נקודה חשודה
זיהוי עצמי של מלנומות על ידי החולים עצמם מהווה שיטה חשובה ביותר לאבחון מוקדם
נעשה ניסיון לתרגם שיטה זו במדויק תוך שימוש מילים המתחילות ב"גימל": גיאומטריה, – גבול, גוון, גודל. אך אני מאמין שהדבר ניתן לביצוע ביעילות בשיטת "שלושת הגימלים" ולא בשיטת "ארבעת הגימלים".
לפי שיטת שלושת הגימלים צריך לחפש נגעים המאופיינים על ידי: גודל - חצי ס"מ ומעלה, גוון - שחור או רב גוני, גבול - לא עגול, לא סימטרי. בשיטה זו יש סדר הגיוני. קודם כל הגודל. יש בארץ המוסיפים גיאומטריה כגימל רביעי. לי נראה שהדבר מיותר ומסבך.
לא כל החולים סיימו מתימטיקה בהצטיינות ולא לכולם ברור מהי "גיאומטריה". לי נראה שהגימל השלישי, גבול (BORDER), ניתן לפרשנות של "לא עגול, לא סימטרי" ואין כל צורך בגימל רביעי של גיאומטריה.
מלנומה הינה גידול ממאיר הבנוי מתאים בעלי כושר יצור של פיגמנט חום כהה (המלנין) ובשל כך שכיח שמלנומה הינה בעלת צבע כהה. המיקום השכיח של מלנומות הינו בגוף (גב חזה ובטן) או ברגליים.
בדרך כלל גודלן של מלנומות הינו לפחות חצי סנטימטר (נדיר שנקודה בקוטר 2 או 3 מ"מ תהיה מלנומה). בדרך כלל צבען הינו שחור או עם מספר גוני צבע, ובדרך כלל הן אינן עגולות או סימטריות. מלנומות יכולות להיות שטוחות או בולטות.
במרבית המקרים מתפתחות מלנומות על גבי עור בריא. אולם, לעתים הן נוצרות בנקודות חן ובעיקר ב"נקודות חן אטיפיות" או ב"נקודות חן גדולות מלידה".
נקודות החן האטיפיות (או בשם אחר, נקודות חן דיספלסטיות) הן נקודות חן בגודל מעל
העובדה שמלנומות מתפתחות לעתים בנקודות חן ובעיקר בנקודות חן אטיפיות או בנקודות חן גדולות מלידה הינה חשובה, שכן בדיקה לזיהוי מוקדם והוצאה מונעת אפשריים במקרים אלו.
מעקב זהיר במיוחד צריך להיעשות באוכלוסיות הנמצאות בסיכון מוגבר לפתח מלנומות: בהירי עור עם נטייה לכוויות שמש, בעלי סיפור של מלנומה באחד מבני משפחתם, בעלי נקודות חן אטיפיות או נקודות חן גדולות מלידה ובעלי נקודות חן רבות.
למלנומה יש שלב מוקדם "שקט" לפני שהיא גודלת לעומק ושולחות גרורות בדרכי הלימפה או הדם. זיהוי מוקדם של מלנומה בשלב זה והסרתה מביא לריפוי שלם.
חשוב שכל אחד באוכלוסייה ידע לבצע בדיקה עצמית לזיהוי נגעים חשודים למלנומה המחייבים בקורת דחופה אצל רופא עור. בדיקה עצמית שגרתית הינה הדרך הטובה לזיהוי מוקדם של מלנומה.
שיטה נוחה לזכור את סימני ההיכר של מלנומות ולהבדילן מנקודות חן "פשוטות" הינה שיטת "שלושת הגימלים": גודל, גוון וגבול. צריך לחפש נגעים המאופיינים על ידי:
גודל – חצי ס"מ ומעלה
גון - שחור או רב גוני
גבול - לא עגול, לא סימטרי
חשוב לבדוק בעיקר באזורי הגוף (גב חזה ובטן) ורגליים, אולם צריך לבדוק גם באזורים אחרים ככפות רגליים, בין אצבעות הרגליים, קרקפת ואברי המין. לבדיקת אזורי הגב ניתן להיעזר בשתי מראות, מראת יד ומראה קבועה על הקיר. חשוב לשים לנקודות חן המגלה פעילות מיוחדת: גדילה פתאומית, שינוי צבע או שליחת שלוחות צבע סביבה, דימום, דלקת או גרד.
הכותב הוא מומחה במחלות עור ומין, מכבי שירותי בריאות