נערים בהפרעה
מסקר ארצי שנערך בקרב בני 14 עד 17 עולה שאחד מ-8 בני נוער סובל מהפרעה נפשית. הבנות בד"כ מפנימות, בעוד הבנים מחצינים את ההפרעה. בראש הרשימה: דיכאון והפרעות קשב
הסקר נערך בשנים 2004-2005 בקרב כאלף בני 14- 17 ואמהותיהן. אל בתיהם של המשתתפים הגיעו שתי מראיינות, ובאמצעות שאלונים תחקרה האחת את האם, והשנייה את בן הנוער. השאלונים כללו מגוון שאלות על תחושות והתנהגות הילד, ובדקו לא רק סימפטומים, אלא גם כמה הם מפריעים לתפקוד. כל תשובה עברה הערכה של פסיכיאטר. באמצעות השאלונים נקבע אם בן הנוער עבר את סף האבחנה לבעיה פסיכיאטרית.
מהנתונים עולה כי השכיחות של הפרעות נפשיות בקרב בני הנוער היא 11.7 אחוז. עוד ניתן לראות כי "זו תמונה שרואים בכל העולם המערבי", מסבירה ד"ר דפנה לוינסון, הממונה על מחקר ותכנון בשירותי בריאות הנפש של משרד הבריאות.
הפרעות הנפש סווגו לשני סוגים מרכזיים: הפרעות מופנמות ומוחצנות. "בהפרעות מופנמות הילד סובל בשקט, ולרוב מבחוץ לא רואים שיש בעיה", מסביר פרופ' אלן אפטר, מנהל המחלקה לרפואה פסיכולוגית במרכז שניידר לרפואת ילדים. "מדובר בהפרעות כגון דיכאון או חרדה, כאשר הסכנה הגדולה היא שהרבה פעמים הן לא נראות לסביבה וההורים והמורים לא ערים לבעיות. בתחום זה יש בעיה גדולה של תת-אבחון". פרופ' אפטר מסביר כי הפרעות מוחצנות הן לרוב הפרעות בולטות לסביבה כגון הפרעת קשב וריכוז או הפרעות בהתנהגות כגון אלימות.
בנות פחות מחצינות
הפרעות מופנמות מתחלקות לשני סוגים עיקריים - דיכאון וחרדה. מנתוני הסקר עולה כי 3.3 אחוז מכלל בני הנוער שנשאלו, סובלים מדיכאון. החרדה מחולקת גם היא לסוגים. 0.8 אחוז מבני ה 14-17 סובלים מחרדת נטישה. "מדובר בבני נוער שלא יכולים להיות רחוקים מההורים, דבר שכיח בילדים בעיקר, אך בשיעור נמוך גם בבני נוער", מסביר פרופ' אפטר.
2.5 אחוז מהנשאלים סבלו מפוביות ספציפיות, כגון פחד מנחשים או כלבים. 0.9 אחוז מהם סבלו מחרדות חברתיות. "מדובר בביישנות קיצונית או חרדה בזמן שבן הנוער נמצא בסיטואציות חברתיות, שמפריעה לו לתפקד" מסביר פרופ' אפטר. 0.4 אחוז מכלל הנשאלים סבלו מפאניקה, שמתבטאת בהתקפי חרדה. 0.7 אחוז סבלו מפוסט טראומה. "אלה
בני נוער שעברו טראומה שהשפיעה עליהם גם אחרי כגון פיגוע או תאונת דרכים", מסביר פרופ' אפטר. בנוסף, 1.4 אחוז מהנשאלים סבלו מחרדה כללית. נתוני הסקר העלו עוד כי 1.2 אחוז מבני הנוער סבלו מהפרעה כפייתית, מצב שבו האדם מוטרד מדברים לא הגיוניים ודואג בצורה לא רציונלית.
בתחום ההפרעות המוחצנות, 0.9 אחוז סבלו מהפרעות התנהגות, כגון נער שמכה או גונב כתוצאה ממצבו הנפשי, 1.8 אחוז הפגינו התנגדות לסמכות ו- 3 אחוז סבלו מהפרעות קשב וריכוז. "11.6 אחוז מכלל הבנות בגיל זה סובלות מהפרעות נפשיות מופנמות, ורק 4.8 מהבנים סובלים מהן. יחד עם זאת, הפרעות מוחצנות נפוצות בקרב 6.6 אחוז מהבנים, ו- 3 אחוז מהבנות", מפרטת ד"ר לוינסון.