סרטן - נבואה שמגשימה את עצמה
הלכי-הרוח הנוגעים לסרטן משפיעים על הסיכויים לחלות בו, כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע בארה"ב. מסקנה עיקרית: אם אתם חושבים שנגד סרטן 'אי-אפשר לעשות שום דבר', סביר להניח שבאמת לא תעשו שום דבר, מה שיעלה את הסבירות שתחלו
בעשרים השנים האחרונות, זהו המחקר הראשון שניסה להעריך את גישת הציבור כלפי הסרטן והדרכים למניעתו. לצורך קבלת תמונת-מצב של הלך-הרוח הציבורי, גויסו על-ידי המכון האונקולוגי האמריקני מעל 6,000 גברים ונשים שנתבקשו להשיב על מספר שאלות. לפי תמונת המצב שתתקבל – כך האמינו החוקרים – יתאפשר גיבוש תוכניות הסברה חדשות ויעילות.
במהלך המחקר נדרשו הנחקרים להביע את הסכמתם או אי-הסכמתם עם שלוש ההצהרות הבאות: הראשונה – "נראה שכמעט הכול גורם לסרטן", זכתה ל-47 אחוזי הסכמה; השניה – "אין הרבה דברים שניתן לעשות על-מנת למנוע סרטן", זכתה ל-27 אחוזי הסכמה; והשלישית – "יש כל-כך הרבה המלצות הנוגעות לסרטן, כך שקשה לדעת לאילו מהן כדאי לציית", זכתה ל-71.5 אחוזי הסכמה.
מתוצאות המחקר עלה כי אנשים שהביעו את הסכמתם עם משפט אחד או יותר, הם על-פי-רוב כאלו שאינם מקדישים לפעילות גופנית את כמות הזמן המומלצת, שאינם מקפידים על דיאטה נכונה (אשר בין השאר כוללת חמש מנות יומיות של פרות וירקות), ושנוטים לעשן. במילים אחרות, מדובר באנשים שאינם נוקטים באמצעים שאפשר וצריך לנקוט על-מנת להפחית את הסיכויים לחלות בסרטן.
"אנשים רבים מאמינים שהם חסרי-אונים מול המחלה הזאת, וזו תחושה שמוחרפת על-ידי שטף ידיעות סותרות שמוזרמות מכלי התקשורת", אומר פרופסור ג'ף נידרדפה, חוקר מאוניברסיטת וויסקונסין שעמד בראש צוות החוקרים. פרופסור נידרדפה מוסיף כי "האנשים האלו אומרים לעצמם, נו, אין שום דבר שאני יכול לעשות כדי למנוע את זה, ובאמת לפי תוצאות המחקר – הם אינם עושים שום דבר".
במאמר שמתאר את מחקרם, החוקרים טוענים כי במהלך שני העשורים האחרונים לא חלה התקדמות משמעותית מבחינת אופני החשיבה הציבוריים הנוגעים לסרטן, וזה למרות השיפורים בזמינות ונגישות המידע. לדבריהם, הדעה לפיה 'אין שום דבר שאפשר לעשות' עודנה רווחת מאוד. החוקרים אמנם אינם יודעים כמה השפעה יש לאמצעי התקשורת על הלך-הרוח הזה (שכן המחקר לא בחן באופן ספציפי את השפעות התקשורת על עיצוב דעת-קהל בנושא), אבל גם ללא מחקר סדור, וכנראה לאור דברים שמשתמעים מהמחקר הנוכחי, פרופסור נידרדפה גיבש את דעתו, לפיה שפע הדיווחים הסותרים הוא שמבלבל ויוצר תחושות ייאוש ותסכול. בסופו של דבר, כך הוא סבור, התחושות הללו גורמות לאנשים לנטוש את מאמציהם להישמר מפני הסרטן.
לדברי נידרדפה, סרטן הוא עניין שמאוד קשה לעסוק בו במסגרת דיווחי חדשות. בעוד שאנשי החינוך הרפואי מודעים לערכן של הנחיות חוזרות ונשנות, ולפיכך משתדלים לנקוט באסטרטגיות הסברה פשוטות ועקביות, אמצעי התקשורת מצדם נוטים לחדשנוּת שבאה על חשבון עקביות וקוהרנטיות.
פרופסור נידרדפה מוסיף כי במסגרת תפקידם, גם רופאים אמורים למסור למטופליהם את העקרונות המניעתיים העיקריים, כמו גם את החשיבות שבביצוע בדיקות תקופתיות. מדובר בצעדים שאמנם לא יבטיחו עתיד חופשי מסרטן, אך בהחלט יפחיתו את הסיכויים לחלות בו, או למות ממנו.
ואם למישהו יש ספקות בנוגע לחשיבות העניינים הללו, הנה שני נתונים מעניינים שהחוקרים מציינים בפתח מאמרם: האחד – קרוב לשלושים אחוזים ממקרי הסרטן מיוחסים לעישון, ובמילים אחרות: ניתנים למניעה. והשני – קרוב לעשרים אחוזים ממקרי הסרטן מיוחסים לעודף משקל, ובמילים אחרות: ניתנים למניעה. מדובר אפוא בשני גורמי סיכון שמעלים באופן משמעותי את הסיכוי לחלות בסרטן, אבל יותר מזה: הם משפיעים גם על הסבירות לחלות במחלות אחרות, למשל מחלות לב וכלי-דם, שאינן פחות שכיחות או פחות מסוכנות.