטיפול רפואי. אך במקרים הבאים מומלץ לפנות לרופא:
1.כשיש חום הגבוה מ- 38 מעלות.
2.כשמספר ימי המחלה עולים על שלושה ימים, ללא סימני שיפור טבעיים.
3.כאשר מעבר לתחושת כאב, מופיעים גם כאבי ראש עזים, קושי להתבונן באור והקאות.
4.כשמופיע כאב חריף בחזה, באוזניים או קוצר נשימה.
1. לפי שיקולי הרופא המטפל ובמידת הצורך בלבד, ניתן ליטול תרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים, להשתמש בטיפות אף על מנת להפחית את הגודש בדרכי הנשימה.
2. בזמן המחלה מומלץ לנוח ולהימנע ממאמצים פיזיים. שכיבה במיטה במקרים מסוימים היא הכרחית.
3. בעת שיעול או עיטוש יש לכסות את הפה והאף בממחטה נקייה, עדיף חד-פעמית, שתיזרק על ידי החולה עצמו לפח או לשקית ניילון.
4. על החולה לרחוץ ידיים במים וסבון לפני המגע עם מזון או עם אנשים ו/או חפצים המשמשים את הכלל.
5. מומלץ שהחולה ישתמש במגבת אישית וכלי אוכל משלו.
6. יש להקפיד על שתייה מרובה - חמה או קרה.
7. בזמן המחלה קורה שמאבדים את התיאבון, במקרה זה אין צורך להכריח את החולה לאכול: אפשר להסתפק בארוחות קלות ולדעת שלאחר ההחלמה יחזור התיאבון מאליו.
8. הרחצה חשובה לשמירה על היגיינה ולכן מומלץ שלא לוותר עליה גם בזמן המחלה. אין חשש שהמחלה תוחמר עקב הרחצה בפרט אם מתרחצים בסביבה חמה.
9. חשוב לדאוג לאוורור חדרו של החולה, ובפרט אזור המיטה.
ד"ר אסנת טולידאנו היא מומחית ברפואת גריאטריה, המנהלת הרפואית של "בית בלב-בית אילדן" מקבוצת "מכבי שרותי בריאות".