זה שעולה הוא זה שיורד

האם בודי בילדינג תחרותי הוא ספורט בריא? חלק מאנשי מקצוע מסתייג, אבל ליבנה שביט, מר ישראל 2006, משוכנע שהוא יודע לשמור על גופו

מיכל יעקב יצחקי | 7/6/2007 13:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האם בודי בילדינג נחשב ממש לענף ספורט בריא? בשאלה הזו מתחבטים לא מעט אנשי מקצוע והכרעה סופית עדיין אין. לליבנה שביט, 24, מר ישראל 2006 שמתכונן בימים אלו לתחרות שתתקיים באוגוסט, אין ספקות. מבחינתו הוא עושה את הספורט הזה כבר מגיל 14 ושומר מאוד על גופו ובריאותו.

לא כל מי שצורך כמו שביט כ-7,000 קלוריות ביום יכול להציג חיטוב כמו שלו. בדיוק להפך. רוב בני האדם שיאכלו כמויות כאלו של חזה עוף, בקר, שיבולת שועל ותפוחי אדמה על בסיס יומי ייראו מהר מאוד כמו חביות מהלכות. שביט נראה בדיוק ההפך. חטוב.

שביט: "גם אחרי יותר מעשר שנים בתחום, עדיין קשה לי להתרגל לכמויות האוכל שאני צריך לאכול, אבל לפחות אני מקפיד לקבל את מכסת הקלוריות שלי מאוכל בריא ולא מג'אנק".
שישה ימי אימון בשבוע

בודי בילדינג מיועד לגברים ולנשים וברמה הלא תחרותית נחשב למומלץ מאוד ועובד בפרופורציה על כל הגוף ומחטב אותו. ברמה התחרותית שגרת האימונים שלו תובענית ומחייבת. הקריטריונים שעל פיהם המתחרים נשפטים בתחרות הם פרופורציה, סימטריה, חיטוב וגודל שריר. אצל נשים מקפידים גם על מראה נשי.

כדי להשיג את התארים הנחשקים נחלקים חיי המתחרים לשתי תקופות עיקריות: תקופת העמסה הנמשכת תשעה חודשים בשנה בה המתאמן מעלה במשקל ובונה את השרירים, ותקופת החיטוב הנמשכת שלושה חודשים ומגיעה לסיומה ביום התחרות.

איך עושים את זה?

"אחרי שבהעמסה דחסתי לשרירים כמות גדולה של חלבון והתאמנתי עם משקולות בעצימות גבוהה, אני מתחיל להפחית בהדרגה 240 קלוריות בשבוע כדי להגיע ל-4 אחוזי שומן בגוף, מתאמן שעתיים ביום עם משקולות ומוסיף פעילות אירובית של עד שעתיים ביום. סוד ההצלחה הוא במוכנות לספוג את הכאבים והחולשות שפוקדים את הגוף, ולמרות הכאב להמשיך ולא לוותר".

זה לא נשמע לי בריא במיוחד.

"חשוב מאוד בתקופת החיטוב לדאוג שהירידה תתבצע בהדרגה. אני מתאמן שישה ימים בשבוע, מקפיד על תזונה ועובד בטכניקה מקצועית של בידוד שרירים המאפשרת לי לנפח את השריר לרמה הרצויה תוך הימנעות מגרימת נזק לגוף".

יאיר להב, דיאטן קליני, רכז תחום התזונה והכושר בווינגייט ומר ישראל 1990, מסביר כי כל ספורט תחרותי עלול לסכן את הבריאות. הסיכון עולה כשישנן ירידות ועליות מהירות

במשקל ובהרכב הגוף.
להב: "מתאמנים בספורט זה נדרשים לעבוד בעומסים גדולים מאוד של משקל, דבר הגורם לעומס על עמוד השדרה, מפרקי הברכיים, חגורת הכתפיים והשרירים. מבחינה תזונתית, הם נוטים לאכול כמויות גדולות מדי של חלבון העלולות לגרום להידלדלות העצם ולזירוז בעיות כליה אם ישנן כאלו. רובם נעזרים בתוספי מזון המזרזים את פיתוח השריר במקום להקפיד על תזונה בריאה".

איך ממזערים נזקים?

"חשוב מאוד שמי שכבר מחליט לעסוק בספורט הזה באופן תחרותי, יעשה את זה בליווי של איש מקצוע, שיבנה לו תפריט תוך הקפדה על יחס נכון בין החלבון הפחמימות והשומנים. עומס האימונים צריך להיות מותאם לגופו ולרמתו של האדם ביחס ליכולתו".

כאמור, שביט נמצא היום בהכנות אחרונות לקראת תחרות מר ישראל 2007 והוא מבטיח להמשיך לפתח את גופו גם אם יפסיד: "אני אוהב את איך שאני נראה וזקוק לתשומת הלב הזו סביבי".

המדריך המקוצר לבודי בילדינג

1. בתפריט היומי צריכות להיות בין 4 ל-8 ארוחות, ומומלץ שלא לדלג על אף אחת מהן.

2. פרקי הזמן בין ארוחה לארוחה אמורים להיות שווים, ולא רצוי שיעלו על 3.5 שעות.

3. מדד צריכת החלבון היומי מחושב כך שעל כל ק"ג ממשקל הגוף יש לצרוך 1.5-2.5 גרם חלבון.

4. ב-45 הדקות שלאחר האימון יש לאכול ארוחה שיהיו בה חלבונים "מהירים" ופחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה.

5. יש להקפיד על 8-10 שעות שינה בלילה ועל כך שימי המנוחה יהיו ימי מנוחה אמיתיים ללא שום פעילות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים