התחזית: צפויה שערה
אחרי שלבים קשים של הדחקה, גברים רבים מבינים שהרעמה מידלדלת. רובם מגלחים, והשאר מנסים להילחם. הנה סקירה על המוצרים שבאמת יעזרו להחזיר לכם את השיער האבוד
מעצב השיער שוקי זיקרי טוען כי "תספורת" הקרחת היא טרנד ייחודי לישראל. "אפשר לומר שהישראלים נשאו את בשורת ההתקרחות מרצון", הוא מסביר. "אם תצא היום למועדון, למשל, ותשקיף על רחבת הריקודים מלמעלה, רוב הסיכויים שתראה יותר קרחים מבעלי בלוריות".
את ההסבר ללגיטימיות של המראה המגולח בקרב גברברי ארצנו, אפשר לחפש בצבא, שמכתיב חוקי תספורת נוקשים. ניתן לייחס זאת גם לכורח להתמודד עם התכונה הגנטית של שעירות, שלא מופיעה באזורים הנכונים. בנוסף, המראה המגולח משדר עמדה של השלמה בלתי מתנצלת, בניגוד לאבותינו, שנהגו בשיטת ה"חיסכון והלוואה", מתוך כוונות הסתרה כושלות.
השלב האחרון בתהליך הוא לוותר על מעט השיער שצומח, וללכת על הלוק מלא הנוכחות של קרחת. אבל בדרך, הרבה ישראלים עוברים שנים של חרדה בניסיון לפתור את המחסור.
ההקרחה הגברית, הקרויה גם androgenetic alopecia, היא נשירת שיער שנובעת משילוב של גורמי תורשה ושל השפעות הורמונליות. היא מתבטאת תחילה במפרצים בקדמת הקרקפת או בקודקוד, אך אלה הולכים ומתפשטים וכוללים בסופו של דבר את מרבית הראש.
האשם העיקרי בהקרחה הגברית הטיפוסית הוא האנזים 5 אלפא-רדוקטאז. פעילות יתר שלו מביאה לעלייה ברמתו של ההורמון דהידרו-טסטוסטרון (DHT), שמקצר את שלב צמיחת השיער וגורם לניוון זקיק השערה.
"ההתקרחות לרוב מתחילה להתבטא אחרי גיל ההתבגרות, כשההורמון הגברי עולה ואז מתחילה נסיגה של קו המצח, המפרצים ומאוחר יותר מופיעה קרחת בחלק המרכזי של הקרקפת", מסביר ד"ר פליקס פבלוצקי, מומחה ברפואת עור ב"מכבי שירותי בריאות".
לדבריו, לא ניתן לחזות מראש את חומרת ההקרחה. "מטופלים תמיד שואלים אותי אם הולכת להיות להם קרחת כמו של אבא, אבל אי אפשר לחזות ולדעת מראש את מימדי ההתקרחות. מה שכן אפשר לדעת זה אם יש נטייה להתקרחות, שאת זה פשוט רואים".
הקידוד הגנטי הקובע את נשירת השיער עשוי לעבור הן מהאם
בשוק נמכרים כיום שני תכשירים שהוכיחו בצורה מדעית את יעילותם בעצירת ההתקרחות.
מינוקסידיל -Minoxidil (מינוקסי 2% או 5%)
המינוקסידיל הוא חומר הנמצא בשימוש ברפואה משנת 1988, ומאז 1997 הוא מאושר לשימוש ללא מרשם רופא. המרכיב הפעיל במינוקסידיל ידוע כמרחיב כלי דם. "במקור השתמשו בחומר על מנת לטפל בלחץ דם", מספר ד"ר פבלוצקי. "אנשים שלקחו את הכדור נראו כמו קופים, כי הם הצמיחו שערות בכל הגוף. בגלל תופעות הלוואי הופסק הטיפול למטרה זו, ומהרע יצא טוב: המדענים הפכו את הכדור לנוזל שמורחים על הקרקפת פעמיים ביום, וזה טיפול שטוב גם לגברים".
שיעורי ההצלחה: "ל-30 עד 40 אחוז מהגברים זה עוזר", אומר ד"ר פבלוצקי.
פרופציה Finasteride
הפרופציה היא כדור המכיל חומר שחוסם את האנזים 5 אלפא-רדוקטאז, ועל ידי כך מפחית את רמת הטסטוסטרון הפעיל בזקיקי השיער. (למעשה, הוא מונע את ההפיכה של טסטוסטרון לדהידרו-טסטוסטרון). אצל חלק מהאנשים תהליך זה מוביל לנרמול של מחזור השיער ולעיתים אף לחזרה של חלק מזקיקי השיער המנוונים למצב של הצמחת שיער הנראה לעין.
שיעורי ההצלחה: ד"ר פבלוצקי: "הכדור פועל על עד 70 אחוז מהגברים".

איך יודעים אם הטיפול הצליח?
ד"ר פבלוצקי: "בשביל לדעת אם התכשיר עוזר או לא צריך להתאזר בסבלנות. נדרש טיפול של 4 חודשים לפחות עד שיודעים אם הוא עוזר, כלומר עוצר את הנשירה. באחוז קטן מהמקרים יש גם צמיחה, אבל זה בונוס. מבחינתנו, אם זה עוצר את הנשירה זה הצלחה ואם מתחילים להשתמש בתכשירים כמה יותר מוקדם - אחוזי ההצלחה גבוהים יותר".
מתי השלב האידאלי להתחלת הטיפול?
"ברגע שהנשירה מתחילה. בנוסף, חשוב מאוד לדעת שבשלב הקרחת הטיפולים פשוט לא אפקטיביים".
מה קורה אם מפסיקים את הטיפול?
"התכשירים עוזרים כל עוד משתמשים בהם. זה כמו עציץ - צריך להשקות כל הזמן, ואם מפסיקים להשקות הוא נובל. ברגע שמפסיקים את הטיפול, המצב חוזר בהדרגה לקדמותו, כאילו לא עשינו דבר. יחד עם זאת, הפרופציה מפסיקה להיות אפקטיבית בגיל 50 ואילו הנוזל ממשיך לסייע גם הלאה".
האם אפשר ורצוי להשתמש בשני המוצרים?
"אפשר אבל זה יקר, (הכדורים והנוזל עולים בסביבות 200 שקל כל אחד. ד.י) ולא בטוח שטיפול בשני המוצרים עוזר יותר".
איפה משיגים את התכשירים?
"כדי להשיג פרופציה חייבים מרשם. את המינוקסידיל ניתן להשיג בבתי המרקחת וברשתות הפארם ללא מרשם. הספיגה של נוזל המינוקסידיל בגוף היא אמנם מינימלית, אבל עדיין קיימת. ולכן הוא אסור לשימוש לאנשים עם לחץ דם גבוה ועם הפרעות בקצב הלב".

האלטרנטיבה המתקדמת ביותר לטיפול בבעיות ההקרחה (כמובן, אם לא נשבית בקסמו של המראה המגולח) היא השתלת שיער. אלא שלא כל אחד יכול לעשות את זה. או במילותיו של פרופ' אברהם זלוטוגורסקי, מנהל מרפאת השיער במרכז הרפואי "הדסה" בירושלים ובתל אביב, יש קירחים ויש סמי-קירחים. "השתלת שיער היא תהליך כירורגי שמתאים לגברים אצלם הנשירה הסתיימה והתייצבה, בדרך כלל בני 40 פלוס", הוא מדגיש. "בנוסף, היא מתאימה רק לגברים שיש להם רמת ציפיות סבירה, כלומר שהם לא חושבים שעם שיער הנשים יתחילו לרדוף אחריהם".
תנאי נוסף הוא כסף, ולא מעט. "השתלת שיער זו פרה חולבת. זה תהליך מתמשך שמצריך בדרך כלל תחזוקה ובסוף התהליך זה לא נראה כמו שאלוהים ברא. לכן אני מדגיש שרמת הציפיות צריכה להיות בהתאם".
השיער שמשמש להשתלה נלקח למעשה מהעורף, על ידי חיתוך של פס עור עם שיער. את הפס חותכים ליחידות קטנות, המועברות לחלק הקדמי והדליל. ניתן להשתיל שיער רק מאותו אדם לעצמו.
יש סיכונים בהשתלת שיער?
"בעיקר אסתטיים: הסיכונים הבריאותיים – כמו זיהומים וצלקות - אינם נפוצים", מציין פרופ' זלוטוגורסקי.