פריצת דרך במחקר תאי עצב
חוקרים מגרמניה מצאו כי קיימת אפשרות לפתח תאי עצב בעזרת תאים הממוקמים ברקמת המוח
תאי 'אַסְטְרוֹגְלִיַה' הממוקמים ברקמת המוח יכולים, לאחר התערבות ביוכימית, להפוך לתאי-עצב - אלו הם עיקרי הממצאים של צוות חוקרים מהמכון לחקר תאי-גזע במרכז הגרמני לבריאות וסביבה. את צוות החוקרים הובילה ד"ר מגדלנה גוטס, חוקרת המכון ופרופסור באוניברסיטת 'לודוויג מקסימיליאן' שבמינכן, גרמניה. לדברי מומחים, הצוות בראשותה של ד"ר גוטס התקדם צעד נוסף וחשוב בדרך אל האפשרות המיוחלת של התחדשות תאי מוח לאחר פגיעה או מחלה.
"רוב התאים במוח הם אינם תאי-עצב (נוירונים), אלא תאים תומכים שצורתם מזכירה כוכב ולפיכך מכונים אסטרוגליה", מסבירה פרופסור גוטס. לדבריה, משמעות המילה 'אסטרו' הוא כוכב, והמילה גליה – פרושה דבק (גְלוּ). "כפי שניתן ללמוד משמם, ההתייחסות אליהם עד כה הייתה כאל הטיט שמייצב את הנוירונים ושומר אותם יחד". כעת מתברר שהחוקרים המעיטו בערכם של תאים אלו.
לפני כמה שנים, קבוצת מחקר בראשותה של ד"ר גוטס הצליחה להוכיח כי תאים אלו מסוגלים בנסיבות מסוימות לתפקד כתאי-גזע ולכן מסוגלים להתפתח לתאי-עצב. ואולם, התברר שיכולת זאת אובדת במהלך ההתפתחות, כך שלמרבה הצער, לאחר פגיעה מוחית כתוצאה מחבלה או ממחלה, היכולת של התאים להפוך לתאי-עצב אינה מתממשת.
השלכות קליניות משמעותיות
החוקרים ניסו להשיב את היכולת של תאי האסטרוגליה להתפתח לתאי עצב ולאחר סידרת ניסויים הם הצליחו לאתר את הוַסָּת המולקולרי החיוני להפיכת האסטרוגליה לתאי-עצב. החוקרים גילו כי הוסת הזה הוא למעשה חלבון שתאי האסטרוגליה נחשפים אליו לאחר הלידה, ושהחשיפה אליו מאותת לתאים להשתנות.
במחקר הנוכחי, ד"ר בנדיקט ברנינגר, אחד מעמיתיה של גוטס, הצליח להראות ששליטה בחלבון הזה יכולה לבדה להוביל להתפתחות תאי-עצב מתאי אסטרוגליה. ד"ר ברנינגר ועמיתיו חזו בתהליך הפיכתם של תאי האסטרוגליה לנוירונים באמצעות מיקרוסקופ בזמן אמת.
השינוי דרש לדברם מספר ימים של מעין 'אתחול מחדש' של התאים, אך בסופו של דבר התקבלו תאי עצב נורמאליים לחלוטין. לא רק צורתם של אותם תאים נראתה נורמאלית; מניסויים התברר כי גם תפקודם של התאים תקין והתכונות החשמליות שלהם זהות לאלו של תאי עצב 'מקוריים'.
לדברי פרופסור גוטס, מדובר בתוצאות מאוד מעודדות, אשר עשויות להיות בעלות השלכות קלינית משמעותיות. פרופסור גוטס סבורה כי האפשרות לגרום להתחדשות תאי-עצב עשויה לשנות לחלוטין את גורלם של פגועי מוח, כאלו שמוחם ניזוק בגלל חבלה, או בגלל מחלה עצבית כזו או אחרת.