כוננות נשירה: מתקפת כדורי השיער
ממש כמו השלכת, בעונת הסתיו מתחילה מתקפה של נשירת שיער. בדקנו את כל המיתוסים הרווחים בתחום ואיך (אם בכלל) אפשר לטפל בתופעה. פרק 3 בסדרת כתבות לקראת החורף
"בתקופת החורף ובעונות המעבר בכלל, יותר ויותר אנשים מגיעים למספרה ומספרים על תחושה שהם מאבדים כמויות יותר גדולות של שיער", אומר מעצב השיער דורון מוסן לבית שוקי זיקרי. מנגד, מרגיע פרופ' אברהם זלוטוגורסקי, מנהל מרפאת השיער בבית החולים הדסה, ומסביר נשירת שיער היא תהליך מחזורי וטבעי .
"לפעמים תיתכן השפעה עונתית", הוא מדגיש. "אך יחד עם זאת, סביר להניח שתופעה זו תהיה נפוצה יותר במדינות אשר בהם שינויי מזג האוויר יותר קיצוניים. באנגליה, לדוגמא, קיים הבדל של עשרה אחוז בנשירה במעברים בין העונות. מזג האוויר בישראל לא ממש מביא להתגברות בתהליך הפרידה של השיער מהראש".
בעור קרקפת נורמלי קיימים כמאה אלף זקיקי שיער. לכל זקיק שיער יש מחזור חיים הנע בין שנתיים לחמש שנים, בסופו השערה נושרת וחדשה צומחת תחתיה. "בקרב בעלי החיים יש תקופות בהן כל השיער צומח בבת אחת וגם נושר בצורה זו" אומר פרופ' זלוטוגורסקי, "בבני אדם התהליך הזה הוא פחות מובהק ולכן השיער נושר כל הזמן. בכל רגע נתון 90 אחוז מהשיער במצב צמיחה והשאר במצב מנוחה, מדובר בשערות שעתידות לנשור בטווח הזמן הקרוב".
"אצל
"הרפואה הסינית רואה את נשירת השיער כתופעה אנרגטית הקשורה לכליות וליכולת הגוף לאזן את הדם בעור" מסביר דוד פרלה, מומחה לטיפול בעיות עור ברפואה סינית ואחראי רפואה סינית במחלקת עור בבית החולים תל השומר. "גם לעלייה בגיל יש תרומה ניכרת לתופעה מאחר ועם השנים נחלשות הכליות. כאשר מדברים על נשירת שיער מוגזמת ישנן כמה תסמונות שונות אשר להן מיוחסת התופעה. בין היתר, ניתן למנות את ה'אלופציה-אראטה' שהיא נשירת שיער פתאומית, על רקע של טראומה ומתח".
"את תופעת הנשירה הטבעית והתקינה אין שום דרך לעצור, אין גם סיבה לעשות זאת", מבהיר פרופ' זלוטוגורסקי. למרות שברוב המקרים מדובר בתופעה הכרחית, מיני מיתוסים, עצות סבתא ושאר סיפוריים בדויים בנוגע למלחמה בה צצים ונאגרים במהלך השנים. צוות המומחים מבהיר למה צריך להאמין ולמה לא.
סגירת קצוות - אחת משיטות הסבתא הידועות ביותר למלחמה בנשירה היא קיצוץ שיטתי של הקצוות השרופים והמפוצלים על מנת לגרום לשיער להיות "בריא" יותר. "תספורת או חיתוך קצוות משפיעים בצורה חיובית על המראה הכללי", אומר מוסן. "זה גורם לשיער להיראות בריא חיוני ומבריק יותר, אבל זה לא יעצור את תופעת הנשירה או ישפיע עליה".
לסרק או להבריש - עוד מיתוס נפוץ הוא שבעת נשירה הנובעת מחילופי עונות מומלץ לסרק את השיער בעדינות ולהימנע מהברשה. גם שמועה זו מופרכת על ידי פרופ' זלוטוגרסקי. "למרות שהשיער מחובר אלינו יש לזכור שכל מה שקשור לבריאותו מתחיל בתוך הגוף עצמו ולכן כל פעילות חיצונית לא תשפיע עליו, כך שאין שום הבדל בין השניים". "בשביל ההרגשה הטובה מומלץ בזמן נשירה לסרק את השיער בזמן מקלחת כאשר יש עליו מרכך. פעולה זו לא משנה את כמות הנשירה, אך מקל על פתיחת ה'קשרים'. אומר מוסן.
מה שלא עשה הצבע יעשה הטבע- חלק מהספרים קושרים בין נשירת השיער לטיפולים הכימיים הפופולאריים כגון החלקה יפנית או פרמננט ולצבע, וממליצים ללקוחות שלא לבצע אותם בעונות המעבר. "אפשר לצבוע את השיער לירוק, לחמצן ולהחליק אותו מדי יום ועדיין, כמות השיער הנושר תהיה זהה". אומר פרופ' זלוטוגורסקי. "לעומת זאת טיפולים אלו יכולים להזיק למראה השיער ולטקסטורה שלו".
חידושים והמצאות- תרופות הסבתא המיועדות לטיפול בנשירת שיער הן רבות ומגוונות וכוללות בין יתר המרכיבים השונים את צמח החינה, עיסוי קרקפת בשמן זית מעורבב עם דבש, חלב עיזים ועוד כיד הדמיון הטובה ומלאת הניחוחות.
למרות הסבל הרב הנגזר על אלו שבוחרים להתנסות, גם שיטה זו לא מרשימה את פרופ' זולוטוגרובסקי שפוסק כי התערבות חיצונית, מקורית ככל שתהיה, לא תמנע את הגזירה. מבחינת הרפואה הסינית, אין פתרונות קסם לנשירת שיער שמבטאת סימפטום של בעיה בריאותית. במקרים כאלה, מבהיר פרלה, צריך לאתר את מקור הבעיה ולטפל בו בדיקור או בתערובת של צמחי מרפא.