זמן האלרגיה
על טיפול תרופתי וטיפול טבעי בקדחת השחת. כתבה שניה בסדרה
תכשירים אלה מאפשרים תפקוד מלא לאורך תקופת האלרגיה, וזאת בניגוד לתרופות מהדור הקודם שהשפיעו לרעה על הערנות והתפקוד היום-יומי. הדור החדש של התרופות האנטי-היסטמיניות פועל מקומית באזור הפגוע (אף, עיניים ודרכי נשימה) וניתן להזלפה מקומית גם כטיפול מונע לקדחת השחת.
קבוצת תרופות נוספת שנמצאה כיעילה לטיפול בקדחת השחת היא משפחת ה"קורטקוסטרואידים", הניתנים לשאיפה או לריסוס ישיר לאף או לסמפונות.
בניגוד לסטרואידים, אשר יצא להם שם רע בשל השפעות לוואי מרובות, ה"קורטקוסטרואידים" נלקחים בהתזה מקומית ויחסית בטוחים ומומלצים לטיפול כנגד תסמיני קדחת השחת, ללא תופעות לוואי משמעותיות.
טיפול תזונתי: אין ספק שמתח, חרדה והפרזה באכילת מזון מעובד וסינתטי מובילים למחסור תזונתי משמעותי בנוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן מסוג אומגה 3.
לגורמים אלו משמעות רבה בירידה ביכולת הגוף להתמודד עם מפגעי המאה עשרים ואחת, בעיקר אלו הקשורים בזיהום סביבתי. רכיבים תזונתיים חיוניים אלו כוללים חומרים חיוניים למערכת החיסון ולמערכות אחרות, כאבץ, סלניום ונחושת.
חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 המצויות בדגי מים עמוקים ואו בזרעי ובשמן פשתן אגוזים עוזרים להפחית ואף למנוע הליך דלקתי המתפתח בריאות ואשר גורם להיצרות של הברונכיאליים, ולהחמרה בתסמיני האלרגיה.
סרפד: מחקרים מראים כי סרפד יעיל לטיפול בסימפטומים של קדחת השחת
קוורצטין: קוורצטין הנו ביופלבנואיד הנמצא בכוסמת, בצמחים, בירקות ובפירות הדר. קוורציטין מדכא תהליכים דלקתיים על ידי פעילות מונעת בקרומי התאים האימונים. ייצוב קרום התא מונע מתאי מסט (תאי פיטום) לשחרר חומרים מתווכי דלקת ובכך קוורציטין מונע הפרשה של היסטמין מאותם תאים ואלרגיה.
ברומליין: ברומליין הנו אנזים נוגד דלקת המופק מגזע אננס. צריכה של ברומליין מפחיתה התקבצות והצמטות טסיות דם, (בדומה לפעילות אספירין), מונעת בצקת (מפחיתה חדירות של כלי דם) ותופעות אחרות המתווכות על ידי פרוסטהגלנדינים. זהירות אצל אנשים הרגישים לאננס.
ויטמין C: ויטמין C הנו הויטמין החשוב ביותר בתהליך הטיפולי מניעתי באלרגיה עונתית. מספר מחקרים הראו קשר ישיר בין צריכה של ויטמין C באוכלוסייה הבריאה לשכיחות אלרגיה ואסתמה.
יותר מכך, ויטמין C מונע הפרשת היסטמין מתאי הדם הלבנים והמצאות ריכוז גבוה של חומצה אסקורבית (ויטמין C) בדם קשורה לרמה נמוכה של היסטמין בגוף. ויטמין C בטוח לשימוש ונטול תופעות לוואי גם במינונים גבוהים מהמינון המומלץ על ידי רשות המזון והתרופות האמריקאי (FDA). מחקרים ממליצים על מינון של 2 גרם ויטמין C כטיפול באלרגיה.
אומגה 3: מספר מחקרים מעניינים מצאו שצריכה של אומגה 3 מדגים או ממקור צמחי שיפרו באופן משמעותי את מצבם של חולי אסתמה ואנשים בעלי רגישות דלקתית במערכת הנשימה בתגובתם לאלרגנים. הסיבה נעוצה בכך שאומגה 3 מפחיתה תהליכים דלקתיים במערכות הגוף השונות (כולל דלקת מפרקים).
אקופונקטורה: עוד בסין העתיקה טיפלו באלרגיה עונתית על ידי טיפול ברפואה סינית ואקופונקטורה. הטיפול כלל שימוש בשינויים תזונתיים, צמחי מרפא סינים, וכמובן דיקור בנקודות על הגוף אשר נמצאו לאורך היסטוריה שמטיבות על תסמיני האלרגיה (ירידה בגודש באף וגירוי בעיניים). הגישה הסינית ככלל גורסת שיש צורך לטפל באדם טרם התהוות המחלה, לחזק ולאזן אותו, על מנת שיוכל לעמוד בפני גורמי מחלה חיצוניים ופנימיים.
הומיאופתיה: ישנם לא מעט מחקרים התומכים בהומיאופתיה כשיטה אטרקטיבית למניעה הקלה וטיפול באלרגיה עונתית. בהומיאופתיה ישנם לא מעט גישות בנוגע לאלרגיה עונתית, כולל טיפול סימפטומטי בלבד בתסמיני האלרגיה (הומיאופתיה מודרנית) וטיפול הומיאופתי מסורתי הדוגל בטיפול באדם השלם ולא בתסמיני המחלה.
לסיכום, יש לא מעט אסכולות טיפוליות תומכות לטיפול הקלה ומניעה של אלרגיה עונתית (קדחת השחת), ואין שיטה אחת נכונה וטובה יותר. לכל מטופל יש את השיטה הנכונה והטובה ביותר עבורו. לכן חשוב לקבל יעוץ מקצועי אישי לפני שבוחרים שיטה זו או אחרת על סמך אינטואיציה אישית או התרשמות ממאמר זה או אחר.
חשוב להבין שכל אדם הוא עולם ומלואו והתאמה של השיטה הטיפולית הנכונה היא התמחות הדורשת ייעוץ ובדיקה של איש מקצוע הבקי בשיטות הטיפול השונות.
הכותב הוא מטפל ומרצה ברפואה משלימה, "מכבי טבעי", מבית מכבי שירותי בריאות