צ'יקן טיקה בלי אלצהיימר
מחקר חדש טוען כי לאבקת הקארי, ובפרט לכורכום שבתוכה, יש השפעה מגנה מפני אלצהיימר. לקרוא ולתבל
את המחקר יזמו וערכו חוקרים מבית-הספר לרפואה על-שם דייויד גפן שבלוס-אנג'לס, יחד עם חוקרים מהמכון לביולוגיה מולקולרית שבסן-פרנסיסקו. לדברי החוקרים המחקר נערך בעקבות ממצאים של מחקרים קודמים, אשר לפיהם שכיחות המחלה על-שם אלצהיימר נמוכה יחסית באזורים בהודו שבהם אבקת הקארי נפוצה. במהלך המחקר בחנו החוקרים דגימות דם של מתנדבים שחולים במחלה, ומצאו כי חומר המכונה bisdemethozycurcumin (חומר שנמצא בכורכום), הוא החומר הפעיל בתערובת התבלינים.
בראיון שהעניק לאחר פרסום הממצאים, טען פרופסור מילאן פיאלה, חוקר מאוניברסיטת קליפורניה ואחד מכותבי המחקר, כי החומר הכּוּרְכּוּמוֹאִידִי מסייע לתאי החיסון לסלק את החלבון 'בטא-עמילואיד' – חלבון ששוקע ברקמת המוח ובדפנות כלי-הדם שבמוח, וששקיעתו שם גורמת להתהוות נגעים אופייניים המשבשים את התקשורת הבין-תאית (הנגעים מכונים 'פלאקים', ובלעז: Neuritic Plaques).
יחד עם זאת, פיאלה מספר כי במחקר נמצא כי החומר הכורכומואידי אינו פועל באותו אופן על תאים של אנשים שונים, ופירושו של דבר שיתכנו שינויים גנטיים המכתיבים את התגובה לחומר ומכאן את הסיכוי שהוא יגן מפני התפתחות המחלה.
מחכים לתרופה
לדברי פרופסור פיאלה, "המחקר מספק מידע נוסף הנוגע לתפקודה של מערכת החיסון במחלת אלצהיימר, והוא מצביע על כיוון מחקרי חדש בנוגע לטיפולים האפשריים". פיאלה מוסיף כי במהלך המחקר נתגלו שני גנים המעורבים בתהליך, גנים שאחראיים לתפקודי מפתח נוספים במערכת החיסונית.
לדברי ד"ר סטיבן פסיה, ראש המחלה הנוירולוגית בבית-החולים 'לנוקס היל' שבמנהטן, מדובר במחקר מרתק, בין היתר משום שהוא חושף את ההבדלים בין האנשים החולים במחלה ובין אלו שאינם חולים בה, מבחינת התמודדות מערכת החיסון עם החלבון בטא-עמילואיד.
"מעניין אפילו יותר", אומר ד"ר פסיה, "הוא האופן שבו היכולת של מערכת החיסון לסלק את החלבון הזה, מושפעת מהחומרים הכורכומינואידים. העובדה שהפעילות המגנה מפני אלצהיימר מתוּוכחת דרך
ההשפעה על בטא-עמילואיד, מאששת את ההשערה שהצטברותו היא הגורם למחלה".
ד"ר סם קנדי, ראש ההתאגדות הרפואית האמריקאית לחקר המחלה על-שם אלצהיימר, סבור כי על אף שמדובר במחקר מעודד, וחרף העובדה שצריכת כורכום ושילובו במטבח הביתי עשויים להיות צעדים נכונים, ערכו המרכזי של המחקר אינו בהשפעה שתהיה לו על הרגלי התיבול של הציבור, אלא בעיקר בפיתוח תרופה חדשה שתירקח לאור ממצאי המחקר.
יחד עם זה, פרופסור פיאלה מוסר כי נכון לעכשיו החוקרים אינם נמצאים בעיצומו של פיתוח תרופה כזו, והמאמצים המחקריים עדיין מרוכזים בדגימות הדם של הנחקרים החיים ובניתוחי המוח של הנפטרים. בכל מקרה, עד שתירקח התרופה, אם תירקח, החוקרים סבורים כי הוספת קארי לתבשיל עשויה להוסיף טעם ואולי גם בריאות.