אדם, אנ'לא עומדת בתאנה
חווה ואדם לבשו את העלים שלה, בימי המקרא ריפאו איתה שחין ואפילו הרמב"ם טען שהיא מעוררת תשוקה. קבלו את פיסת ההיסטוריה הישראלית הכי טעימה בשוק. אסטה לה בסטה
התאנה כפי שאנו מכירים אותה, היא בעצם לא פרי, אלא תפרחת. הפרי האמיתי של עץ התאנה, השייך למשפחת התותיים, הוא הגרגרים הקטנים שנמצאים בתוכה. היא ידועה כמרפאת ומסייעת להקלה בסימפטומים של שלל מחלות, בין היתר בעיות ריאה ובעיות בפעילות מעיים.
בעבר השתמשו בה כדי לרפא את מגפת השחין ואפילו רבי משה בן מימון - אחד הפילוסופים הגדולים של היהדות, טען שפרי התאנה מועיל לכוח הגברא. דבריו מעולם לא הוכחו מחקרית, אך בהחלט נותנים עוד סיבה לקפוץ לדוכן הפירות הקרוב.
למרות שהטרנד הלוהט בשוק מתמקד דווקא בפירות שיובאו מארצות אמריקה הדרומית ומתאפיינים בשמות סקסיים, אקזוטיים ובעיקר קשים להגייה, כדאי וצריך לפרגן לאחד מהמאכלים היותר ישראליים שיש.
חובבי התאנים יתאכזבו לשמוע שבמאה גרם של הפרי אורבות 78 קלוריות הממתינות להתקפה. עוד יותר יתאכזבו
התאנה היא אולי הפרי הכי צברי שיש. היא משתייכת לשבעת המינים בהם התברכה הארץ וכבר מימי המקרא היה ניתן למצוא עצי תאנה גדלים פרא. אפילו המרגלים אשר נשלחו לתור את כנען, הביאו בחזרה תאנים על מנת להראות עד כמה האזור המובטח לבני ישראל הוא פורח ומשגשג.
בעבר הלא רחוק זכתה התאנה, בעיקר בגירסה המיובשת שלה, ליחס מזלזל במקצת והשימוש המרכזי בה היה בחבילות שי לט"ו בשבט שכידוע, מועברות מיד ליד מבלי שאף אחד יטעם מהם במשך שנים.
כיום עם השתלטותו של המטבח המגוון והאקלקטי, התאנה זוכה לכבוד הראוי לה עם שלל מתכונים מתוחכמים כמו: סורבה תאנים, תאנים אפויות בליווי גבינת עיזים ואגוזי פקאן ועוד כיד הדמיון הטובה.
"הערך התזונתי של תאנה, כמו של הרבה פרות אחרים, טמון בעובדה שהיא עשירה בסיבים", מפרט ד"ר מני רבינוביץ', מנהל המרכז לתזונה נכונה. "בשל עובדה זאת, התאנה מסייעת להסדרת העיכול".
"התאנה מכילה גם מינרלים. בארבעים גרם תאנים ניתן למצוא 244 מיליגרם אשלגן, 53 מיליגרם סידן וגם ברזל. בתוך הפרי ניתן למצוא גם ויטמין C בכמויות לא גדולות. התאנה ידועה בכך שהיא מלאה בסוכרים, ולפיכך, לא דלה בקלוריות. ניתן להשתמש בשרף התאנה לריפוי בעיות עור, אך במקרה ומורחים את הנוזל על עור בריא, התוצאה עלולה להיות שורפת".
"התאנה בעלת אנרגיה נייטרלית - מה שהופך אותה מתאימה לרוב סוגי האנשים", אומר עדי פרום, מומחה ברפואה סינית. "היא מחזקת את מערכת העיכול ומטפלת בריאות, במעי גס, ברעלים שנמצאים בגוף ובבעיות עור. הפרי מסייע בהזנת נוזלים ומלחלח את המעי הגס".
במקרים של שיעול יבש, או כאב גרון מומלץ לשתות מי תאנים. לטיפול בעצירות מומלץ להשרות כמה תאנים בכוס מים למשך לילה שלם, ובבוקר לאכול את התאנים ולשתות את המים על בטן ריקה. ניתן להשתמש בתאנים גם לטיפול בבעיות עור - לוקחים חצי תאנה שהושרתה במים, ומניחים כמו רטייה על מקומות דלקתיים בעור, פרונקל לדוגמא.
עצירות? הצטננות? שיעול? כמה תאנים טריות ורכות יפתרו את הבעיה. לפי הרפואה העממית התאנה היא גם אנטי בקטריאלית, סגולה לזיכרון טוב ואפילו מסייעת לריפוי מחלת המין הרפס.
סכנת התמכרות לטעם המתקתק של התאנה בהחלט קיימת. אבל יחד עם זאת, מי שבוחר לאכול כמויות גדולות של תאנים (חצי קילו ומעלה), מסתכן בביקורים ארוכים ותכופים בחדר השירותים. חולי סכרת צריכים להימנע, או לצרוך את הפרי בכמויות מדודות עקב כמויות הסוכרים הגדולות שבו.
מוכר רק מקרה אחד של אדם שסבל מנזקים אלרגיים לאחר אכילת תאנה. פרט לכך, כמויות גדולות של תאנים לא מומלצות בגלל שהפרי עשיר בסוכרים ואשלגן.