הרוצח השקט - לא כל-כך שקט
מומחים אמריקאים ערכו רשימת תסמינים שאמורה לסייע לרופאים לאבחן את סרטן השחלה – אחד מסוגי הסרטן הקשים לאבחון, ולפיכך אחד הקטלניים שבהם
סרטן השחלה – אחד הקטלניים שבסוגי הסרטן הגינקולוגיים ובכלל, הוא כזה שעל-פי-רוב
(80% מהמקרים) מתגלה בשלביו המאוחרים, כלומר רק לאחר שהוא שולח את גרורותיו לאיברים שונים בגוף. האבחון המאוחר גורע משמעותית מסיכויי ההישרדות של החולה, ומהסיבה הזו הסרטן מכונה בפי רבים "הרוצח השקט".
עד עכשיו, הדעה הרווחת הייתה שאין תסמינים שהם בבחינת 'סימנים מוקדמים' למחלה הזו, אולם ברשימה חדשה שפורסמה בימים האחרונים, נעשה ניסיון ללקט בכל זאת את מספר התסמינים שעשויים לרמוז ולהתריע מפני הסכנה.
לצורך הוצאתו לאור של המסמך, נדרש שיתוף פעולה בין ארבעה גופים; הקואליציה האמריקאית לחקר סרטן השחלה (NOCC), הקרן האמריקאית לאונקולוגיה, הקרן האמריקאית לאונקולוגיה גינקולוגית ואיגוד הגינקולוגים המתמחים באונקולוגיה. בהתבסס על מחקר שערכה ד"ר ברברה גוּף, מומחית לגינקולוגיה אונקולוגית מאוניברסיטת בוסטון, ערכו החוקרים רשימת תסמינים ששכיחותן בקרב נשים שחולות בסרטן השחלה גבוהה בהשוואה לשכיחותן באוכלוסייה הכללית.
מדובר במחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב-העת הרפואי Cancer, ושבמהלכו נמסרו שאלונים ל-149 נשים שחלו בסרטן השחלה, ולמאות נשים אחרות שלא חלו בסרטן. בשאלונים נשאלו שאלות הנוגעות לתסמינים שמהן סבלו הנשים, ומדיווחיהן של הנשים עלה כי תסמינים שהתבלטו כמשותפים לכולן או לרובן הם:
1. תחושת נפיחות בבטן
2. כאבים בבטן ו/או באגן
3. קושי באכילה ו/או תחושת שובע מוקדמת
4. תסמינים הקשורים במערכת השתן, כגון תחושת דחיפות.
רשימת
בנוסף נדרשות גם בדיקות דם ו/או הליכים אבחנתיים נוספים לפי שיקול הדעת של הרופא ולאור תוצאות הבדיקות הקודמות. גוּף מסבירה כי גם כאשר בדיקת האולטרה-סאונד תקינה (ושוב - בהינתן התמשכות של התסמינים), על הרופאים לשקול בדיקות נוספות כגון קוֹלוֹנוֹסְקוֹפִּיָה (בדיקה שבה נבחנים החלחולת והמעי-הגס) או בדיקות הדמיה אחרות.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי לא כל מי שסובלת מהתסמינים הללו בהכרח סובלת מסרטן השחלה. נשים רבות שסובלות מהתסמינים הללו מפעם לפעם, עשויות להכירם ולייחסם לסיבות אחרות, למשל לתסמונת המעי הרגיז. מכל מקום, כאשר התסמינים מופיעים במשך תקופה ממושכת, או-אז יש לפנות אל הרופא, גם אם התסמינים מוכרים כביכול. בהחלט ייתכן שבסופה לא יאובחן סרטן השחלה, אך בכל מקרה עדיף לנקוט את כל אמצעי הזהירות הדרושים.
אפריל דונהיו, האישה שעומדת בראש הקואליציה האמריקאית לחקר סרטן השחלה, שוקדת כרגע על הצפת הנושא באמצעי התקשורת האמריקאיים על-מנת להגביר את המודעות אליו וכלשונה 'לשבור את השתיקה'. דונהיו מעוניינת לעודד נשים להסב את תשומת ליבן לגופן וליזום את נקיטת האמצעים הדרושים לאבחון מוקדם של הסרטן, אשר לדברי ג'יין לנגרידג', מומחית נוספת בקואליציה האמריקאית לחקר סרטן השחלה, "אחראי להרבה יותר מדי קורבנות, אשר חלק מהם ניתן להציל אם רק תעלה המודעות ויתעורר השיח סביב הנושא".