בורקס? רק אם המאמנת תרשה לי
הנתון המתסכל לפיו רוב הדיאטות לא מחזיקות לאורך זמן הוליד את הטרנד החדש: אימון אישי לדיאטה. מגזין "את" מציג דיאטניות ומטופלים המסבירים למה רק קואוצ'ינג יסדר סופית את הפיגורה
את ההצלחה הסוחפת אפשר אולי להסביר בכך שדיאטניות רבות גילו שרוב הדיאטות נכשלות, והאוכלוסייה רק הולכת ומשמינה. מחקרים שמתפרסמים כל הזמן מגיעים לאותה מסקנה - הסיכוי שדיאטה תצליח מסתכם ב-5% בלבד. 95% האחרים ישמינו בחזרה עם תוספת.
האם השילוב בין טרנד הקואוצ'ינג לדיאטה יצליח, ואנשים לא רק ירדו במשקל, אלא גם יצליחו, סוף-סוף, לשמור על ההישג לאורך זמן? אף אחד לא יודע, אבל בינתיים, לפי מחקרים שנערכו, רק לשינוי חשיבתי, כפי שקורה באימון האישי, יש סיכויי הצלחה גבוהים יותר.
אבי פרחי, 49, מנהל תחום ייעוץ פנסיוני בחטיבה לבנקאות פרטית בינלאומית בבנק לאומי, עלה במשקל באופן קיצוני. "עליתי עשרה ק"ג בשנה שזה כמעט קילו לחודש, ונגעלתי מעצמי", הוא מספר.
"כששמעתי על הקואוצ'ינג של אולגה רז נדלקתי, כי עסקתי בעצמי בקואוצ'ינג. יכולתי לבחור באימון אישי או קבוצתי, אבל החלטתי על קבוצה, כי לחברה יש כוח, בגלל זוויות ראייה חדשות ולא רק עיסוק שלך בתוך עצמך. בקבוצה יש גם תחרות שמוסיפה עניין".
מה ההבדל בין קבוצת הרזיה רגילה לקואוצ'ינג?
"ההבדל הוא עצום. בעבר, כשהתחלתי דיאטות שהכתיבו לי דיאטניות, ישר נכנסתי לפחד. הבנתי שאני הולך לתקופת רעב, סגפנות, סבל, הגבלה. בקואוצ'ינג לא הרגשתי כך, כי אתה קובע את התנאים לעצמך".
"בקואוצ'ינג התברר לי שמותר לי לאכול לחם, אפילו די הרבה, וזה היה בשבילי מקור לנחמה. בשיחות
דיברנו על הבעיות שלנו עם אוכל. הרבה פעמים מישהו מעלה נושא שאתה לא היית מודע לו כלל, ופתאום הוא הופך למודע. באימון אתה מציב יעד ואז אתה צריך לעמוד בו. ברגע שאתה מציב את היעד, ההתייחסות היא אחרת. הרבה יותר יעילה".
פרחי הצליח להפחית ממשקלו 18 ק"ג, "אבל הדבר הכי חשוב שקרה לי הוא שירד לי האסימון. פתאום הבנתי שאני צריך לטפל בפחדים שלי. הפחד שלי היה רעב, סבל, למרות שזה מצחיק, כי אין אנשים שהם ממש רעבים. כך למדתי לטפל בחולשות שלי".
איך הטיפול בפחד עוזר לך לשמור על המשקל בחיי היומיום?
"כל מי שיוצא לנופש בבית מלון מכיר את התופעה הזו", אומר פרחי. "שפע אדיר של מאכלים, שאתה מרגיש שאתה חייב לטעום ולאכול מכולם, כי כבר שילמת, ואף אחד לא רוצה להיות פראייר. כולנו זוללים באירועים בגלל חשש בתת מודע שמחר לא יהיה. ברגע שהבאתי את הפחד הזה למודעות, אין לי בעיה. כשאני מתארח בבית מלון, אני מזכיר לעצמי: אין שום סיבה להתלהב. גם מחר יהיה המון אוכל. אני מחליט מראש מה בא לי ומתמקד בכמה מאכלים וזהו".
ואם בא לך לאכול מאכלים משמינים?
"אם בא לי בורקס, אני אוכל אותו. בלי ייסורי מצפון. אבל אני לא אוכל 'כדי למלא את הבטן כי מחר לא יהיה'. זה ההבדל מבחינתי בין דיאטה לקואוצ'ינג. בדיאטות רגילות אתה מקבל תפריט ואתה צריך להתמודד איתו. תלוי כמה כוח רצון יש לך. פה אתה עובד על עצמך ברמה אחרת לגמרי. אתה מבין למה אתה פועל כך. כך גם נפרץ אצלי מעגל הסבל שנקשר בדיאטות. כי אם אני לא סובל בדיאטה, אין לי צורך בפיצוי שגורם להשמנה חוזרת".
מה עוד השתנה בעזרת האימון?
"הבנתי מה זו אכילה לא מבוקרת. אני זוכר שנהגתי לא לאכול כמעט כלום במשך שעות, ואז להתנפל על האוכל כשהגעתי הביתה. היום אני מקפיד לאכול כל כמה שעות, כדי לא להגיע לרעב מטורף. אני מכין לי ארבעה כריכים עם פסטרמה כל בוקר, וכל 4-3 שעות אני אוכל. יש לי גם חטיפים שמכילים 50 קלוריות, וגם אותם אני אוכל במשך היום. למדתי לעזור לעצמי לשמור על המשקל. למדתי שלאכול מול הטלוויזיה זה מתכון להשמנה. היום אני מקסימום אוכל קערת ירקות חתוכים".
"סוף-סוף יורד לאנשים האסימון והם מגיעים לתובנות מדהימות", אומרת הדיאטנית אולגה רז, מפתחת דיאטת הלחם ומנהלת מחלקת התזונה והדיאטה במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב).
"יש לי ניסיון רב עם דיאטות ותפריטים, אבל מצאתי שרק עם הקואוצ'ינג קורה לאנשים בום בראש והם קולטים מה זה לשנות הרגלים, ואיך צריך ליישם את כל זה בחיי היומיום. הבעיה עם דיאטה רגילה היא התקיעות. בן אדם תקוע במחשבה מסוימת שגורמת לו להשמין. בקואוצ'ינג אנחנו מנתחים את המחשבות האלו ומצליחים לנצח אותן".
איך זה נעשה בפועל?
"בקואוצ'ינג המטופל מציב לעצמו את המטרה ואת הפתרון", מסבירה רז. "לכן התובנות חזקות יותר ומשפיעות לאורך זמן. יש שיחות, אנחנו דנים ביחד בבעיות ופותרים אותן".
תני דוגמה לשיחה קבוצתית שעוזרת.
"הרבה אנשים לא מודעים באמת למה שהם עושים ומה גורם להם להשמין. לדיאטנית לא תמיד נעים להציב מראה אכזרית מול הפנים. אבל בקבוצה האמת יוצאת מהר אל האור. באחת מקבוצות האימון השתתפה אשה שסיפרה שאתמול היא נשברה ואכלה בורקס".
"שאלנו אותה איפה זה קרה, והיא אמרה בבית. למה יש לך בורקס בבית, שאלו אותה המשתתפים, והיא אמרה שהיא קונה בשביל הילדים. שאלו אותה: הילדים גרים איתך? לא, היא ענתה, אבל הם באים לבקר. התברר שיש לה מאפייה נהדרת ליד הבית עם בורקסים מדהימים, ובכל פעם היא קונה שני ק"ג לילדים".
"רק בקואוצ'ינג היא הבינה שהיא משקרת לעצמה. האמת היא שהילדים שלה לא זקוקים לבורקסים והיא קנתה אותם לעצמה. אלו תובנות שישפיעו על כל חייה. הסיכוי שלה לחזור ולהשמין הוא נמוך יותר, כי היא מבינה איפה היא נופלת ולמה".
ואותה אשה לא תאכל לעולם בורקס שהיא כל כך אוהבת?
"בוודאי שהיא תאכל. הצענו לה ללכת למאפייה ולרכוש שני בורקסים קטנים ולאכול אותם לאט, ליהנות מכל ביס, בלי ייסורי מצפון. זו יכולה להיות ארוחה במקום ארוחת ערב. כשהיא קנתה שני קילו, היא הייתה אוכלת אחד, מתמלאת בייסורי מצפון, ואז אוכלת עוד אחד וייסורי המצפון מתגברים. מרוב כעס על עצמה שהיא נשברת היא הייתה אוכלת את כל השקית".
"משתתפת אחרת סיפרה במפגש שאין לה כוח להכין לעצמה אוכל דיאטטי. התברר שיש לה ארבעה ילדים, לכל אחד היא מבשלת מה שהוא אוהב. שאלו אותה: אז למה לעצמך לא? והיא ענתה תשובה שהדהימה אותי באופן אישי: כנראה שאת עצמי אני לא אוהבת מספיק".
"התפתחה שיחה סביב הנושא הזה, שגרמה לה לפתוח את הראש. לא רק בהכנת אוכל לעצמה, אלא בכלל בסדר העדיפויות שלה בחיים. היא הבינה שמגיע לה לאהוב את עצמה. כל החיים של אותה אשה השתנו לגמרי. היא ירדה במשקל והחלה להשקיע בעצמה. יום אחד היא סיפרה לנו בתדהמה שגם הילדים שלה התחילו להעריך אותה והם התחילו להתייעץ איתה בכל מיני נושאים. קודם לכן הם מעולם לא התייעצו איתה".
אבל הרבה אנשים אוכלים כי זה כיף, בלי סיבות נפשיות עמוקות.
"אם זה היה כל כך כיף, הם לא היו רוצים לרדת במשקל. כשאת שוקלת מאה קילו, הכיף הזה מעורב בסבל. כדי ליהנות באמת מאוכל אנחנו צריכים לאכול בלי ייסורי מצפון ובלי עודף משקל. זה כיף אמיתי".
עלות: מסלול חצי שנתי אצל אולגה רז (שעה-שעה וחצי בשבוע) 1,150 שקל; שמונה מפגשים של שעה וחצי, פעם בשבוע – 850 שקל.

טליה לביא, דיאטנית קלינית, הגיעה לאימון אישי להרזיה אחרי שנים רבות בהן היא עסקה במתן דיאטות ותפריטים למרזים. האימון האישי נעשה בשיחה טלפונית פעם בשבוע.
"הדיאטות לא עוזרות", היא פוסקת. "כדי להבין עד כמה השיטה הזו לא מוצלחת, אני מציעה לכולם לעשות תרגיל קטן: לעצום את העיניים ולא לחשוב על פילים ורודים. מה קורה אחרי דקה? אנחנו חושבים רק על פילים ורודים. זה מה שקורה בדיאטה".
"כשאנחנו מתחילים דיאטה, אנחנו חושבים עליה כל הזמן. אנשים בדיאטה מרגישים מסכנים ומקופחים, כי לכולם מותר ולהם לא. אף אחד לא יכול להחזיק מעמד לאורך זמן בהרגשה שהוא מסכן ומקופח. אחרי הירידה מגיעה העלייה, והירידה הבאה תהיה קשה יותר, כי הגוף הופך לחסכוני יותר בהוצאה קלורית, כך שבסופו של דבר הדיאטות רק גורמות להשמנה".
למה קואוצ'ינג כן עובד?
"כי אנחנו עובדים על שינוי פרדיגמות וחשיבה בעדנו ולא נגדנו. אם אני מחליטה לא לאכול שוקולד שבוע, אני כל הזמן ארצה שוקולד. הסיבה לכך היא שהמילה 'לא' נתפסת פחות בתודעה. המונחים בהם משתמשים בדיאטות, כמו 'חטאתי', הם קשים מאוד".
"מה בסך הכל עשינו? רצחנו? בסך הכל אכלנו קצת שוקולד. ומי שחטא מגיע לו עונש, וכך אנחנו נכנסים ללופים שאי אפשר לצאת מהם. באימון עובדים מול מטרות. אני לא נותנת תפריט, כי האדם יודע להתאים לעצמו את התפריט המתאים ביותר. אנחנו גם לא סופרים קלוריות, אלא מציבים מטרות ברורות. המתאמן מספר על עצמו, הבעיות שלו".
נבירה בנפש זה לא תפקיד של פסיכולוג?
"אני לא ממלאה תפקיד של פסיכולוג, שמנתח את העבר. באימון אישי אנחנו מגדירים מטרות ומחליטים איך לבצע אותן. המאומן הוא שמגדיר את המטרות ואת הדרכים הטובות ביותר לביצוען. כי האדם תמיד יודע הכי טוב מהן החולשות שלו. באימון אנחנו צוברים הצלחות, כי הצלחות מגבירות את המוטיבציה ואת העוצמה האישית".
איך מגדירים מטרות?
"יש מטרות כלליות, כמו לרדת במשקל, ויש משימות. היה לי מטופל שטען שהוא לא שותה בכלל ואין לו מנגנון צמא. אני נותנת הסבר על חשיבות השתייה, והמשימה שהוא לקח על עצמו היא לשתות עשר כוסות מים ביום. אני שואלת אותו: מה יעזור לך להצליח? הוא עונה: לקחת בקבוק כל יום לעבודה ולהניח אותו על השולחן. העצות שהמטופל נותן לעצמו הן היעילות והטובות ביותר. אנחנו מדברים על עזרים במשימה, מה מקשה עלינו לעמוד במשימה, ועוד".
מדוע האימון נעשה בטלפון? האם פגישה פנים מול פנים לא יעילה יותר?
"להפך", פוסקת לביא נחרצות. "למדתי שבשיחה טלפונית אנחנו מרוכזים רק בנאמר ולא במה שקורה סביבנו. שיחה טלפונית נוחה מאוד והיא לא מגבילה בגלל מרחק. יש לי מטופלים שמתגוררים רחוק, ואפילו בחו"ל".
דווקא אחרי שהיא הצליחה להפחית ממשקלה 20 ק"ג בעזרת סדנת הרזייה, הרגישה נטי לוי, 38, טכנולוגית מזון, שהיא עומדת להעלות את הכל בחזרה. "הייתי בפאניקה. עשיתי דיאטה לפי תפריט וירדתי יפה, אבל הסדנה נגמרה ואני הרגשתי שהירידה הזאת במשקל היא לא שלי באמת. לא הרגשתי שהשתניתי, לא הרגשתי שהשתנה משהו מהותי בהרגלי האכילה שלי. או.קיי, הצלחתי, ירדתי במשקל, אבל שום דבר לא הופנם בי. כשסיימתי את הדיאטה לא ידעתי מה לעשות. הרי אם אני אוכל כמו קודם אני אעלה הכל בחזרה".
נטי החליטה להתאמן אצל טליה לביא. הפגישה הראשונה התקיימה פנים מול פנים, אבל אחר כך הן המשיכו טלפונית. "שוחחנו פעם בשבוע במשך שעה. בהתחלה עשיתי כל מיני דברים כמו כביסה וכלים תוך כדי שיחה, אבל מהר מאוד הבנתי שזה לא ילך. אני חייבת להיות מרוכזת לחלוטין בשיחה. בשיחות דיברנו על מטרות ברורות".
"אחת הבעיות שלי היו שאכלתי בערך 20 פרוסות עוגה בשישי-שבת. טליה שאלה אותי מה הייתי רוצה שיקרה. אמרתי לה שאני לא רוצה לאכול עוגה ביום שישי. היא אמרה לי: תנסחי את זה חיובי, בלי המילה לא. אז ניסחתי את זה כך: אני רוצה לאכול עוגה רק ביום שבת".
איך אוכלים עוגה רק בשבת?
"אני אופה עוגה כל יום חמישי, משאירה אותה להתקרר וביום שישי ושבת אוכלת ממנה. אז התחלתי לעזור לעצמי לא לשים לב אליה ביום שישי. עטפתי אותה במקרר וניסיתי להתעלם ממנה עד שבת. החלטתי גם לאכול רק שתי פרוסות בשבת. בשבועות הראשונים זה היה קשה, אבל התגברתי והתרגלתי. אחרי כמה שבועות, לא ראיתי את העוגה עד שבת. היום אני אוכלת שתי חתיכות ונהנית מאוד. על מכשול העוגה התגברתי לכל החיים".
מה עוד השתנה?
"סיפרתי לטליה שיש לי בעיה: אני לא אוהבת ירקות. אין לי בעיה עם ירקות מבושלים, אבל אני לא אוהבת טריים. טליה שאלה אותי מה הפתרון. אמרתי לה שאני רוצה להציב לעצמי מטרה: לאכול יותר ירקות. אבל באימון האישי חייבים להגדיר מטרות במדויק. למשל: אני רוצה לאכול ארבע מנות ירק ביום. זה מוגדר וכמותי. לאט-לאט סיגלתי לעצמי את ההרגל לאכול ארבע מנות ירק ביום. היום זה כבר הרגל".
עלות: מחיר שיחת אימון (כ-50 דקות) 300-200 שקל; מפגשים קבוצתיים - 120 שקל למפגש של שעתיים.

איך משנים הרגלים? איך קמים בערב מהכורסה הנוחה בסלון והולכים לחדר הכושר?
"קשה מאוד לשנות הרגלים", אומרת ציפי רוטשילד, דיאטנית קלינית ומאמנת אישית שמפעילה את "מודאיט", קבוצות אימון להרזיה (בשיתוף עם המאמנות רונית חיים ורונית מוטאס).
"בקבוצות שלנו אנחנו מדברים על מעגל הנוחות שלנו ואיך אנחנו משנים אותו. כי אם נתגבר על מעגל הנוחות ונרגיל את עצמנו במשך כמה שבועות ללכת לחדר כושר שלוש פעמים בשבוע, מכון הכושר יהפוך למעגל הנוחות שלנו ונתקשה לחזור להרגל הישן של הרביצה מול הטלוויזיה בערב".
אבל ברור שהרבה יותר נוח ונעים לצפות בטלוויזיה, במקום לצאת מהבית ולהתאמן במכון כושר.
"מעגל הנוחות לא תמיד כולל דברים שנעים לנו לעשות אותם. הרבה אנשים עובדים בעבודה שהם לא אוהבים, אבל הם לא יעזבו כי זה מעגל הנוחות שלהם. הנוחות נובעת מהחשש משינוי. זוגות נשארים בקשר לא מספק כי זה מעגל הנוחות שלהם ולא מתחשק להם להתמודד עם מה שקורה בחוץ".
"אנחנו עובדים על שינוי מעגל הנוחות, כדי שהמעגל שלנו יתאים לכל הרצונות שלנו בחיים, כולל המשקל. אחרי כמה שבועות של פעילות גופנית בערב מגיעים לנקודת האל-חזור, וקובעים מעגל נוחות חדש".
האם יש כללים לאימון?
"יש לנו כמה כללים מנחים. הראשון הוא לא לאכול שלא ליד השולחן. מצאתי ש-60%-70% מהקלוריות שנצרכות במשך היום הן קלוריות שנחטפות. פה עוגייה, שם פרי. כשחוטפים אוכל, אין מודעות לכך שאכלנו, אבל הגוף סופר כל קלוריה".
"כשההרגל הזה לאכול אך ורק מול שולחן ובישיבה מתקבע, עשינו 50% מעבודת הדיאטה. עוד עיקרון הוא להיות כאן ועכשיו, או 'לא להיות בצער העבר ודאגה מהעתיד'. לא לחשוב על הדיאטות שניסינו ונכשלנו בהן, ואם נצליח עכשיו. כי אנחנו הולכים בדרך שונה".
"עוד עיקרון חשוב הוא לא לפחד מרעב. אנשים רבים חוששים מרעב ולא יוצאים מהבית בלי אוכל או לפחות חטיף, וכל הזמן דואגים שמא הם יהיו רעבים. אנחנו עובדים על האמונה הזו, ומשנים אותה. אנחנו חיים במדינת ישראל, יש שפע של אוכל, וגם אם נהיה קצת רעבים - שום דבר רע לא יקרה".
"אין צורך לקחת איתנו אוכל לכל מקום. עיקרון נוסף - להפסיק לאכול שלוש שעות לפני השינה. הרעיון הזה מגיע מהרפואה הסינית, שטוענת שבלילה הכבד מנקה את הדם, כדי לאפשר לנו להתחיל את היום רעננים ואנרגטיים. אם נאכל לפני השינה, נעמיס על הכבד פעילות מיותרת. מומלץ גם לעשות הפסקה בין ארוחה לארוחה, שנמשכת שלוש שעות".
כמה זמן נמשך אימון?
"כל קורס נמשך שלושה חודשים, ובדרך כלל יש צורך בשלושה קורסים עד שמפנימים את השינויים".
מה יקרה בעתיד עם דיאטות רגילות?
"הן יעברו מהעולם. הטיפולים כיום הם אישיים. כמו ששיאצו נעשה על אדם ספציפי, כך גם תזונה. הבעיה איננה מה לאכול ומתי, אלא למה אנחנו אוכלים כל כך הרבה. האכילה היא התמכרות, וכדי לטפל בה חייבים לחדור לרבדים עמוקים יותר בנפש ולמצוא פתרונות למוקשים שמכשילים אותנו".
התמכרות קשה לשוקולד, זו תמיד הייתה הבעיה של אלינור אביעד, 36. "אני מסוגלת לאכול ימים שלמים רק שוקולד", היא מספרת. "אין לי בעיה עם כמויות באוכל רגיל, רק השוקולד, שהפך להתמכרות. בימים שניסיתי להימנע משוקולד, טיפסתי על הקירות. עם השנים עליתי מאוד במשקל, וכשהגעתי ל-90 ק"ג הבנתי שהגעתי לשיא השיאים, כי נראיתי כמו כדור שמתגלגל".
מאז שהייתה בת 17 ניסתה אלינור דיאטות שונות. "היו כאלה שירדתי בהן יפה, אפילו עשרה ק"ג, אבל מהר מאוד עליתי הכל בחזרה, תמיד עם תוספת. למעשה, כל הזמן ניסיתי דיאטות, בעיקר לבד ולפי העיקרון של לסתום את הפה. וירדתי, אבל כעבור כמה חודשים לכל היותר הכל עלה בחזרה. לשיטת האימון הגעתי לפני שנה עם עוד חברה ששקלה 114 ק"ג. במהלך השנה החברה ירדה 30 ק"ג ואני 11 ק"ג".
"בהתחלה זו נראתה לי כמו עוד קבוצת הרזיה, והמידע, כמו מה לאכול וממה להימנע, לא היה חדש. אבל המחויבויות השונות שקיבלנו על עצמנו עשו הבדל עצום בגישה שלנו למזון. לקחנו על עצמנו מחויבות לכבד את הגוף שלנו, לאכול רק ליד שולחן, לא לאכול אחרי השעה שמונה בערב, ולעסוק בספורט".
"אלו לא היו הוראות שניתנו לנו, אלא מחויבות שכל אחד בחר לעצמו במסגרת האימון. בתוכנית האימון האישי אין תפריטים, אבל הדיאטנית, ציפי רוטשילד, ישבה עם כל אחד מאיתנו על התפריט האישי שלו והכנסנו בו שינויים. לדוגמה, כדי לרדת במשקל חשוב לצרוך יוגורטים. אז שילבנו בתפריט הרגיל יוגורטים במקום דברים אחרים. בגלל שהתפריט נבנה על בסיס התפריט הרגיל, השינוי היה קל מאוד ליישום".
ואין שוקולד?
"בודאי שיש, אבל בכמות סבירה. אני אוכלת שורה פעם בשבוע, לאט לאט, ונהנית מכל קובייה".
מה הדבר הכי חשוב שלמדת באימון?
"לקבל את עצמי ולא להלקות. היום אני שוקלת 75 ק"ג ואני מרוצה. אם לפני שנתיים הייתי עולה ק"ג, לא הייתי מפסיקה לייסר את עצמי ולהיכנס לדיכאון. היום אני מקבלת את המשקל שלי, וייתכן שזה המשקל שאני אשאר בו בעתיד. זה בסדר גמור מבחינתי. אני לא מלחיצה את עצמי, יש לי הסתכלות חיובית על ההישגים שלי ואני יודעת שאני רוכשת הרגלים לכל החיים".
עלות: 300 שקל לחודש, כולל פגישת אימון קבוצתית פעם בשבוע (שעה וחצי), כולל חדר כושר, בריכה, שיעורי ספורט כמו ספינינג, פילאטיס ועוד. רק בראשון-לציון.