למה יותר עוברים עם מומים נולדים בישראל?

דוח של משרד הבריאות מצביע על עלייה בכמות התינוקות הנולדים עם מומים, בעיקר בלב ובשופכה. אחד ההסברים הוא חשיפה גוברת לחומרים כימיים, לסויה ולתחליפי חלב

הילה אלרואי ואלה הר-נוי | 31/7/2007 13:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למרות ההתפתחויות הטכנולוגיות שמאפשרות לגלות מומים בעוברים עוד בזמן ההיריון, ישנה עלייה במספר התינוקות שנולדים עם מומים. אחד ההסברים לכך הוא חשיפה הולכת וגוברת לחומרים כימיים מהסביבה ומהמזון, ולהורמונים הנמצאים במקורות צמחיים כמו סויה או תחליפי חלב צמחיים.

מדוח על נושא המומים המולדים לשנים 2005-2001 שפירסם משרד הבריאות עולה כי בשנים אלו נולדו 12,021 תינוקות עם מומים, וכמו כן היו 1,394 לידות של עובר מת בעל מום. שיעור הילודים עם מומים מולדים משמעותיים בשנת 2005 היה 1.86% מכלל התינוקות. במחלקה לאם לילד ולמתבגר שמרכזת את הנתונים במשרד הבריאות, מעריכים כי הדיווחים שהתקבלו כוללים למעלה מ- 80 אחוז מכלל המומים בזמן לידה בישראל. שיעור הילודים עם מומים משמעותיים גבוה ב- 10 עד 20 אחוזים בקרב האוכלוסיה הערבית. 

החוקרים מציינים במיוחד עלייה הדרגתית בשיעור השכיחות של שני מומים עיקריים: פגם במחיצה הבין-חדרית בלב (VSD), ועלייה בשכיחות ההיפוספדיאס-פגם במוצא צינור השופכה. מהדו"ח עולה כי ביתר המערכות שיעור המומים נותר יציב למדי במהלך השנים שנבדקו. כך, למשל, המומים הנפוצים בשנת 2005 היו 889 תינוקות שנולדו עם פגם במחיצה הבין-חדרית בלב ו- 434 ילדים עם היפוספדיאס, 119 ילדים עם תסמונת דאון. מלבדם, בין היתר נולדו 96 ילדים עם אצבע נוספת, 46 תינוקות נולדו עם מחסור בכליה, ו- 22 תינוקות נולדו עם היקף ראש קטן. 

"יש מספר דיווחים על עליה בהיפוספדיאס גם במדינות אחרות" מסביר פרופ' יונה אמיתי מנהל המחלקה לאם לילד ולמתבגר במשרד הבריאות. "אנחנו רואים עליה הדרגתית כבר כמה שנים. אחד ההסברים המשוערים לתופעה זו הוא חשיפה הולכת וגוברת לחומרים כימיים מהסביבה ובמזון, ולאסטרוגנים הנמצאים במקורות צמחיים כגון סויה או תחליפי חלב צמחיים, הנפוצים בעולם כיום, וגורמים לשיבוש מערכות הורמונאליות. ממצא זה מחייב מחקרים נוספים".
החומצה הפולית עוזרת

הממצא המעודד בדוח זה הוא ירידה בשיעור המומים הפתוחים בתעלת השדרה (NTD), מום קשה ביותר הגורם לתמותה ולנכות. המומחים מייחסים את הירידה במספר המומים הללו לכך שיותר ויותר נשים נוטלות חומצה פולית לפני ההיריון ובתחילתו.

"מדובר במום מאוד קשה שגורם לתמותה, נכות קשה ושיתוקים. הירידה הזו נצפית מאז 2001, זאת כשהתחלנו באותה תקופה בפעילות הסברתית נרחבת להסדרת השימוש בחומצה פולית לפני ההיריון

ובשליש הראשון של ההיריון" מסביר פרופ' אמיתי.

לדבריו, "כיום חלק גדול מדגני הבוקר מועשרים בחומצה פולית, אך רק כעשרה אחוז מהלחמים מועשרים בחומצה פולית. משרד הבריאות מנסה היום להביא למצב בו הקמח בישראל יועשר בחומצה פולית, אך זה מחייב שיתוף פעולה עם משרד התמ"ת ובעלי המאפיות". פרופ' אמיתי מסביר גם כי הרחבת השימוש באמצעים לאבחון גנטי טרום לידתי, יביא לירידה במספר המומים המולדים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים