מדבשם ולא מעוקצם

צמחים הם חומרים פעילים לטוב ולרע, לכן צריך להקפיד במיוחד כשנוטלים אותם עם תרופות

ד''ר ליאורה שכטר | 1/6/2007 8:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הטיפול בצמחי מרפא הוא נפוץ מאוד. למרות הבסיס ה"טבעי" של הצמחים, יש לזכור כי הם מכילים חומרים פעילים והם בעלי יכולת השפעה על מערכות הגוף השונות. צמחי מרפא מסווגים לשלוש קטגוריות על-פי עוצמת פעילותם, ורק הצמחים שהוכחו כבטוחים ניתנים לרכישה חופשית.

פעילותם של הצמחים בדרך כלל עדינה מזו של תרופות, ולפיכך, בסוגים ובמינונים הניתנים לרכישה חופשית, יש לצפות לפעילות עדינה יותר וגם להשפעות לוואי קלות מאלה של תרופות (צמחים בעלי עוצמת פעילות גבוהה וכאלה שעשויים להזיק בטיפול שאינו נכון, כמו אפדרה או חשיש, אינם זמינים על המדפים ויימכרו רק לפי מרשם מגורם רפואי מוסמך).

נטילת צמחים עדיפה לעתים לטיפול במצבים שבהם התסמינים קלים, ואינם מצדיקים נטילת תרופות, כמו במצבי דיכאון קל, בשלבים ראשונים של סימני הגדלת בלוטת הערמונית; ערכי סוכר או שומנים מעט גבוהים בדם, שיפור העיכול ועוד.
תגובות גומלין עם תרופות

צמחים הם כאמור חומרים בעלי פעילות כימית. לפיכך, בנטילת צמחים עם תרופות תיתכן השפעה הדדית בין השניים ויש להיות ערים לכך.

ייתכנו מצבים שפעילות הצמחים דומה או זהה לפעילות התרופות ואז ההשפעה היא אדיטיבית: תרומת האחד מוסיפה על תרומת האחר. במצבים אחרים תיתכן בין הצמחים לתרופות "תחרות" ולפיכך בנטילה משולבת יחליש האחד את האחר.

יש גם שיתוף פעולה שונה במעט, ובו נטילת תכשיר צמחי, אפילו בצורת מזון, תיצור סביבה "אוהדת" או "עוינת" לתרופה ובכך תשפיע על מידת קליטתה.

דוגמאות:
גינקו-בילובה: הוכח כמסייע בזרימת הדם, בעיקר בכלי

דם קטנים. פעילות זו מסייעת בין השאר בשיפור הזיכרון, בהקלת טנטון באוזניים ובהקלת כאבי רגליים (כאשר הכאבים נגרמים מזרימת דם לקויה). נמצא שנטילה משולבת של צמח הגינקו עם תרופות נוגדות דיכאון מפחיתה חלק מתופעות הלוואי של התרופות.

היפריקום: הוכח כיעיל מאוד במצבי דיכאון קלים, ונטילתו עם תרופות נוגדות דיכאון משמעותה נטילת שני תכשירים בעלי פעילות דומה. ואולם בין שאר פעולותיו, ידוע כיום שהוא גורם לפעילות יתר של מנגנוני פירוק בכבד, ובכך מזרז פירוק תרופות רבות ובהן תאופילין, דיגוקסין, ציקלוספורין ואף גלולות למניעת היריון.

לבחון כל מקרה לגופו

דילול הדם: גינקו והיפריקום, וכן שום, זנגוויל, ג'ינסנג וצמחים אחרים, תורמים ל"דילול" הדם במידה קלה. ביום-יום פעילות זו איננה מסוכנת ואפילו מבורכת.

אלא שלפני ניתוח מומלץ לחדול מנטילת צמחים אלה. כמו כן אם נוטלים תרופות נוגדות קרישה כמו קומדין ואספירין, יש להביא בחשבון שקיימת פעילות אדיטיבית בין התכשיר הצמחי לתרופות.

רבות הדוגמאות להשפעת הגומלין בין צמחים לתרופות. המסר הוא שצמחים הם חומרים פעילים לטוב ולרע. אפשרות אחת היא להפסיק בכלל כל טיפול בתוספים או בצמחים בעת נטילת תרופות. אפשרות אחרת והגיונית יותר היא לבחון כל מצב לגופו.

באותם מצבים שהמידע הקיים תומך בכך שהשילוב אפשרי, ניתן להיעזר בצמחים ובכך להפחית את מינון התרופות. הדבר חשוב במחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ואף בזמן טיפול בנוגדי קרישה. בכל מקרה יש לשתף את הרופא המטפל ולעדכנו בעניין נטילת תוספים או צמחים.

במרפאות "מכבי טבעי" ברחבי הארץ ניתנת הכוונה לטיפול מושכל בצמחים ובתוספים

הכותבת היא מנהלת רפואית "מכבי טבעי" - רפואה משלימה מבית מכבי שירותי בריאות

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים