שקר בטיגון עמוק

קמח מלא, גודל מזערי, שמן קנולה – כל הנסיונות לשדרג את הסופגניה למאכל בריאותי לא יצליחו להוריד את כמות הקלוריות השערורייתית של החטא המתוק. התזונאיות לא אוכלות את זה

מוריה בן ברק | 28/11/2007 7:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חג החנוכה מתחיל אמנם רק בשבוע הבא, אבל תושבי ארצנו, הסובלים מעומס קלורי גם ככה, נאלצים להתמודד כבר עכשיו עם הפיתוי המושחת בעל המרקם הספוגי והתוכן הסכריני. השנה התהדרו כמה וכמה מאפיות בסופגניות עם הטיות שונות של התואר "בריא". אנחנו, איך לומר בעדינות, לא ממהרים לנגוס. לפעמים עדיף לאכול את הדבר האמיתי.

סקירה מלאה של כל הטריקים השונים למיצוב בריא של הסוגפניות מעלה כי כל ניסיון להתכחש לאופיה השמן והמושחת של הסופגניה (כ-400 קלוריות, תלוי בגודל ובמילוי), פשוט נועד לכישלון.
סופגניית מיני

הקונספט: תאכל חצי, חסכת מחצית מהקלוריות

המציאות: את הפגם הפסיכולוגי בקונספט הזה מכיר כל אדם שסובל מעודף משקל. כמויות קטנות מעוררות את האשליה שלא הרבה התרחש בקיבה עד עכשיו, ומעודדות להמשיך ולהשלים רק עוד קצת. "זה פשוט: מי שמסתפק במנה קטנה הרוויח, אבל מי שהרגיש המיני לא הספיק לו, לא מרוויח", מסבירה אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי

תל אביב.

אלא שזו לא הבעיה היחידה עם סופגניות מיני. החישוב הבא מראה איך אפשר לקבל מהן אפילו יותר קלוריות באופן יחסי. "שטח הפנים של שתי סופגניות קטנות יהיה מן הסתם גדול יותר משל אחת גדולה", מסבירה גילה אדלר, תזונאית קלינית וספורט. "בנוסף, סביר להניח שלכל סופגניה מזליפים קצת יותר מחצי מכמות הריבה".
סופגניות מיני. צילום: יחסי ציבור שמרית
סופגניות מיני. צילום: יחסי ציבור שמרית 

סופגניה מקמח מלא

הקונספט: קמח מלא זה בריא

המציאות: "קמח מלא לא מוריד את כמות הקלוריות", מדגישה רז. "נכון שמתווספים סיבים תזונתיים אבל הכמויות קטנות מאוד, וההבדל כמעט זניח".

גילה אדלר טוענת שהבעיה לא מסתכמת בכך. "בניגוד לקמח הלבן, בקמח המלא יש יותר סיבים, ולכן כשיטגנו אותו הוא יספוח הרבה יותר שמן. הקמח אמנם בריא יותר, אבל הסופגניה תכיל אחוזי שומן יותר גבוהים. העיקרון הזה נכון לא רק לסופגניות".

הגרסה האמריקנית. מה הפלא שהם אומת ההשמנה הבינ
הגרסה האמריקנית. מה הפלא שהם אומת ההשמנה הבינ"ל? יחסי ציבור

סופגניה ללא טיגון

הקונספט: לחם חגיגי שזכה לכינוי סופגניה
המציאות: אחרי שתאכלו מהמאפה הלא מוגדר הזה, סביר שהתשוקה לדבר האמיתי רק תגבר. "לא מטוגן זה פשוט לא סופגניה", מדגישה אדלר. "אבל חייבים להודות: ההימנעות מטיגון אכן מורידה את כמות הקלוריות. הסיבה לכך היא שהקמח סופח המון שמן במהלך הטיגון העמוק, וכשלא מטגנים חוסכים את השומן הזה".

סופגניה מטוגנת בשמן קנולה

הקונספט: קנולה זה טרנד לוהט
המציאות: שמן הקנולה הוא אכן בריא יותר, אבל יש שלוש סיבות לפקפק בבריאות שלו כשזה מגיע לסופגניית קנולה. קודם כל, השימוש בו אינו מפחית את כמות הקלוריות הכללית. דבר שני, היתרונות שלו די אובדים כשמטגנים כמה סיבובים של סופגניות באותו השמן (וסביר שכל החברות חוסכות עלויות בעניין הזה).

העניין האחרון עורר מחלוקת בקרב הדיאטניות: שמן הקנולה מכיל אחוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות. לכן הוא נחשב בריא, לפחות כשהוא מוגש קר. אדלר טוענת כי כאשר מחממים אותו באופן ממושך, הוא עובר תהליך שלילי של חמצון מהיר, כמו שמתרחש בשמן זית. לדבריה, השמן המועדף לטיגון סופגניות הוא סויה. מנגד, רז סבורה ששמן הקנולה מתחמצן דווקא לאט יותר ביחס לשמנים אחרים.

נו, שוגר – סופגניה במילוי שוקולד ללא סוכר או הדרים

הקונספט: נמרר לכם את המתוק

המציאות: שוקולד צ'יפס ללא תוספת סוכר חוסך כמות זניחה בלבד של קלוריות. "זה אולי מפחית חלק מהקלוריות של הסוכר, אבל מעט מאוד כי השוקולד עצמו מוכן מכהלים, ממתיקים שיש להם ערך קלורי כמעט זהה לסוכר רגיל", מדגישה רז. ואדלר מוסיפה: "מילוי הדרים? ריבה זה ריבה, עם הרבה סוכר. אבל אם ריבת ההדרים בכלל לא ממותקת, אולי הרווחנו פה משהו". 

מושחת. צילום ארכיון: נאור רהב
מושחת. צילום ארכיון: נאור רהב צילום: נאור רהב

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים