"משרד הבריאות דן אותי למוות"
מירב בן עזרא עתרה לבג"ץ נגד האיסור המונע לממן עבורה השתלת כליה בחו"ל. משרד הבריאות: יש חשש לסחר באיברים
בן עזרא סובלת זה שש שנים ממחלה נוירולוגית הגורמת לניוון הגוף. למחלה אין כיום תרופה יעילה, והיא גורמת לבן עזרא סבל רב. כתוצאה מן המחלה נפגעו לאחרונה כליותיה של בן עזרא, והיא נזקקת באופן דחוף להשתלת כליה. בינתיים היא נאלצת לעבור טיפולי דיאליזה שלוש פעמים בשבוע, ארבע שעות בכל פעם. היא נחלשה מאד ושוקלת כיום כ-40 ק"ג בלבד. רופאיה חוששים שתוך זמן לא רב טיפולי הדיאליזה שלה לא יהיו יעילים יותר. הם הבהירו לה כי ללא השתלת כליה היא חיה למעשה על זמן שאול.
רשימת הממתינים להשתלות איברים בישראל היא ארוכה מאוד. הסיכוי של בן עזרא לקבל כליה בדרך זו הוא אפסי. על כן היא רואה את תקוותה היחידה בחו"ל. קופת חולים מאוחדת, בה היא מבוטחת, הסכימה באופן עקרוני לממן את עלות ההשתלה. אולם חוזר שהוציא מנכ"ל משרד הבריאות המתייחס למקרים כאלה מונע מבן עזרא את ההשתלה שהיא כה זקוקה לה - המנכ"ל לא אוסר על בן עזרא לרכוש בעצמה כליה בחו"ל תמורת כספה, אבל אוסר על קופת החולים לממן זאת עבורה, כדי למנוע סחר באיברים, אלא אם כן יוכח כי מדובר בתרומה שלא על מנת לקבל תמורה כספית.
בן עזרא טוענת כי אין לה כל אפשרות לקבל תרומה מתורם מתאים בחו"ל על בסיס שכזה. כל שנותר לה הוא לפנות לגורמים פרטיים ברחבי העולם, העוסקים בסידור השתלות המתחייבים למצוא תורם מתאים, תמורת תשלום נכבד.
בן עזרא נתונה במלכוד נוראי: עלות ההשתלה בחו"ל היא לפחות 120 אלף דולר, ובן עזרא ובני משפחתה אינם יכולים לממן הוצאה כזו. הקופה מצדה מסכימה לממן לה את ההוצאה אך אינה יכולה לעמוד בתנאי חוזר המנכ"ל.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורך הדין דוד ששון, תוקפת בן עזרא את חוזר המנכ"ל וטוענת כי הוא מרחיק לכת, חורג מסמכות, בסיסו המשפטי רעוע ויש בו "נורמות צדקניות", שאינן תואמות את רצון המחוקק בישראל. לדבריה, בעוד חולים אמידים מסוגלים לממן בעצמם את ההשתלה בחו"ל, אנשים מן השורה נאלצים לבחור בין המוות לבין עוני מחפיר.
אחותה הצעירה של בן עזרא, מלי, מנהלת מאבק ממושך להכרה בזכותה של אחותה לקבל את המימון עבור ההשתלה בחו"ל. "אני רואה מול עיני את אחותי דועכת בגלל חומה אדירה של ביורוקרטיה", אמרה אתמול. "אין כל סיבה שאנשים ימותו בגלל הוראה מנהלית. אנו מאבדים זמן יקר. קופת חולים מוכנה לסייע לאחותי ולתת לה חיים. אם יש מימון מדוע המנכ"ל מונע ממנה את זכותה לחיים?".
משרד הבריאות מסר בתגובה כי "עמדת המשרד היא שצריך להיעשות מאמץ מתמיד כדי להגדיל את היקף ההשתלות מתורמים בארץ. אין הצדקה לתרומות שיש ספק לגבי האתיקה של השגתן. לא ייתכן שמשרד הבריאות ימנע סחר באיברים בארץ, ובה בעת יאפשר את הסחר במדינות אחרות, על ידי כך שגופים ציבוריים יממנו השתלות אשר קיים חשד שהן מערבות סחר באיברים.
"מדינת ישראל עושה ותעשה לעודד תרומת איברים מן המת. המרכז הלאומי להשתלות פועל באמצעים שונים ובדרכים מגוונות כדי להעלות את מספר האנשים המחזיקים בידיהם את 'כרטיס אדי'".