החיסון שמגיע לפני הפאפ
כדאי לחסן נגד סרטן צוואר הרחם עוד לפני שמתחילים לקיים יחסי מין. העלות: 500 שקל. מדריך
וירוס ה-HPV הוא וירוס שכיח הפוגע בגברים ונשים כאחד. כל מי שעוסק בפעילות מינית המערבת מגע באיברי המין (או באיברים אחרים) עלול להידבק ב-HPV, גם אם הוא אינו מקיים יחסי מין מלאים. מאחר ואנשים הנגועים ב-HPV לא תמיד סובלים מסימפטומים מורגשים, הם עלולים להעביר את הווירוס מבלי לדעת זאת.
הרפואה מכירה יותר מ-100 זנים של הווירוס, אך רובם אינם גורמים לסימפטומים כלשהם, והם נעלמים באופן ספונטני. מנגד, כ-30 זנים של ה-HPV עלולים "לתקוף" את איברי המין. זנים מסוימים גורמים ליבלות באיברי המין ולשינויים שפירים בצוואר הרחם, וחלקם - להיווצרות תאים לא תקינים בשכבת הכיסוי של צוואר הרחם, שעלולים להפוך לסרטן. ה-HPV נקשר גם למחלות נדירות אחרות, לרבות סרטן הנרתיק והפות (RRP), גידולים חוזרים בדרכי הנשימה ומחלות גרון שונות.
סרטן צוואר הרחם הוא גורם התמותה השני בשכיחותו בקרב נשים בעולם. הוא מתרחש כתוצאה מהדבקה בזנים מסוימים של נגיף ה-HPV, בעיקר בזנים 6,11,16 ו-18. ברוב המקרים, התהליך של גדילת תאים לא תקינה והפיכתם לנגעים טרום סרטניים נמשך מספר שנים, ובמקרים נדירים מתרחש תוך שנה אחת בלבד.
כמחצית מהנשים המאובחנות עם סרטן צוואר הרחם הן בגילאי 35-55. סביר להניח כי מרביתן היו חשופות לזני ה-HPV מחוללי הסרטן בשנות העשרים לחייהן. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי יש כ-40 מיליון מקרים ברחבי העולם של תאי צוואר רחם לא תקינים ושל מצבים טרום-סרטניים כתוצאה מהידבקות בווירוס. בנוסף, לפי ההערכות כ-630 מיליון בני אדם נגועים ב-HPV.
הגילוי המוקדם של הידבקות ב-HPV הוא חשוב מפני שניתן לטפל במצבים טרום-סרטניים בצוואר הרחם בהצלחה רבה אם הם מתגלים בשלב מוקדם. רוב הנדבקות ב-HPV מתגלות לראשונה כתוצאה מבדיקות "פאפ" (PAP,
משרד הבריאות אישר לאחרונה את החיסון החדש של חברת מרק (Merck) נגד סרטן צוואר הרחם הנקרא גארדסיל (GARDASIL)וקופות החולים השונות החלו להכניסו לשימוש. בישראל הוא משווק על ידי חברת MSD. החיסון קיבל לפני כשנה את אישור ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) ולאחרונה הוא נכנס לשימוש רוטיני במדינות סקנדינביה, קנדה, אוסטרליה, מקסיקו, ברזיל, ארגנטינה, טייוואן וסינגפור.
שמו של החיסון הוא Quadrivalent Human Papillomavirus Recombinant Vaccine, והוא נועד להגן מפני ארבעה זנים של ה-HPV: זנים 16 ו-18, האחראים לכ-70% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם, וזנים 6 ו-11, שאחראים לכ-90% מהמקרים של יבלות באיברי המין. החיסון אמור לספק הגנה ביעילות המתקרבת ל-100% בפני זנים אלה, ופועל בצורה הטובה ביותר כאשר הוא ניתן לפני שבאים במגע עם הזנים האלימים של הווירוס. זריקת החיסון ניתנת ב-3 מנות: המנה השנייה ניתנת כחודשיים לאחר הראשונה, והמנה השלישית ניתנת 4 חודשים לאחר מכן.
במאמר שפורסם בעיתון הרפואי LANCET נטען כי יש לחסן את כל תלמידות בתי הספר בארה"ב נגד סרטן צוואר הרחם. המאמר נכתב כתגובה לחוק חדש שחוקק במדינת מישיגן, ארה"ב, הקובע כי החיסון נגד הווירוס יינתן לכל הילדות בבתי הספר. כותב המאמר טען כי בתרחיש האידאלי אמורים גם בנים להתחסן, אך בשלב מאוחר יותר בלבד, כשיהיה מידע ברור יותר לגבי נתוני המחלה שפוגעת בהם.
ההמלצה כיום היא לתת את החיסון לילדות ולמתבגרות מגיל 9 עד 17 שנים, ובנשים- מגיל 18 עד 28 שנים. עם זאת נראה כי ייקח זמן עד שהחיסון ייכנס לתכנית החיסונים הרוטינית. בינתיים, כל מי שמעוניינת לרכוש אותו יכולה לעשות זאת תמורת סכום סמלי של כ-500 שקלים למנה.
ד"ר מוטי חיימי הוא מומחה ברפואת ילדים ומומחה בהמטולוגיה ואונקולגיה של ילדים במרכז בריאות הילד בחיפה.