פשוט מהפנט
במרכז הרפואי וולפסון בחולון פועלת יחידה להיפנוזה קלינית. היא לא מיועדת לגרום לאנשים להיזכר בפרטים נשכחים, אלא מטפלת בכאבים, במחלות עור, ביתר לחץ דם, בפוביות ובעוד בעיות בריאות
"לפני חמש שנים היתה הבעיה חמורה במיוחד", מספרת רבקה. "סבלתי מהתקפים קשים, ועשו לי שלושה צנתורים. חייתי על משככי כאבים". אחד הרופאים במרכז הרפואי וולפסון המליץ לרבקה לנסות לפנות ליחידה להיפנוזה קלינית בבית החולים.
למרות החששות היא היתה מוכנה לנסות הכול. לאחר שנה של טיפול בהיפנוזה פחתו ההתקפים באופן משמעותי, ורבקה הפסיקה עם הריצות לבתי חולים.
"בקרב 52 אחוז מהפציינטים שסובלים מתופעות כאלה או אחרות, הבדיקות הרפואיות תקינות והבדיקה הפסיכיאטרית תקינה", מסביר ד"ר אלכסנדר סולומונוביץ', מנהל היחידה להיפנוזה קלינית במרכז הרפואי וולפסון, "אלה פציינטים שעשויים להתאים לטיפול באמצעות היפנוזה".
לדבריו , "לכל בן אדם יש כוח שליטה עצמית שמאפשר להחליט על רעיון כלשהו ולהפוך אותו למציאות. אפשר להשתמש בכוח הזה גם בלי כוונה, לטובה ולרעה. הכוח הוא בעצם כישרון היפנוטי שנמצא אצל כל אדם. מטפל בהיפנוזה יוכל לעזור למטופל לגלות את הכישרון שיש בו, לגרום לרעיון להפוך למציאות, ולכוון אותו לעשות כך למטרה חיובית".
ביחידה להיפנוזה קלינית בוולפסון, שהיא הראשונה מסוגה בבית חולים ציבורי, מטפלים באמצעות ההיפנוזה לא רק בכאב. בין התחומים שבהם מטפלים בהיפנוזה: טיפול בפוביות, תנועות לא רצוניות (טיקים), גמגום , יתר לחץ דם, מחלות עור, שיבושים בתפקוד מיני, גמילה מעישון או אכילת יתר ואפילו הכנת נשים ללידה.
כמו כן משתמשים בהיפנוזה לשיפור יכולות למידה וזיכרון, להגביר את היצירתיות בתחומים ציור או מוזיקה, ואף לשפר ביצועים אתלטיים. סיור ביחידה להיפנוזה קלינית בבית החולים מפריך מיד את כל המיתוסים על היפנוזה.
המטופלים לא בתרדמה, אף אחד לא מקרקר כמו תרנגול, וד"ר סולומונוביץ' לבוש בחלוק לבן ולא בגלימת קוסם. בישראל קיים חוק השימוש בהיפנוזה, שלפיו היחידים המורשים לעסוק בהיפנוזה
מטוטלת דווקא כן קיימת בחדר של ד"ר סולומונוביץ', אבל היא לא משמשת להכנסת המטופל לתרדמה או למצב של טראנס, כפי שרואים בסדרות טלוויזיה למיניהן. המטוטלת היא אחת הדרכים להראות למטופל את הכוח שלו.
"תחזיקי את המטוטלת בין שתי אצבעות. עכשיו, דמייני אותה זזה קדימה ואחורה. עכשיו דמייני אותה זזה נגד כיוון השעון". המטוטלת אכן זזה נגד כיוון השעון, כפי שביקש ד"ר סולומונוביץ' לדמיין. מתברר שהמוח גרם לשרירים באצבעות להזיז את המטוטלת. באמצעות כמה המחשות נוספות, מוכיח סולומונוביץ' למטופליו כיצד אמונה ברעיון מסוים תגרום לגוף להפוך אותו למציאות.
"היפנוזה היא לא שם של טיפול, אלא שם של מצב הכרתי שבו נמצא האדם - מצב של קשב ממוקד וריכוז מוגבר ברעיון מסוים", מסביר ד"ר סולומונוביץ'".
"בניגוד למה שרבים חושבים, במהלך ההיפנוזה המטופל שרוי בהכרה ושולט בעצמו. אי אפשר להיות מרוכז ברעיון כשאתה ישן. בכל שלב של היפנוזה האדם ער וממוקד ברעיון". הוא גם מבהיר כי מטופל בהיפנוזה לא יעשה פעולה בניגוד לרצונו, להשקפותיו ולעקרונותיו, והוא יכול להפסיק את התהליך בכל רגע.
למעשה, מסביר ד"ר סולומונוביץ', המטופל מהפנט את עצמו, כאשר היכולת להפנוט עצמי מבוססת על כישרון טבעי שמשתנה מאדם לאדם. לדבריו, "הכישרון להיפנוזה מתבטא בעיקר בגמישות תפיסתית, תכונה שמאפשרת לאדם להבין ולראות דברים לא רק באופן שטחי. נוסף על כך, זה דורש יכולת ריכוז הטמונה אצל כל אדם במידה שונה".
במהלך ההיפנוזה האדם ששרוי במצב של רוגע מתרכז במסר מילולי, שמעלה המטפל ונועד לשנות את התפיסה שלו בנוגע לבעייתו, ובכך לגרום שינויים חיוביים במצבו.
"המוח הוא 'מחשב על' שמשפיע על תהליכים ועל תפקודים רבים בגוף. כשהמוח מרוכז במשהו מסוים הוא משפיע על הגוף", מסביר סולומונוביץ'.
"לעתים אנשים סובלים מסימפטומים מסוימים משום שהם עצמם יצרו אותם, עקב טעות בתפיסה העצמית. לדוגמה, סימפטום זמני כמו כאב ראש יכול היה לעבור, אך באופן לא מודע האדם מצפה שהבעיה תחזור, ואז התפיסה המוטעית הזו מנציחה את הסימפטום".
במקרה של כאב, הוא יכול להיווצר בעקבות כיווץ של קבוצות שרירים, כאשר לרוב זה קורה על רקע של מתח נפשי או חרדה. כיווץ השרירים הופך להרגל, ואז נוצר כאב כרוני. זה יכול לקרות בכל אזור בגוף, גם באיברים פנימיים. אפילו יתר לחץ דם יכול לנבוע מכך שעקב מתח ולחץ כלי הדם מתרחבים ומתכווצים, מה שגורם שינויים בלחץ הדם. "כך אנשים גורמים לעצמם לא בכוונה את התופעות האלה", מסביר סולומונוביץ'.
לדבריו , "במסגרת ההיפנוזה מבהירים למטופל כי הכישרון שלו יצר את הבעיה, ולכן הוא גם מסוגל להעלים אותה באותה קלות. בהמשך יוצרים הרפיה שמאפשרת שחרור של השרירים, וממשיכים בהסברים שהם בעצם 'שטיפת מוח' חיובית".
יש אנשים שטיפול אחד מספיק להם, ויש הנזקקים למספר מפגשים. לעתים דרוש גם תרגול עצמי בעזרת קלטת אודיו שמכילה את המסרים. עלותו של טיפול אחד בבית החולים היא 180 שקל.
טיפול בהיפנוזה יעיל גם במקרים של מחלות עור. ד"ר סולומונוביץ' שולף תמונות של ידיים שבהן יבלות קשות. "היבלות יכולות להיגרם מגורם חיצוני, אבל היפנוזה יכולה לאפשר להן להיפתר", הוא מספר.
"הגיע אליי ילד שסבל מ- 160 יבלות מזוויעות בידיים. במשך ארבע שנים הוא ניסה טיפול במשחות, בחנקן נוזלי, בניתוחים, בלייזר - והיבלות תמיד חזרו. הוא הגיע ליחידה ועבר תהליך היפנוזה. ביקשנו שיחוש בהתחממות בידיים. יצרנו אצלו את הציפייה שאספקה עשירה של דם ליד מגבירה את יכולת הריפוי".
סולומונוביץ' שולף תמונה נוספת של יד אדומה מאוד, כדי להמחיש כיצד הצליח המטופל להעלות את החום באמצעות המחשבה. לדבריו, על אף שפעולת החימום אינה פתרון בפני עצמה, "המטופל מאמץ את תמונת ההבראה - והגוף מגשים את הציפייה".
ההיפנוזה יכולה לעזור אפילו במצב של עקרות. "לעתים עקרות אינה נובעת בשל סיבה גופנית, אלא בגלל תפיסה עצמית שגויה של האישה שהיא אינה יכולה להביא ילדים", מסביר סולומונוביץ'.
גם שיבושים בתפקוד המיני נובעים לעתים מתפיסה עצמית שגויה. למשל, גבר שסובל מאין אונות, נשים בעלות נטייה לכיווץ מוגבר של הנרתיק, ואנשים שלא מצליחים להגיע לאורגזמה יכולים להיעזר בהיפנוזה כדי לפתור את בעיותיהם.
ההיפנוזה גם עוזרת בגמילה מהרגלים רעים כמו אכילת יתר או עישון. במסגרת הגמילה מעישון, שלרוב נעשית בפגישה אחת, מסביר סולומונוביץ' למטופל כי הסיגריות למעשה לא ממכרות.
"מדובר בהרגל כמו מציצת אצבע. באצבע אין ניקוטין או חומרים אחרים, אך מי שרגיל למצוץ את האצבע - וזמן מה לא עושה זאת, חש מה שחש המעשן שלא עישן. הרגל זה אינו תלות בחומר חיצוני אלא תלות מתוך ציפייה.
"הגוף הרי יודע שהוא מתנגד לעישון, והוכחה לכך היא התגובה של תינוקות, ילדים ובעלי חיים לעשן סיגריות. מי שיש לו ריכוז ומוטיבציה, מגלה בטיפול את מה שהוא ידע בתור תינוק - תחושה גופנית שקיימת אצלנו שמאפשרת לגוף לזהות את הגועל מחשיפה לטעם ולריח של סיגריה".
לדבריו, לגמילה מעישון בהיפנוזה יש 75 אחוזי הצלחה, שבהם לא חזר המטופל לעשן בטווח של לפחות שנה מהטיפול.
שימוש נוסף בהיפנוזה הוא בהכנה ללידה. ההכנה ללידה מבוססת על שלושה טיפולים בממוצע, שבהם לומדת היולדת טכניקות המשמשות להקל את הלידה, במינימום סבל או בלי סבל בכלל.