אב ובתו הורעלו לאחר אכילת דג
השניים תושבי נהריה הובהלו הלילה לביה"ח בעקבות הרעלה מאכילת דג אבו נפחא. מצבם מוגדר יציב
בסוף השבוע יצא האב עם בנו לדוג בחוף נהריה, כפי שמספרת הבת: "אבי ואחי שבו לאחר דייג. אחד מהדגים נראה לנו מעט מוזר ולא מוכר. אחי כנראה טעה בזיהוי וחשב שמדובר בדג מסוג אחר. התיישבנו לארוחה, ואחריה אני ואבי התחלנו להרגיש לא טוב. הייתה לנו תחושת נימול בגוף וחולשה בשרירים. סבלנו גם מכאב בטן, בחילות והקאות. כבר באותו רגע התעורר אצלנו חשש שמדובר בהרעלת מזון ומיהרנו לבית החולים ביחד עם חלק מהדג".
פעולה זו, כך מתברר, הצילה את חייהם. צוות חדר המיון בבית החולים נהריה, ביצע זיהוי מהיר ומיד התגלה כי מדובר בסוג של דג אבו-נפחא (פוגו). לאחר מכן, קיבלו השניים טיפול ראשוני והועברו להשגחה. ד"ר עמוס סבו, כירורג בכיר שטיפל בשניים, אומר: "מדובר ברעל קטלני שגורם לפגיעה במערכת העצבים. התופעות הנלוות הן שיתוק שרירים והפרעות בקצב הלב. למזלם, הם התחלקו בדג כך שכמות הרעל שנספגה בגופם הייתה קטנה".
ד"ר אריה איזנמן, אחראי המחלקה לרפואה דחופה, מוסיף ומציין, כי הדג, מסוג לגינון (אבו-נפחא מוארך), הנו זן מיוחד שגדל באוקיינוס השקט ובים סוף והימצאותו בים התיכון נדירה. הדג, שאיבריו הפנימיים רעילים, נחשב למעדן במזרח אסיה, בעיקר ביפן, והכנתו דורשת מיומנות גבוהה של שפים וטבחים מומחים. בארה"ב ובאירופה, חל איסור על יבוא דגים מסוג זה. הרעל המצוי בדג נקרא טטרודו-טוקסין, והא מוכר כרעל עצבים חזק, שעוצמתו מוערכת כחזקה פי 1,259 מציאניד. רעל זה יכול בקלות, ללא טיפול מיידי, להמית אדם. הריכוז הגדול שלו מצוי בדרכי הלימפה, המרה והכבד של הדג, כך שאם מסירים אותם בזהירות ניתן לאכול אותו. במקרה זה, טעות בזיהוי סוגו של הדג ובדרך הניקוי שלו הובילה להרעלה הקשה של האב ובתו.