תרופות לצינון ושיעול עוזרות? בכלל לא בטוח

קבוצת מומחים של מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) קובעת כי לא צריך לתת תרופות לשיעול וצינון לילדים מתחת לגיל 6. חבר בוועדה: "ממה שידוע כעת, התרופות לא עובדות"

אי-פי | 20/10/2007 4:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ועדה שהורכבה ממומחים של ה-FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקני) קובעת כי התרופות לטיפול בשיעול וצינון לא צריכות להינתן לילדים מתחת 6. הסיבה: מחקרים שנערכו בתחום עד היום לא הוכיחו שהן משפיעות על המחלה. לפני 10 חודשים התברר שהשימוש בתרופות לצינון ולשיעול עלול להיות מסוכן לילדים מתחת לגיל שנתיים.

למרות שהן ניתנות לילדים במשך עשורים, צוות המומחים מציע הערב ל-FDA לערוך מחקרים נוספים על השפעתן של התרופות הכוללות אחד או יותר מהמרכיבים הבאים: אנטיהיסטמינים, תרופות לטיפול בגודש ותרופה נגד שיעול. הקביעה לא מתייחסת לסירופ מכייח.

"המידע שיש בידינו כעת הוא שהתרופות לא עובדות", אמר שון הנסי, אפידמולוג מאוניברסיטת פנסילבניה, אחד מהמומחים שישבו בוועדה. לפי נתוני הוועדה, במהלך 50 השנים האחרונות נמצאו רק 11 מחקרים בנוגע להשפעת התרופות, והם לא הראו שהן עבדו באותם המקרים.

קביעותיה של הוועדה עדיין לא התקבלו על ידי ה-FDA, אך לרוב, הן מתורגמות לידי המלצות רשמיות. אם ה-FDA יאמץ אותן, יידרש תהליך ממושך של הגדרה מחדש של התרופות, מאחר שהחומרים שהן כוללות מוכרות כעת כבטוחות ואפקטיביות.

חברי הוועדה הסכימו שאין הוכחות לכך שהתרופות עובדות גם בקרב ילדים גדולים יותר, אך נמנעו מקביעה כזו. נציג מתעשיית התרופות מסר כי משתמשים בהן 3.8 ביליון פעמים בשנה לטיפול בסימטפומים של שיעול ובהתקררות. לדבריו, הן עובדות והן בטוחות.
3 תינוקות מתו

לפני כעשרה חודשים פרסם המרכז האמריקני לבקרת מחלות אזהרה מפני השימוש בתרופות לנזלת ולשיעול בפעוטות מתחת לגיל שנתיים ללא התייעצות עם רופא. זאת לאחר שבשנתיים שקדמו לכך הגיעו כ-1,500 תינוקות ופעוטות לחדרי המיון בארצות-הברית, בעקבות תופעות לוואי לתרופות נגד שיעול וצינון, מתוכם מתו שלושה בביתם.

בעקבות מות התינוקות, פתח המרכז האמריקני לבקרת מחלות בחקירה, וגילה כי בגופם של השלושה נמצאו בגוף ריכוזים גבוהים

במיוחד של החומר פסאודואפדרין, המשמש לטיפול בנזלת. פסאודואפדרין נמצא בתרופות רבות, בהן סינופד, נוסידקס, אקמול צינון, דקסמול סינוס, טיפות אפלפי וטיפות אף למיניהן.

בנתיחה שלאחר המוות נמצאו בדמם של שניים מהתינוקות גם רמות גבוהות של דקסטרומתורפאן -חומר נגד שיעול, הנמצא בתרופות רבות נגד שיעול המשווקות בישראל, כגון אלצינל, תרודקס סירופ לילדים, טיפטיפות קופלי וטריאמיניק.

חסר מידע על המינונים

עם פרסום הממצאים על נסיבות המוות של התינוקות אמר ד"ר אבינועם רחמל, מנהל היחידה לפרמקולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים: "לשום תינוק מתחת לגיל שנתיים לא הייתי נותן משהו מהחומרים הללו. נתינת סירופים כאלה במינונים לא נכונים יכולה בפירוש לגרום מוות, ומוות כזה קורה בתוך דקות. תינוקות רגישים יותר לחוסר חמצן, וזה פשוט מסוכן".

"גם החומרים האנטי היסטמיניים (נגד אלרגיה) שקיימים בחלק מהתרופות אינם רצויים, כי הם גורמים נמנום והירדמות. ילד שיש לו קושי בנשימה זקוק לנשום במאמץ, וכשמדכאים לו את היכולת הזו - זה רק עושה את הנשימה בעייתית יותר, משום שהתגובות הטבעיות של הגוף שנועדו להתגבר על קושי בנשימה, מדוכאות".

ד"ר רמל הוסיף כי "הבעיה האקוטית בנוגע למינונים אצל ילדים קטנים, היא שאין ממש מידע על המינונים הרצויים, כי זה פשוט לא נבדק. תינוק קטן לא יכול לדבר ולהגיד שהוא מרגיש רע, ואז ההורים לא יכולים לדעת אם הוא מרגיש רע בגלל המחלה או בגלל התרופה. הורים לא תמיד ערניים לכל הפרטים הקטנים, ולא תמיד קוראים את עלון ההנחיות, ובקלות רבה אפשר לטעות במינונים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים