פטל נגד סרטן הוושט, קולורבי נגד השלפוחית

אלה שתי העצות העיקריות שעלו בכנס השנתי לחקר מניעת סרטן, שנערך בארה"ב. יחד עם הברוקולי, גם אכילת כרוב, צנונית או קולורבי מסייעת למניעה של סרטן השלפוחית

יעל גלר | 10/12/2007 7:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פירות וירקות מסוימים מפחיתים באופן משמעותי את הסיכון לסרטן ולעיתים אף עשויים לעכב את התקדמותו של שינוי טרום-סרטני ברקמות - את הבשורה הזו הביאו חוקרים מהאיגוד האמריקני לחקר הסרטן, בכנס בינלאומי שנערך זו השנה השישית בפילדלפיה, ארצות-הברית.
 
בכנס, שהוקדש רובו ככולו למחקר הנוגע למניעת סרטן, הוצגו מספר מחקרים שמהם בלטו שניים: האחד נוגע לסגולותיו של הפטל כמונע את סרטן הוושט, והשני עוסק בירקות ממשפחת המצליבים, שהוכחו כבעלי השפעה מונעת נגד סרטן השלפוחית.

לדברי החוקרים, על-אף שאין דיאטה שמבטיחה במאה אחוזים הגנה מפני סרטן, צריכה מרובה של הפירות והירקות הנכונים בהחלט תפחית מהסיכויים ללקות בו. למחקריהם, כך הם טוענים, מתווספים ללא מעט מחקרים קודמים שהדגימו את הזיקה שבין דיאטה עתירת פירות וירקות ובין סיכויים מופחתים לסוגי סרטן שונים.
פטל נגד סרטן הוושט

את המחקר הנוגע לקשר שבין אכילת פטל ובין הפחתת הסיכויים לחלות בסרטן הוושט ערכה ד"ר לאורה קרסטי, חוקרת תזונה במרכז לחקר הסרטן שבאוהיו, ארה"ב. במהלך הכנס סיפרה קרסטי שאכילת פטל עשויה להפחית את הסיכויים ללקות בסרטן הוושט גם בקרב אנשים שנמצאים בקבוצת סיכון לחלות בסוג הסרטן הזה. קרסטי אף הוסיפה שממחקרים קודמים עלה שלפטל יש השפעה מונעת על סוגי סרטן אחרים במערכת העיכול, כגון סרטן המעי או סרטן של חלל הפה. ההשפעה המיטיבה של הפטל – כך טוענת קרסטי – מתאפשרת בזכות מִזעור הנזק הנגרם על-ידי רדיקלים חופשיים.

במחקרה הנוכחי בחנה קרסטי את השפעת הפטל על מצבם של חולים הסובלים מ-Barrett's Esophagus – שינוי פתולוגי ברקמת הוושט הנחשב למצב טרום-סרטני

(אנשים הסובלים מהמצב הזה נמצאים בסיכון גבוה פי 30-40 לחלות בסרטן הוושט). במחקר השתתפו 20 חולים הסובלים מ-Barrett's Esophagus, שנתבקשו כולם להתמיד באכילה יומית של 30-50 גרם גרגרי פטל במשך עשרים ושישה שבועות.

בקרב החולים הללו נבדקו סַמָּנִים שונים של נזק חמצוני, אחד מהם הוא החומר המכונה 8-Isoprostane אשר מופרש בשתן. "בסוף המחקר, בקרב 58 אחוזים מהמטופלים נמצאה ירידה משמעותית במידת הפרשת החומר", מספרת קרסטי, ומציינת שבנוסף, רמות האנזים GSTpi אשר מעורב בתהליכי סילוק קרצינוגנים (גורמים מסרטנים), היו גבוהות אצל 37 אחוזים מהמטופלים.

ברוקולי נגד סרטן השלפוחית

מחקר נוסף שהוצג בכנס היה זה שערכה ד"ר לי טאנג, חוקרת מהמכון הניו-יורקי 'רוזוול פארק' לחקר הסרטן. ממחקרה של טאנג עלה שירקות המשתייכים למשפחת המצליבים מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן השלפוחית בקרוב ל-40 אחוזים. למשפחת המצליבים משתייכים ירקות כגון ברוקולי, כרוב, צנונית וקולורבי. "ירקות שאינם מבושלים עדיפים על-פני הירקות המבושלים", מפרטת טאנג, "מאחר שבתהליך הבישול פוחתות רמות החומר Isothiocyanates  (ITC)  אחראי להשפעה המיטיבה של הירקות".

צוותה של טאנג בחן את הרגלי האכילה של 275 אנשים שאובחנו כחולים בסרטן השלפוחית, והשווה אותם להרגליהם של 825 אנשים בריאים. המשתתפים כולם נשאלו על הרגלי התזונה שלהם, כמו גם על אורח חייהם ועל הרגלים אחרים כגון עישון. מהמחקר עלה שלשלוש מנות חודשיות של ירק ממשפחת המצליבים יש השפעה מונעת מפני סרטן השלפוחית, ובנוסף, במהלך המחקר שוב הוכח הקשר שבין עישון ובין שיעורים גבוהים של הסרטן. למעשה, בהשוואה למעשנים שהמעיטו בצריכת ירקות, אנשים שלא עשנו ושהרבו בצריכת הירקות נהנו מהפחתה של לא פחות מ-73 אחוזים בסיכון לחלות בסרטן השלפוחית.

לדברי ד"ר יושנג צ'אנג, אונקולוגית וחוקרת נוספת במכון 'רוזוול פארק' שבניו-יורק, מבין הירקות המשתייכים למשפחת המצליבים, הברוקולי הוא הירק הטוב ביותר למניעה של סרטן בשלפוחית השתן. ד"ר צאנג בעצמה בחנה את השפעות הברוקולי במחקרים מעבדתיים שבוצעו בבעלי-חיים, ומצאה שבקרב בעלי-חיים שנחשפו במכוון לגורמים מסרטנים, תמציות של ברוקולי הורידו את שיעורי הסרטן ב-59 אחוזים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים